Arlie, acvila tipatoare mica echipata cu un transmitator satelitar cu GPS, a inceput migratia de toamna, anunta Societatea Ornitologica Romana. Aceasta a parasit pe 16 septembrie teritoriile de cuibarit din judetul Brasov, a trecut prin Bucuresti, iar acum a ajuns in Bulgaria.

ArlieFoto: Sebastian Bugariu

"Pana acum, nu este nicio anomalie in plecarea acvilei din Romania spre Africa, se petrece la o data normala. In 2013, anul din care poarta emitatorul satelitar fixat de ornitologi, Arlie a plecat pe data de 15 septembrie. Un an mai tarziu, in 2014, Arlie a parasit Romania pe data de 18 septembrie. Acum un an, in 2015, acvila a pornit in migratia de toamna pe data de 8 septembrie", se arata intr-un comunicat emis de SOR.

Anul acesta, Arlie si-a mutat cuibul in urma deranjului provocat de lucrarile forestiere din apropierea cuibului pe care il folosea in mod regulat. In ciuda mutarii, Arlie a cuibarit cu succes si a crescut un pui sanatos, asa cum au constatat biologii de la Societatea Ornitologica Romana in cursul verii.

Daca Arlie isi va respecta acelasi traseu din anii trecuti, atunci va strabate in zbor 17 tari - Romania, Bulgaria, Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt, Sudan, Etiopia, Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola si Namibia. Arlie urmeaza sa traverseze continentul african de la nord la sud si de la est la vest. Ii puteti urmari calatoria pe site-ul proiectului ¬ FHYPERLINK "http://www.pomarina.ro/" www.pomarina.ro