Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune ca a fost de la inceput constienta ca Bucurestiul nu are prima sansa in competitia pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2021, ea aratand ca "strategia Uniunii Europene in aceasta chestiune este de a sprijini anumite regiuni mai dezavantajate sa intre in circuitul cultural european".

"Daca va uitati la orasele care au purtat acest titlul in ultimul deceniu, dar si mai in spate, veti vedea ca foarte putine dintre castigatoare erau si capitale administrative in statele pe care le reprezentau. Evident, strategia Uniunii Europene in aceasta chestiune este de a sprijini anumite regiuni mai dezavantajate sa intre in circuitul cultural european. Deci era evident ca prima optiune a celor care analizeaza astfel de dosare e spre orasele mai mici, care nu au avantajele pe care le are Bucurestiul in ceea ce priveste infrastructura, programele culturale sau pontentialul turistic", afirma Firea intr-un comunicat remis vineri seara de biroul de presa al Primariei Bucuresti.

"Acesta e motivul pentru care, de la bun inceput, Bucurestiul nu a plecat cu prima sansa in aceasta competitie. Nu am vrut sa spun toate aceste lucruri inainte, pentru ca nu am dorit sa ii descurajez pe cei care au facut parte din echipa care a muncit in acest proiect si carora vreau sa le multumesc pentru tot efortul depus", a explicat Firea.

"Asadar, decizia nu ne surprinde si nici nu ne intristeaza. Pentru ca, pana la urma, scopul nu este neaparat de a castiga titlul in sine, desi e important si acest lucru. Dar mai important cred ca este parcursul, competitia in sine. Pentru ca fiecare oras participant isi construieste o strategie culturala pe termen lung, planifica anumite activitati culturale pentru locuitori si face actiuni concrete pentru sprijinirea diversitatii culturale. Bucurestiul deja a facut acest lucru. Avem o strategie culturala, ceea ce nu aveam inainte. Avem un program coerent de activitati culturale, ceea ce nu aveam inainte, avem o viziune mult mai clara de a duce fenomenul cultural mai aproape ce cetateni, de a stimula activitatile culturale si de a dezvolta infrastructura culturala in cartiere, nu doar in zona centrala. Toate acestea sunt acumulari care ne raman dupa aceasta competitie", a sustinut Gabriela Firea.

"Prin urmare, chiar daca nu am luat titlul de Capitala Culturala Europeana, consider ca bucurestenii sunt castigatori, pentru ca ei au castigat tot ce am facut pana acum in acest proiect. Nu ne vom opri aici. Am anuntat deja ca voi creste bugetul alocat de Primaria Generala pentru activitatile culturale si veti vedea ca roadele muncii noastre in aceasata candidatura se vor vedea foarte curand", a continuat Firea.

Ea a felicitat astfel orasul Timisoara, care va detine din partea Romaniei titlul de Capitala Europeana pentru anul 2021. "Este un succes care trebuie apreciat", afirma primarul general al Capitalei.