Consiliul General al Municipiului a aprobat, la propunerea primarului Gabriela Firea, a aprobat infiintarea unei societati comerciale pentru construirea de locuinte in vederea vanzarii si inchirierii apartamentelor cu destinatia de locuinte sociale, de necesitate, locuinte pentru tineri casatoriti sau alte categorii de persoane stabilite pe parcurs. Consilierii PMP, PNL si USB au parasit sala, spunand ca le-a fost refuzat dreptul de a dezbate proiectele de zi. Ei considera ca unele dintre aceste proiecte sunt masuri populiste, bizare, li se cere aprobarea aprobarii.

Gabriela FireaFoto: Agerpres

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat ca aceste locuinte vor putea fi cumparate de tineri, la jumatate fata de pretul de pe piata sau inchiriate la cazuri sociale cu preturi mici.

"Tinerii sunt acum in imposibilitatea de a cumpara o locuinta, tineri din sistemul de sanatate, profesori. Un apartament de doua camere se vinde cu peste 60.000 de euro. Construit de municipalitate va costa la jumatate. Locuintele vor fi atribuite persoanelor cu venituri reduse si tinerilor. Putem contribui ca medicii si profesorii sa nu mai plece in strainatate. Aceste locuinte vor putea fi inchiriate sau cumparate cu un avans foarte mic si cu rate care pot fi platite in 15-20 de ani. pe mine BUcurestenii m-au votat pentru acest proiect, l-am anuntat de la inceput", a declarat Gabriela Firea.

Aceasta a mai spus ca activitatea acestei societati comerciale va fi 100% transparenta. "Va avea control intern, al auditului, al d-voastra si al Curtii de Conturi. Aceasta societate nu se va sustrage de la verificarile de rigoare", a explicat primarul general.

Ciprian Ciucu, consilier general PNL, a ridicat urmatoarele probleme: "In ceea ce ne propune intitatorul, nu se specifica daca este un SRL sau societate pe actiuni. Suntem pusi sa votam fara sa stim. Daca va fi SA, conform legii, nu poate fi constituit cu mai putin de 5 actionari. Este adevarat, exista SA-uri care functioneaza si cu mai putini actionari, dar este ilegal. De unde veti finanta aceasta companie? Ideea de a exista a unei societati comerciale este sa faca profit. Cine va comanda lucrarile, cine va taia factura si cui? Cat de mare va fi ea, vorbim de dotari, de achizitionarea de macarale, buldozere, etc. Mai repede de un an nu cred ca o face nimeni sa poata construi blocuri de locuinte. Va trebui sa respecte legislatia pe licitatii, cum se dau banii, ca sa nu fie subventie", a declarat Ciprian Ciucu.

"Municipiul Bucuresti isi propune infiintarea unei societati comerciale, avand ca obiect de activitate construirea de locuinte. Deficitul de locuinte la nivelul Municipiului Bucuresti in anul 2016 este de circa 200.000 locuinte, conform datelor publicate in mass media. La Primaria Municipiului Bucuresti este inregistrat un numar mare de cereri de locuinte sociale, inclusiv de la persoane/familii evacuate sau care urmeaza sa fie evacuate din locuintele retrocedate fostilor proprietari", se arata in expunerea de motive semnata de primarul general.

"Prin infiintarea unei societati comerciale, Municipiul Bucuresti doreste sa rezolve o problema majora sociala, cu care o parte dintre locuitori se confrunta de o perioada lunga de timp. Locuintele care urmeaza a fi construite vizeaza atat categorii de populatie defavorizate, cu venituri modeste, care nu permit acestora inchirierea sau achizitionarea de pe piata imobiliara a unei locuinte, cat si posibilitatea valorificarii unei parti din acestea prin inchiriere si vanzare. Legea Administratiei Publice Locale permite Consiliului General al Municipiului Bucuresti sa hotarasca asupra participarii cu capital sau cu bunuri, in numele si in interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, la infiintarea, functionarea si dezvoltarea unor organisme prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes municipal, in conditiile legii", motiveaza Gabriela Firea infiintarea acestei societati.

"Infiintarea societatii se justifica atat prin deficitul de locuinte sociale si necesitatea luarii unor masuri pentru dezvoltarea activitatii in domeniul constructiilor de locuinte avand ca scop asigurarea unui fond de locuinte de inchiriat la nivelul municipalitatii, destinat chiriasilor evacuati din casele nationalizate, persoanelor sau familiilor ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii ca urmare a producerii unor calamitati naturale, cat si prin necesitatea valorificarii unei parti a fondului de locuinte construit prin vanzare si inchiriere, cu scopul sustinerii activitatii societatii comerciale infiintate", mai spune primarul general.

De notat ca in proiectul de hotarare apare o portita prin care pe viitor se vor putea strecura printre beneficiarii locuintelor de la primarie si alte persoane decat cazurile sociale. E vorba despre formularea "alte categorii de persoane stabilite de Consiliul General" - o formulare extrem de vaga.

De notat ca experienta Romaniei cu firmele care au capital de stat sau cu regiile autonome este una negativa. Doua exemple sunt chiar la Primaria Capitalei, unde RADET si RATB au mari probleme.

"Deficitul de locuinte la nivelul Municipiului Bucuresti este o problema principala pe agenda publică a Capitalei. In prezent există un necesar de peste 200.000 locuințe. Doar Primăria Generala are în acest moment peste 2400 solicitări pentru locuințe sociale. Subliniez ca noua societate nu are ca scop realizarea de profit, ci își propune să construiască locuințe cu costuri mai mici, care ulterior vor fi închiriate sau vândute in condiții avantajoase. De exemplu: un apartament cu o suprafata de 60 mp se vinde pe piața imobiliară cu peste 60 mii de euro, iar un apartament cu aceeași suprafața, construit de Municipalitate, va costa intre 25.000 si 30.000 euro. În condițiile achiziției de pe piața, prețul este mult mai mare, întrucât include și costul terenului, PMB intenționând să construiască pe terenuri pe care le are în proprietate. Locuintele vor fi atribuite atât persoanelor fără venituri, foarte sărace – așa numitele cazuri sociale, dar și tinerilor ale căror venituri nu le permit inchirierea sau achizitionarea de pe piata imobiliara a unei locuinte – medici, profesori, actori, - care au salarii foarte mici, după cum știți. De asemenea, vor putea fi folosite pentru familii ale căror locuințe se consolidează, pe perioada realizării lucrărilor sau pentru cei evacuați din imobilele retrocedate. In realizarea scopului pentru care va fi înființată, această societate comercială se va supune și va respecta prevederile legislației privind achizițiile publice, ca o societate care aparține în totalitate autorității locale, respectiv CGMB. Vă asigur că societatea va avea o activitate suta la suta transparentă si se va supune misiunilor de audit intern si extern, controlului Curții de Conturi, conform legislației in vigoare", a declarat Gabriela Firea.