Primaria Capitalei a sters cele cele 6 locuri de parcare desenate cu vopsea pe pista de biciclete de pe Calea Victoriei si a indepartat semnele pe care scria "Nu parcati! Loc rezervat". Aceasta era de fapt o instalatie artistica, ce facea parte dintr-un eveniment finantat chiar de Primaria Capitalei, prin ARCUB, in cadrul concursului anual de proiecte culturale, si de Administratia Fondului Cultural National.

Instalatie Calea VictorieiFoto: Hotnews

documente

Autorizatie eveniment

(10 Oct 2016) PDF, 3MB

Primaria Capitalei a contribuit pentru acest proiect in 2016 cu suma de 65.883 lei. In plus, artistii ne-au trimis protocolul semnat de Primaria Capitalei pentru eveniment, semnat de actualul viceprimar al Capitalei, Aurelian Badulescu, si un reprezentant al Administratiei Strazilor.

AUrelian Badulescu, viceprimarul Capitalei, a declarat marti pentru HOtNews.ro ca nu a aprobat proiectul in forma aceasta.

"Noi nu am autorizat asa ceva. Am protocolul in fata. Intr-adevar, au venit sa marcheze si acolo, dar eu le-am aprobat altceva. Nu le-am dat niciun "Parca peste tot". Le-am dat aprobare pentru"Atentie, cad frunze", 30 de placute in Parcul Izvor, 5 bannere dintre care 3 in Parcul Izvor. Pe 15 octombrie - actiune performativa in Parcul Izvor, pe 24 actiune in Piata Universitatii, deasupra parcarii subterane. Cand i-am intrebat ei mi-au spus ca pun semnul acela cu Parcare rezervata, nu ca trag linii pe afalt. Scrie undeva in protocol de marcaje?", a declarat Aurelian Badulescu. viceprimarul Capitalei, pentru HotNews.ro.

Contactati de Hotnews.ro, reprezentantii Primariei Capitalei, institutia care a amenajat pista, au declarat luni seara ca nu au autorizat amenajarea locurilor de parcare si nu stiu cine a facut acest lucru. Ulterior am aflat ca instalatiile au fost create in cadrul unui eveniment artistic si reprezinta un protest fata de faptul ca trotuarele si pistele de biciclete din oras sunt pline de masini parcate neregulamentar.

"Marcajele de parcare aparute pe pista de biciclete de pe Calea Victoriei au fost realizate ilegal. Am solicitat Administratiei Strazilor sa trimita de urgenta echipaje in teren pentru a readuce pista destinata biciclistilor la starea initiala. De asemenea, reprezentantii Politiei Locale si ai Politiei rutiere vor lua toate masurile legale pentru identificarea si sanctionarea celor care au executat Ilegal aceste marcaje", se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, luni seara.

Instalatiile au fost create in cadrul evenimentului SPATIU EXPANDAT 2016 / ZONA GRI ce va avea loc in perioada 12 octombrie - 15 noiembrie 2016. Interventiile in spatiul public sunt realizate de artistii Dan Acostioaei, Mihai Balko, Radu Boeru, Elana Katz, Monotremu, Miklos Onucsan. In plus, artistii ne-au trimis autorizatia emisa de Primaria Capitalei pentru eveniment.

"Cea de-a sasea editie a proiectului Spatiu Expandat si-a propus sa exploreze tema zona gri. Prin intermediul acesteia am urmarit sa chestionam modalitatile de separare a spatiului public de cel privat, atat in ce priveste dimensiunea sa fizica cat si cea care apartine sferei publice; sa exploram limitele gesturilor, actiunilor si discursului in spatiul public; sa interogam modurile in care se stabilesc si se legitimizeaza cadrele interventiilor publice, precum si masura in care acestea permit participarea diferitelor grupuri si indivizi. Am dorit sa provocam o serie de raspunsuri mai acute la specificitatea spatiul public romanesc, care acum este intr-un moment de tensiune, de formare", se arata in anuntul evenimentului.

Instalatiile urbane sunt amplasate in urmatoarele locatii:

- Mihai Balko, Tezaurul Romaniei, BNR Lipscani

- Radu Boeru, Parca peste tot, Calea Victoriei - Palatul Regal, Biserica Kretulescu, Capsa, Bd. Regina Elisabeta intersectie cu Calea Victoriei, Pasajul Latin.

- Monotremu, Nu te tine nimeni aici, MNAC - Palatul Parlamentului, Anexa, Str. Selari 13, Str. Biserica Amzei nr.7-9, CAP - Bd. Dacia nr.57

- Miklos Onucsan, Atentie cad frunze!, Parcul Izvor, Bd. Regina Elisabeta

Deschiderea evenimentului este anuntata pe 12 octombrie, ora 19:00 la spatiul ODD, Str. Selari nr.13, Bucuresti.

Inainte

Dupa