Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cere Consiliului General al Municipiului Bucuresti permisiunea de a infiinta o societate comerciala pentru construirea de locuinte in vederea vanzarii si inchirierii apartamentelor cu destinatia de locuinte sociale, de necesitate, locuinte pentru tineri casatoriti sau alte categorii de persoane stabilite pe parcurs. Masura este de stanga si ar aduce un nou jucator extrem de puternic pe piata imobiliara din Bucuresti.

Gabriela FireaFoto: Agerpres

Citeste aici proiectul de hotarare ce urmeaza a fi dezbatut saptamana viitoare de CGMB.

"Municipiul Bucuresti isi propune infiintarea unei societati comerciale, avand ca obiect de activitate construirea de locuinte. Deficitul de locuinte la nivelul Municipiului Bucuresti in anul 2016 este de circa 200.000 locuinte, conform datelor publicate in mass media. La Primaria Municipiului Bucuresti este inregistrat un numar mare de cereri de locuinte sociale, inclusiv de la persoane/familii evacuate sau care urmeaza sa fie evacuate din locuintele retrocedate fostilor proprietari", se arata in expunerea de motive semnata de primarul general.

"Prin infiintarea unei societati comerciale, Municipiul Bucuresti doreste sa rezolve o problema majora sociala, cu care o parte dintre locuitori se confrunta de o perioada lunga de timp. Locuintele care urmeaza a fi construite vizeaza atat categorii de populatie defavorizate, cu venituri modeste, care nu permit acestora inchirierea sau achizitionarea de pe piata imobiliara a unei locuinte, cat si posibilitatea valorificarii unei parti din acestea prin inchiriere si vanzare. Legea Administratiei Publice Locale permite Consiliului General al Municipiului Bucuresti sa hotarasca asupra participarii cu capital sau cu bunuri, in numele si in interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, la infiintarea, functionarea si dezvoltarea unor organisme prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes municipal, in conditiile legii", motiveaza Gabriela Firea infiintarea acestei societati.

"Infiintarea societatii se justifica atat prin deficitul de locuinte sociale si necesitatea luarii unor masuri pentru dezvoltarea activitatii in domeniul constructiilor de locuinte avand ca scop asigurarea unui fond de locuinte de inchiriat la nivelul municipalitatii, destinat chiriasilor evacuati din casele nationalizate, persoanelor sau familiilor ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii ca urmare a producerii unor calamitati naturale, cat si prin necesitatea valorificarii unei parti a fondului de locuinte construit prin vanzare si inchiriere, cu scopul sustinerii activitatii societatii comerciale infiintate", mai spune primarul general.

De notat ca in proiectul de hotarare apare o portita prin care pe viitor se vor putea strecura printre beneficiarii locuintelor de la primarie si alte persoane decat cazurile sociale. E vorba despre formularea "alte categorii de persoane stabilite de Consiliul General" - o formulare extrem de vaga.

De notat ca experienta Romaniei cu firmele care au capital de stat sau cu regiile autonome este una negativa. Doua exemple sunt chiar la Primaria Capitalei, unde RADET si RATB au mari probleme.

Totodata, pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General de saptamana viitoare, se afla trei proiecte prin care se doreste imputernnicirea Consiliului Local al Sectorului 1 de a infiinta trei societati comerciale cu raspundere limitata:

- ina avand ca scop principal prestarea serviciilor de paza a obiectivelor, a bunurilor si a valorilor de pe raza Sectorului 1;

- alta pentru a presta servicii publice de administrare a domeniului public si privat al Municipiului Bucuresti aflat in administrarea Consiliului Local al Sectorului 1;

- a treia avand ca obiect de activitate administrarea bunurilor imobile ce apartin domeniului public si privat al Municipiului Bucuresti aflate in administrarea acestuia, cu exceptia cladirilor.

Ciprian Ciucu, consilier PNL, ataca insa proiectul primarului general si spune ca Firea vrea sa faca aceste SRL-uri pentru a evita procedurile de achizitii publice si pentru a incredinta direct lucrari catre aceste firme, controlate de PSD.

"Ce a facut Pandele la Voluntari vrea sa faca si Firea la Bucuresti! Gabriela Firea, mana in mana cu Tudorache, primarul Sectorului 1, vor sa faca SRL-uri pentru a evita procedurile de achizitii publice si pentru a incredinta direct lucrari catre aceste SRL-uri ale Primariei Generale si Primariei Sectorului 1, controlate de ei. Pe acelasi model de pedeserizare folosit si de primarul Voluntariului, Florentin Pandele. Din cate am inteles, Curtea de Conturi a finalizat raportul de audit la Primaria Voluntari si machiavalacurile lui Pandele, din aceeasi categorie - SRL-uri ale Primariei - sunt cu probleme. Raportul nu este inca public, il asteptam si publicat. Acesta este reteta clasica a PSD cand vrea sa controleze, departe de ochii presei, ONG-urilor si ai cetatenilor implicati, afaceri cu banii statului: creaza diferite entitati, le aloca sume, marunteste, mizand pe o mai slaba capacitate de monitorizare a acestora, atentia noastra fiind pe Primarie si nu pe multele structuri statelit. Acest model de guvernare este importat direct din Voluntari. Nu luam ca referinta orase europene moderne (Berlin, Viena, Barcelona etc.), noi invatam de la Voluntari. Anticipand, Firea iar va iesi si va zice ca PNL se opune constructiei de locuinte sociale sau pentru diferite categorii de populatie. Va minti, nu este asa. Ne opunem modului prin care astfel de obiecteve, poate legitime, sunt folosite pentru pusculita pesedistilor", a postat Ciprian Ciucu pe pagina sa de Facebook.