Ciprian Ciucu, consilier general PNL, considera ca pentru solutionarea problemelor aparute intre ELCEN si RADET trebuie facuta o rectificare bugetare, astfel incat o parte cat mai mare din banii datorati ELCEN sa fie platiti, si realizat un protocol pentru o perioada de 10-15 ani cu aceasta companie in vederea reesalonarii datoriilor., transmite Agerpres.

Ciprian CiucuFoto: Hotnews

Pe de alta parte, el apreciaza ca o solutie "de lunga durata, radicala" ar consta in trecerea ELCEN de la Ministerul Economiei in subordinea CGMB.

"Vom face noi o singura companie, vom topi datoriile, iar din banii de penalitati (astfel stinse) si finantari noi atrase sa retehnologizam atat componenta de distributie, cat si cea de productie, sa facem o companie supla cu capacitati de productie dimensionate corect, nu megalomanic, cum sunt cele ale ELCEN de azi, mostenite de la comunisti. Adica sa facem ce au facut deja restul oraselor din tara asta", a scris Ciucu pe Facebook.

Consilierul general PNL a atras atentia asupra faptului ca in acest moment "pierderile sunt imense pe tot lantul, de la productie (incluzand productia) si pana in calorifere".

"Ca sa va faceti o idee, din o suma platita de noi de 1.000 de lei, in calorifere ajunge agent termic in valoare de circa 250! (...) Subventia este mare, penalitatile sunt uriase, costul platit de catre cetateni e absurd", a adaugat el.

Ciprian Ciucu a mentionat ca doreste sa realizeze alaturi de colegul sau liberal din CGMB Catalin Deaconescu, fost prefect al Capitalei, o analiza mai cuprinzatoare a acestui subiect, dar si sa lanseze o dezbatere pe aceeasi tema in cadrul unui eveniment pe care il vor anunta din timp.

Liberalul a mai precizat ca in momentul in care Sorin Oprescu a fost ales primar al Capitalei, datoria RADET catre ELCEN era "suportabila", avand o valoare de 150 milioane de euro, dar ca a ajuns in timp la peste 850 de milioane de euro.

"In fiecare an, Oprescu a subfinantat capitolul bugetar de subventie, mai ales in lunile noiembrie si decembrie, adica atunci cand subventia trebuia sa fie mai mare pentru ca era frig afara, zicand ca le va plati in anul bugetar urmator. Ceea ce nu mai facea, acumuland astfel datorii uriase. De aici vine cresterea", a apreciat Ciucu.

El a mentionat ca ELCEN, la randul sau, se afla "intr-o situatie proasta", avand datorii cumulate catre furnizorii sai (Romgaz, Transgaz si Distrigaz) de peste 700 de milioane euro, carora li se adauga datoriile fata banci, in urma unor imprumuturi pentru a putea livra agent termic si plati salarii.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat marti ca ELCEN a trimis o notificare PMB din care reiese ca in aceasta luna nu va mai ridica poprirea nici macar pentru procentul de 30% din contul RADET care asigura plata salariilor si reparatiile necesare.

Ulterior, ELCEN a anuntat ca aproape jumatate din locuitorii Capitalei vor ramane fara apa calda in perioada urmatoare, dupa ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale catre Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei.