Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat joi doua proiecte de hotarare prin care isi da acordul pentru infiintarea a doua societati comerciale pe langa Consiliul local sector 1. Este vorba despre o societate care va presta servicii pentru cladirile domeniul public si o alta care va presta servicii si executarea de lucrari pentru imobilele proprietate publica si privata a municipiului Bucuresti, cu exceptia cladirilor.

In raportul de specialitate si expunerea de motive nu scrie exact ce vor face cele doua societati si de ce este nevoie de ele.

"Una dintre ele va administra locuintele sociale pe care noi le avem la Primaria sectorului 1 - circa 1000 de locuinte - sa mearga dupa chirie, intretinere, cum sunt firmele de administrare la blocuri. Pot merge si la celelalte blocuri din sector - cele 1.200 de blocuri. Chiar ar fi bine sa mearga fiindca sunt tot felul de certuri, se cearta administratorul cu presedintele de bloc... Daca vine societatea primariei se rezolva aceste probleme. Cealalta societate, va dau un exemplu, avem de pornit o licitatie, sa zicem, la deratizare, putem realiza mult mai repede licitatiile, putem interveni pe moment daca este nevoie. Sau, alt exemplu, in momentul de fata sunt blocuri care urmeaza sa intre in reabilitare termica si au terasele defecte, au probleme la fatade. Noi ca sa intervenim, este o procedura care dureaza cateva luni. Firma primariei executa lucrarea intr-un timp mult mai scurt. Este ceva pentru reparatii urgente. Poate face orice daca avem utilaje. Acum nu stim exact. Poate sa construiasca si locuinte sociale daca va avea posibilitatea. Nu se sifoneaza bani cum spun cei de la PNL. Preturile vor fi stabilite de Consiliul local. ", a declarat Dan Tudorache pentru HotNews.ro.

Consilierii din opozitie s-au opus infiintarii celor doua societati.

"Cele doua societati comerciale, care survin dupa invintarea a unei alteia data trecuta, continua politica de pesedizare a administratiei Bucurestiului: se iau bani si competente de la autoritati locale si se dau pe mana unor SRL-uri sau SA-uri care pot face afaceri departe de ochii publicului. Acesta abordare, a infinta firme de stat la nivel local, dovedit metoda de administratie ineficienta, inseamna sinecuri pentru oameni de partid, fiind o reteta clasica de politizare", a declarat Ciprian Ciucu, consilier general PNL.

"Ne opunem pentru motive care sunt cunoscute - lipsa de transparenta, avem exemplul celor de la sectorul 3. La contractele pe care le-am cerut si trebuie sa fie publice ni s-a raspuns ca nu mai sunt publice din cauza ca este societate comerciala, suntem in contencios administrativ. Aceste societati pot fi infiintate doar cand avem transparenta si o administrare competenta", a declarat si Roxana Wring, consilier USB.