Daca mergi in parcul Lacul Tei din Bucuresti, la parcul de distractii proaspat inaugurat de Primaria sectorului 2, te izbesti de o constructie uriasa, inchisa cu gard metalic. E vorba de restaurantul "The President", care are mai multe ballroom-uri, o terasa si piscina. Cum a ajuns sa puna mana o societate comerciala pe o bucata mare din parc si sa faca o astfel de constructie acolo, desi legea interzice sa construiesti pe spatiul verde?

Restaurant Parcul Lacul Tei 2016 -Foto: Hotnews

In 2008, in timp ce Primaria sectorului 2 era condusa de Neculai Ontanu, institutia a concesionat firmei Ines Burger Prodcom o suprafata de 7.507 mp din parc. Pentru inchirierea parcului, primaria primeste o redeventa de 137.625 lei pe an, echivalentul a 2.500 de euro pe luna.

"Terenul nu se afla in proprietate privata, ci este concesionat de catre Administratia Domeniului Public Sector 2 catre S.C. Ines Burger Prodcom SRL, conform Contractului de Concesiune numarul 2781 / 26.02.2008. Constructiilor sunt edificate de fostul restaurant ¬Brotacei¬, restaurant care functioneaza inca dinainte de anul 1989", se arata intr-un raspuns trimis de Primaria sector 2 la solicitarea HotNews.ro.

Terenul a fost concesionat prin negociere directa, pe 49 de ani, potrivit HCL Sector 2 nr. 163/18.12.2007.

Pentru edificarea constructiei din parc, Primaria sectorului 2 a emis mai multe autorizatii de construire dupa cum urmeaza:

- In anul 2007 pentru executarea lucrarilor de refacere a imprejmuirii restaurantului existent;

- In anul 2009 pentru executarea lucrarilor de reconstruire a restaurantului cu regimul de inaltime S+P;

- In anul 2011 pentru executarea lucrarilor de amenajare incinta, terase la sol, copertine, pergole, grupuri sanitare, constructii anexe: parter pentru activitati conexe, activitati principale - alimentatie publica.

Astfel, asa cum se vede din autorizatiile emise, dar si din imaginile de pe Google Earth, constructia a crescut de la an la an.

Potrivit Legii 70/2013 de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2007: "Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentaiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor aliniatului 1 sunt lovite de nulitate absoluta".

Primaria sectorului 2 spune ca nu a sanctionat firma deoarece constructiile existente respecta autorizatiile de construire.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, in prezent firma Ines Burger Prodcom este detinuta de Mariana si Razvan Gheorghe.

Cum arata restaurantul in prezent/ Foto: HotNews.ro

Cum a evoluat constructia din 2002 pana in 2016 - Foto: Google Earth

2002

2009

2013

2015

2016