Pe pista de biciclete amenajata pe Calea Victoriei din Bucuresti, in dreptul Hotelului Ramada, au aparut sase locuri de parcare, desenate cu vopsea alba . Acestea sunt si semnalizate cu indicatoare pe care scrie "Nu parcati! Loc rezervat!". Contactati de Hotnews.ro, reprezentantii Primariei Capitalei, institutia care a amenajat pista, singura pista de biciclete viabila din Bucuresti, spun ca nu au autorizat amenajarea locurilor de parcare si nu stiu cine a facut acest lucru. Ulterior am aflat ca instalatiile au fost create in cadrul unui eveniment artistic si reprezinta un protest fata de faptul ca trotuarele si pistele de biciclete din oras sunt pline de masini parcate neregulamentar.

Parcari pista biciclete Calea VictorieiFoto: Hotnews

In plus, acestia spun ca vor trimite Administratia Strazilor sa le desfiinteze si vor cere Politiei Rutiere sa verifice imaginile surprinse de camerele de luat vederi din zona pentru a descoperi faptasul. Acesta risca dosar penal.

"Marcajele de parcare aparute pe pista de biciclete de pe Calea Victoriei au fost realizate ilegal. Am solicitat Administratiei Strazilor sa trimita de urgenta echipaje in teren pentru a readuce pista destinata biciclistilor la starea initiala. De asemenea, reprezentantii Politiei Locale si ai Politiei rutiere vor lua toate masurile legale pentru identificarea si sanctionarea celor care au executat ILEGAL aceste marcaje", se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

UPDATE Un desen asemanator a aparut si in zona Muzeului National de Arta. Pare a fi o instalatie artistica, un protest vizavi de faptul ca trotuarele si pistele de biciclete din oras sunt pline de masini parcate neregulamentar.

documente

Autorizatie eveniment

(10 Oct 2016) PDF, 3MB

UPDATE 2 Instalatiile au fost create in cadrul evenimentului SPATIU EXPANDAT 2016 / ZONA GRI ce va avea loc in perioada 12 octombrie - 15 noiembrie 2016. Interventiile in spatiul public sunt realizate de artistii Dan Acostioaei, Mihai Balko, Radu Boeru, Elana Katz, Monotremu, Miklos Onucsan. In plus, artistii ne-au trimis autorizatia emisa de Primaria Capitalei pentru eveniment.

"Cea de-a sasea editie a proiectului Spatiu Expandat si-a propus sa exploreze tema zona gri. Prin intermediul acesteia am urmarit sa chestionam modalitatile de separare a spatiului public de cel privat, atat in ce priveste dimensiunea sa fizica cat si cea care apartine sferei publice; sa exploram limitele gesturilor, actiunilor si discursului in spatiul public; sa interogam modurile in care se stabilesc si se legitimizeaza cadrele interventiilor publice, precum si masura in care acestea permit participarea diferitelor grupuri si indivizi. Am dorit sa provocam o serie de raspunsuri mai acute la specificitatea spatiul public romanesc, care acum este intr-un moment de tensiune, de formare", se arata in anuntul evenimentului.

Lucrarile de largire a trotuarelor de pe Calea Victoriei si amenajarea pistei pentru biciclete au inceput in primavara anului 2014, fiind realizate de Administratia Strazilor Bucuresti, institutie care tine de Primaria Capitalei. Lucrarea a fost finalizata in aprilie 2015 si a costat circa 8,7 milioane de lei.

Parcare trepte zona Muzeului National de Arta