Arhitext East Centric 2016 - o competitie care premiaza cele mai bune realizari din arhitectura si design din Europa Centrala si de Est - si-a desemnat in acest weekend castigatorii. Premiantii editiei sunt arhitecti din Austria, Croatia, Grecia, Romania si Turcia. Gala a avut loc duminica, 25 septembrie 2016, la Teatrul National Bucuresti.

EAA-Emre_Turcia_Moscheea Sancaklar_premiu_Arhitext East Centric_specialFoto: Hotnews

La sectiunea "Design interior" premiul a mers la arhitectii Iva Letilovic, Igor Pedisic de la AB Forum (Croatia) pentru amenajarea Expozitiei permanente a Muzeului de Arheologie din Zadar.

Nikiforidis-Cuomo Architects din Grecia au castigat premiul Arhitext East Centric la sectiunea "Amenajari exterioare" pentru reconfigurarea promenadei de pe tarmul orasului Salonic.

Proiectul "Ansamblul de locuinte in Bucuresti" realizat de ADNBA (autori: Andrei Serbescu, Adrian Untaru, Claudiu Forgaci, Valentina Tigara, Bogdan Bradateanu, Simina Ignat) a castigat sectiunea "Cladiri Rezidentiale".

La sectiunea "Cladiri publice", premiul a fost castigat de Radionica Arhitekture din Croatia, asociat cu Vanja Ilic. Echipa (Iva Pejic, Goran Rako, Josip Sabolic, Mario Skarijot, Vanja Ilic) a fost nominalizata pentru proiectul Muzeului Culturii Vucedol din Vukovar, Croatia.

Sectiunea "Regenerare" a fost castigata de Hert.Architekten (Austria) pentru proiectul "Casa din Gradina".

Premiul Special acordat de echipa redactiei Arhitext a fost inmanat reprezentantilor biroului EAA"Emre Arolat Architecture (Turcia) pentru proiectul Moscheea Sancaklar.

Castigatorii au fost alesi din 26 de proiecte nominalizate.

Premiile la toate sectiunile competitiei au fost acordate de Nemetschek Romania, sponsor oficial al Trienalei si au constat in licente ale softului Allplan in valoare de 2500 euro fiecare. De asemenea, castigatorii au primit si trofeul PAEC.

Trienala de Arhitectura East Centric continua la Bucuresti pana pe 9 octombrie, weekendurile viitoare fiind dedicate modulului Discursuri Critice respectiv proiectului asociat Agora Experiments. Alberto Perez-Gomez, Vladimir Slapeta, Boris Podrecca, Barbara Holub, Wolf D. Prix, Ana Maria Zahariade si Sami Rintala continua seria conferintelor ECA Triennale 2016.

Expozitiile majore ale trienalei pot fi vizitate zilnic intre ora 10 si 18 la Teatrul National din Bucuresti (foaier si hol Sala Media, respectiv Sala Studio - etaj 1 si 2), ARCUB Gabroveni si Centrul Cultural Arhitectural al UAR.

Trienala de Arhitectura East Centric 2016 este organizata de Fundatia Arhitext design - promotor si producator, impreuna cu Ordinul Arhitectilor din Romania - partener strategic principal si Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" - partener strategic.

Website-ul oficial al Trienalei de Arhitectura East Centric: http://bucharest-triennale.eu/