Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa ca a propus miercuri infiintarea unei institutii care sa se ocupe exclusiv de consolidarea cladirilor cu risc seismic. Aceasta institutie se va numi Administratia Municipala pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic si va functiona in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Gabriela FireaFoto: Agerpres

Firea a declarat ca in urmatoarea sedinta a Consiliului General va veni cu un proiect de hotarare in acest sens.

"Suntem la un moment zero in care cladirile cu bulina vor fi consolidate in regim de urgenta si vom incepe cu cele care sunt 100% in proprietatea Primariei, iar pentru cladirile care au co-proprietari sau sunt 100% in proprietate privata, acei proprietari trebuie sa constientizeze ca nu se pot juca cu viata nimanui", a declarat Gabriela Firea, citata de Agerpres.

Edilul general a mai precizat ca, de saptamana viitoare, angajatii Primariei, care s-au ocupat de acest proces, dar nu au facut-o in mod coordonat, pentru ca au avut si alte atributii, vor trece la renotificarea proprietarilor care locuiesc in cladiri care prezinta pericol public.

Ea a adaugat ca va apela si la masuri de coercitie in cazul proprietarilor care nu-si parasesc locuintele pe timpul consolidarii.

"Din pacate, trebuie sa apelam si la cateva masuri prin care sa-i constientizam pe proprietari ca-si pun viata in pericol, iar daca ei nu locuiesc acolo si au inchiriat acele locuinte au obligatia sa-i informeze pe chiriasi si sa puna capat acelor contracte. Se va merge si la amendarea, conform legii, a proprietarilor, pentru neprezentarea cadastrului apartamentului, spatiului cu alta destinatie, in 60 de zile de la notificare, precum si actionarea in instanta a proprietarilor care nu permit accesul in locuinte, in faza de proiectare si/sau executie (n.r. - a consolidarii) si obtinerea unei ordonante presedintiale", a afirmat edilul sef, citat de Agerpres.

Firea a mai spus ca anul acesta a fost alocat pentru consolidare, din fondurile primariei, un buget de aproximativ 13 milioane lei, la care se adauga suma de 20,385 de milioane de lei de la bugetul de stat. Ea s-a aratat nemultumita de fondurile prevazute si a spus ca va incerca sa majoreze suma la urmatoarea rectificare.

Potrivit primarului general, costurile estimative in blocurile ce urmeaza a fi consolidate sunt de 270 - 450 de euro pe metru patrat, iar rata lunara pe care urmeaza sa o plateasca proprietarii din aceste imobile variaza intre 200 si 500 de lei pe luna si chiar 700 de lei pe luna pentru suprafetele mai mari, pe o perioada de pana la 25 de ani.

In context, Firea a mentionat ca proprietarii se pot muta pe timpul consolidarii cladirilor in care locuiesc in imobilele puse la dispozitie de Primaria Capitalei, cu destinatia de "locuinte de necesitate", aflate in bulevardul Natiunile Unite nr.8 si nr.9, precum si in Calea 13 Septembrie nr. 224.

Totodata, primarul general a anuntat ca se va adresa Parlamentului si Guvernului pentru a obtine modificarea legislatiei in domeniul consolidarii.

"Voi merge si la Parlament cu propunere de modificare legislativa. De asemenea, la Guvern, sa modificam toate criteriile privind abordarea subiectului cu risc seismic. Este nevoie de un efort comun: Primarie Generala, Guvern, Parlament, pentru a avea rezultate", a spus Firea.

Conform primarului general, lista imobilelor din Bucuresti, expertizate tehnic cu risc seismic, cuprinde 774 de cladiri: 183 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic, care prezinta pericol public, clasa I risc seismic - 173 de cladiri, clasa a doua de risc seismic - 318 cladiri, clasa a III-a de risc seismic - 94 de cladiri si clasa a patra - 6.

Din totalul cladirilor expertizate au fost consolidate din anul 2001 pana in prezent 75 de imobile. 18 au fost consolidate de catre Primarie, restul pe cheltuiala proprietarilor. Pentru 62 de cladiri din cele 183, au fost depuse documentele legale de catre asociatiile de proprietari, insa doar pentru 11 imobile sunt incheiate contracte de executie a lucrarilor in conditiile legii si numai in trei dintre acestea sunt deschise santiere.

Pentru alte 19 cladiri sunt elaborate proiectele de consolidare, iar pentru restul de 29 dosarele proprietarilor sunt incomplete.