Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a anuntat, duminica, la Romania TV, ca va depune plangere penala in cazul in care ELCEN nu va mai furniza agentul termic pentru apa calda in Bucuresti, ea afirmand ca o eventuala oprire a apei calde ar afecta infrastructura de importanta critica pentru populatie, potrivit News.ro.

Gabriela FireaFoto: Agerpres

"Daca ELCEN, companie a statului, opreste apa calda, este fapta penala. Nu pot fi lasati bucurestenii fara apa calda pentru ca niste companii nu s-au restructurat (...) Cine opreste apa calda, va ᅡbeneficiaᅡ de o plangere penala pentru ca nu te joci cu infrastructura nationala", a afirmat Gabriela Firea.

Ea a adaugat ca Primaria Generala nu are temei legal sa plateasca datoria de 285 de milioane de lei solicitata RADET-ului de catre ELCEN. ¬Conducerea RADET, cea intangibila, este penelista si acum ma obliga sa platesc o datorie istorica de 285 de milioane care nu este prinsa in contabilitatea primariei", a spus primarul general adaugand ca plata nu poate fi facuta cata vreme nu sunt elucidate temeiurile financiare si juridice ale datoriei revedenicate de ELCEN.

Firea a precizat ca lantul datoriilor dintre Distrigaz Sud, ELCEN si RADET a fost generat de un ordin de ministru din 2010, ¬care a facut jocurile unor baieti destepti¬ si prin care s-a stipulat ca datoriile dintre companiile de stat de fac mai intai cu plata penalitatilor de intarziere si abia apoi cu plata datoriei de baza, motiv pentru care RADET a fost pus in imposibilitatea de a scapa de datoria fata de ELCEN, care ar fi inregistrat ani in sir profituri doar prin penalitatile platite de RADET.

Edilul a mai spus ca amenintarea cu stoparea apei calde catre bucuresteni are un substrat politic, Firea acuzand PNL Bucuresti ca a provocat criza prin oamenii pe care ii are in conducerile companiilor implicate si in administratia locala: "S-a dat, luni, ordin politic de la PNL Bucuresti impotriva mea si a Primariei Generale (...) Am fost tinta unor atacuri politice. Totul a fost concentrat si concertat", a spus Firea.

Primarul general a mai sustinut ca nu este normal ca Guvernul sa nu se implice in solutionarea crizei, cata vreme companiile implicate au capital de stat.