Primaria Capitalei vrea sa asigure jurnalistilor accesul gratuit la spectacolele institutiilor de cultura aflate in subordinea municipalitati (teatre, circ etc) precum si utilizarea gratuita a parcarilor publice, potrivit unui proiect de hotarare ce va fi discutat luni de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Cererea pentru aceste gratuitati a fost facuta de Asociatia Presei Romane, o asociatie fantoma.

Ateneul RomanFoto: USER UPLOADED

"Prin adresa inregistrata la Directia Cultura cu nr. 4647/24.10.2016, Asociatia Presei Romane propune Municipalitatii, in contextul facilitarii exercitarii profesiei de ziarist in spatiul bucurestean si in vederea popularizarii activitatilor culturale proprii, accesul gratuit, pe baza legitimatiei, in parcarile publice de utilitate generala si in cele rezervate de catre institutiile si serviciile publice de cultura de interes local din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti si accesul la spectacolele si programele culturale, respectiv la expozitiile, etc. ale institutiilor si serviciilor publice de cultura ", se arata in proiectul de hotarare.

Cum motiveaza municipalitatea initiativa?

"Prin facilitarea accesului reprezentantilor mass media se are in vedere cresterea gradului de popularizare a activitatilor culturale proprii ale municipiului Bucuresti, sporirea valorii activitatii institutiilor de cultura si a prezentei lor permanente in spatiul citadin, cu luarea in considerare a influentei progresive a mijloacelor de comunicare mass-media in educarea si cultivarea locuitorilor in stimularea consumului cultural de calitate si in dezvoltarea culturala a orasului pe termen mediu si tung", se mai arata in proiect.

Presedintele Asociatiei Presei Romane este conf. univ. dr. Stefan Ciochinaru, realizator Radio Romania Bucuresti. Din asociatie mai fac parte: Octavian Andronic - Director AmosNews; Lucian Avramescu - Director AMPress; Florian Goldstein - Director general "Bursa"; Octavian Stireanu - Director fondator "AZI".

Asociatia Presei Romane, in scrisoarea adresata municipalitatii, spun ca jurnalistii ar fi avut acces gratuit in parcarile primariei pana in primavara anului 2016, cand a fost stopat.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, in luna aprilie 2016, legea care introduce pensii speciale pentru jurnalistii care fac parte din "uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publica"

Legea modifica articolul 1 Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, prin introducerea unei noi categorii care vizeaza uniunile de jurnalisti.

Actul normativ prevede ca "prin uniuni de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica se intelege persoanele juridice romane de drept privat, fara scop patrimonial, din domenii precum cel al creatiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice si al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publica".

Potrivit Legii nr.8/2006, "cuantumul indemnizatiei reprezinta echivalentul a 50% din pensia cuvenita titularului sau, dupa caz, aflata in plata la data solicitarii", iar indemnizatia nu se acorda persoanelor prevazute la alin. (1) care beneficiaza de indemnizatia acordata potrivit Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizatiei de merit, cu modificarile ulterioare.