In Centrul Istoric al Capitalei sunt inregistrate 38 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic care prezinta pericol public, in care sunt 87 de apartamente ocupate de 200 de locatari, in timp ce pe Calea Victoriei sunt 12 astfel de cladiri, a anuntat miercuri primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Centrul Istoric 2015 - 4Foto: Hotnews

"In zona Centrului Istoric, structura imobilelor incadrate in diferite clase de risc seismic - proprietate privata a statului sau proprietate mixta - se prezinta astfel: risc seismic gradul I pericol public - 38 de imobile, in care sunt 87 de apartamente ocupate in prezent de 200 de cetateni; risc seismic gradul I - 11 imobile; risc seismic gradul II - 6 imobile. In ceea ce priveste cladirile cu bulina de pe Calea Victoriei: imobile incadrate in clasa I de risc seismic care prezinta pericol public - 12 cladiri; clasa I risc seismic - o cladire; clasa a doua - trei cladiri; clasa a treia - doua cladiri", a precizat Firea, intr-o conferinta de presa, citata de Agerpres.

Aceasta spune ca inainte de a incepe consolidarea, aceste cladiri trebuie expertizate.

"In functie de concluziile raportului de expertiza se poate trece la serviciul de proiectare si demararea executiei lucrarilor. Pentru fiecare faza este necesara solicitarea din partea proprietarilor si depunerea documentelor. Beneficiaza de finantare de la bugetul de stat imobilele incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public. Restituirea sumelor aferente consolidarii se face de catre proprietari in rate lunare egale in lei, fara dobanda, cu o durata de rambursare de 25 de ani de la data receptiei", a explicat primarul general, citat de Agerpres.

Directorul general al Administratiei Fondului Imobiliar, Mihai Enachescu, a mentionat ca Primaria Capitalei detine, in Centrul Istoric, sapte imobile in administrare, care pot fi consolidate fara probleme.