ParkLake, cel mai nou mall din Capitala, inaugurat pe 1 septembrie, este sustinut de generatoare, nefiind conectat la reteaua de energie electrica. Pentru a-l conecta si a-i asigura puterea necesara, trebuie aduse doua doua linii electrice subterane de 110 kV, de la o distanta de 5 km, una de la la statia electrica Balta Alba si una de la statia Dudesti. Mai multi cititori HotNews.ro au sesizat faptul ca pentru lucrarile de conectare a mall-ului la reteaua electrica, trotuarele, carosabilul si spatiile verzi proaspat amenajate sunt distruse.

Park Lake Plaza 23Foto: Hotnews
  • Ce strazi vor fi sparte pentru lucrari si cine plateste pentru refacerea carsoabilului

Reprezentanti ai Enel Distributie Muntenia si ai mall-ului ParkLake spun ca lucrarile vor dura circa trei luni, iar strazile si spatiile verzi afectate de lucrari vor fi aduse la forma initiala pe cheltuiala beneficiarului, respectiv mall-ul ParkLake.

"ParkLake a solicitat o putere considerabila (12 MW) astfel ca, pentru a nu afecta echilibrul energetic din zona, este necesara o infrastructura noua de inalta tensiune - realizarea unei statii de transformare si a doua linii electrice subterane de 110 kV, cu o lungime de 5 km, traversand cartierul. Cele 2 cabluri subterane de 110 kV, au impreuna o lungime totala de 5km. Primul dintre ele porneste din statia electrica 110 kV Liviu Rebreanu, continua prin incinta centrului comercial ParkLake, apoi pe str. Odobesti, pe bd. Camil Ressu, str. Firidei, bd. Nicolae Grigorescu, bd. Th. Pallady si ajunge pana la statia electrica Balta Alba. Cel de-al doilea porneste tot de la statia Liviu Rebreanu si va ajunge pana la statia Dudesti. Parcursul a fost stabilit in colaborare cu Primaria Sector 3 si Administratia Domeniului Public sector 3, care de altfel monitorizeaza buna desfasurare a lucrarilor", se arata intr-un raspuns trimis de Enel Distributie Muntenia la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentantii Park Lake s-au plans ca au solicitat inca de acum un an racordarea mall-ului la reteaua de electricitate, insa autorizatia pentru lucrari a fost eliberata abia in luna august a acestui an, astfel ca s-a ajuns ca mall-ul sa functioneze cu generatoare si lucrarea sa fie facuta dupa inaugurare.

"In acest moment, ParkLake este sustinut de generatoare. ParkLake a cerut autorizatia pentru a se conecta la reteaua electrica in curma cu peste un an, insa autorizatia a fost eliberata abia in luna august a acestui an. Lucrarile de conectare a mall-ului au inceput imediat, urmand sa dureze trei luni", a declarat Ingo Nissen, Sonae Sierra Managing Director Responsible for Development in Romania.

Reprezentantii Enel Distributie Muntenia spun ca a facut toate demersurile pentru a demara aceste lucrari si va continua sa ofere tot suportul pentru finalizarea lor in cel mai scurt timp posibil. Acestia spun ca intarzierea este cauzata de birocratie.

"Lucrarile de racordare a ParkLake se desfasoara conform termenelor prevazute in cadrul contractului de racordare semnat cu beneficiarul. Racordarea la retea a obiectivului ParkLake inseamna aplicarea unor termene prevazute de legislatia nationala si a unui proces birocratic complex, valid pentru orice lucrare de racordare ce impacteaza domeniul public si privat. Mai mult, aceste lucrari de anvergura trebuie sa fie coordonate si executate in conditiile legii, fiind necesara obtinerea avizelor, autorizatiilor si a drepturilor pentru terenurile afectate de acest proiect.

Deoarece suntem preocupati de procedura indelungata de racordare, valabila la nivel national, facem parte din grupul de lucru coordonat de Ministerul Energiei pentru reducerea timpului de racordare la utilitati (http://energie.gov.ro/ministrul-energiei-victor-grigorescu-a-discutat-cu-reprezentantii-companiilor-de-distributie-energie-electrica-si-gaze-natural-modalitatile-pentru-reducerea-timpului-de-racordare-la-utilitati/)", se arata in raspunsul trimis de Enel Distributie Muntenia la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentanti ai Enel Distributie Muntenia si ai mall-ului ParkLake spun ca strazile si spatiile verzi afectate de lucrari vor fi aduse la forma initiala pe cheltuiala beneficiarului, respectiv mall-ul ParkLake.

"Lucrarile de excavare sunt efectuate cu atenta monitorizare din partea departamentelor responsabile din cadrul Primariei Sector 3, respectiv Administratia Domeniului Public Sector 3. Terenul, pavajele si spatiile verzi afectate de lucrari vor fi aduse la starea initiala, conform autorizatiei de constructie. Toate lucrarile vor fi finantate de catre beneficiarul acestora", se arata in raspunsul trimis de Enel Distributie Muntenia la solicitarea HotNews.ro.