Primaria Capitalei sprijina construirea a 13 noi subunitati de pompieri in Bucuresti, pentru care vor fi alocate circa patru milioane de euro, a anuntat, luni, primarul general, Gabriela Firea, potrivit News.ro.

In Capitala ar urma sa fie construite 13 noi subunitati de pompieri, in valoare de circa patru milioane de euro, a fost concluzia unei intalniri de lucru a primarului Gabriela Firea cu secretarul de stat Raed Arafat, conducerea IGSU si ISU Bucuresti-Ilfov, precum si cu cei sase primari de sector.

"Ne-am intalnit astazi (luni, n.r.) pentru a analiza probleme comune, care se refera la o colaborare eficienta intre autoritatile locale si institutiile responsabile in gestionarea situatiilor de urgenta, avand ca element central siguranta cetateanului. Unul dintre cele mai importante aspecte vizeaza optimizarea timpilor de interventie in cazul producerii unor situatii de urgenta si ma refer in primul rand la cutremur, incendii si alte tipuri de incidente" a spus Gabriela Firea.

La randul sau, secretarul de stat Raed Arafat a subliniat ca, din 1989, nu s-a mai construit nicio subunitate de pompieri, fapt care afecteaza semnificativ timpii de interventie in caz de urgenta.

Arafat a mai aratat ca in Paris sunt 90 de puncte de plecare pentru echipele de interventie, in vreme ce Bucurestiul are doar 19 astfel de puncte, ceea ce reprezinta un numar redus raportat la densitatea populatiei si suprafata Capitalei.

Potrivit ISU, in Sectorul 1 exista patru subunitati de pompieri si mai este nevoie de inca trei astfel de subunitati, in Sectorul 2 sunt trei subunitati si mai sunt necesare inca doua, in Sectorul 3 exista patru puncte destinate pompierilor si mai este nevoie de inca un astfel de punct. In sectorul 4 exista o singura subunitate si mai sunt necesare inca doua, la fel ca si in Sectorul 5, unde sunt patru subunitati. Sectorul 6 detine trei astfel de puncte si mai sunt necesare alte trei.

In cadrul intrevederii, s-a stabilit ca, in cel mult zece zile, primarii de sector sa identifice suprafetele de teren necesare pentru constructia celor 13 subunitati, de maximum 150-200 de metri patrati fiecare, urmand ca Primaria Capitalei sa supuna aprobarii CGMB un proiect de hotarare prin care aceste terenuri sa poata fi exploatate de ISU Bucuresti.

Primarul Gabriela Firea a dat asigurari ca, la rectificarea bugetara, vor fi cuprinse sumele necesare - aproximativ patru milioane de euro - pentru construirea acestor subunitati, avand in vedere ca, in conformitate cu legislatia de specialitate, administratiile locale sunt obligate sa sprijine fortele de interventie din cadrul comunitatilor.

O alta problema semnalata de reprezentantii ISU se refera la accesul ingreunat al echipelor de interventie in unele cartiere noi, unde strazile sunt foarte inguste sau blocate de masini parcate neregulamentar, in acest sens primarii de sector aratand ca este necesara o initiativa legislativa care sa permita ridicarea masinilor care blocheaza accesul autospecialelor ISU.