Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat, la  propunerea primarului general Gabriela Firea, 15 milioane lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 11 august 2016, 13:28 Actualitate | Administratie Locala


Catedrala Mantuirii Neamului
Foto: USER UPLOADED
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat joi, la  propunerea primarului general Gabriela Firea, 15 milioane lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului. In plus, s-au alocat 4,5 milioane lei pentru consolidarea si restaurarea Manastirii Antim.

Gabriela Firea i-a rugat pe consilierii generali sa aloce bani Catedralei Mantuirii Neamului  motivand ca nu este doar un lacas de cult, aceasta avand si o latura sociala, acolo urmand sa functioneze si o cantina sociala, after-school, sala de spectacole de muzica sacra si o scoala.

Referitor la comentariile ca ar fi mai bine sa investeasca in spitale, Gabriela Firea a declarat ca planul de investitii in spitale este mai ambitios, de 3 milioane de euro, si ca in urmatoarea perioada se va face un inventar a ceea ce trebuie facut in unitatile spitalicesti din subordinea Primariei.


"S-a facut observatia ca intr-o luna si cateva zile de la inceputul mandatului noii administratii, aceasta ar fi prima suma importanta  alocata, de circa 3 milioane de euro,  pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului. Suma solicitata PMB si proiectul de Hotarare pe care vi-l supun votului se refera la contributia municipalitatii pentru finalizarea obiectivului national care este pe teritoriul Capitalei. Baza legala este ordonanta de urgenta din 2005. Este vorba nu doar  despre un lacas de cult, ci de un loc in care vor exista : cantina sociala, scoala de duminica, after school, biblioteca, cabinet medical, sala de spectacole de muzica sacra, alte spatii sociale, educationale, culturale si spirituale. Functionalitatea nu e strict teologica, ci transcende mult spre zonele: social, educatie, cultura. In ultimele zile s-a afirmat ca dam banii pentru o biserica, dar e mult mai mult decat atat. Inteleg logica in care ne desfasuram activitatea, ecuatia politica si precampania electorala, va ascult pe fiecare in parte, dar vreau sa va spun ca cele afirmate in ultimele 2-3 zile nu sunt lucruri reale. Cu privire la planul de modernizare a spitalelor din Capitala, in cateva zile va fi gata inventarul necesarului de dotati pentru cele 19 spitale, iar planul de investitii e mult mai ambitios decat alocarea a 3 milioane de euro, ca in cazul Catedralei", a declarat Gabriela Firea.

Reprezentantii Patriarhiei Romane, prezenti la sedinta de Consiliu General, au declarat ca s-au adresat Primariei Capitalei  si altor primarii pentru sprijin la indemnul Guvernului, iar daca sprijinul nu va veni vor fi nevoiti sa inchida santierul din lipsa de bani.

Consilierul Uniunii Salvati Bucurestiul, Ana Ciceala, a declarat  ca USB voteaza impotriva acestui proiect spunand ca este nevoie de o consultare publica pe marginea lui, dar si ca CGMB ar trebui sa mandateze primarul general, Gabriela Firea, pentru a solicita documente justificative privind modul in care au fost cheltuiti pana in acest moment banii alocati de municipalitate pentru construirea catedralei.


"Consilierii USB au votat impotriva alocarii a 15 milioane de lei bani din bugetul Primariei Capitalei pentru lucrari la Catedrala Mantuirii Neamului, in conditiile in care propunerea Gabrielei Firea a fost inclusa pe ordinea de zi a sedintei de azi, fara consultarea bucurestenilor si a societatii civile.  Am solicitat CGMB ca Gabriela Firea sa fie mandata sa ceara BOR: situatia tuturor finantarilor publice pentru Catedrala, lista detaliata pentru toate obiectivele de investitii pe perioada 2011 - 2016 pentru domeniul Culte/Religie, caietele de sarcini pentru licitatii, contractele si actele aditionale, facturile si rapoartele institutiilor de control precum Inspectoratul de Stat in Constructii, Garda de Mediu, Politia Locala, Politia Romana, Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic", scrie Nicusor Dan pe pagina de Facebook.


Si consilierii PNL au anuntat ca vor vota impotriva proiectului de rectificare bugetara care prevede alocarea banilor pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

"Noi nu suntem impotriva Bisericii sau a finalizarii proiectului Catedralei Mantuirii Neamului. Consilierii PNL au votat deja anul acesta alocarea a doua milioane de lei din bugetul Bucurestiului catre acest proiect. Consideram ca bucurestenii deja au contribuit suficient pe anul in curs la acest proiect si in consecinta nimeni nu poate spune ca bucurestenii nu au contribuit, mai ales ca nu este primul an, s-a intamplat si anul trecut, totalizand pana acum numai de la bugetul Bucurestiului undeva sub 10 milioane de euro din 2011 pana astazi, fara sa mai adaug si sumele cu care au contribuit sectoarele", a declarat Ciprian Ciucu, PNL, citat de Agerpres.


Proiectul a fost aprobat cu 31 de voturi si 20 impotriva.


Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat din bugetul pe anul 2016  circa 10 milioane de lei pentru biserici. Doua milioane lei merg pentru Catedrala Mantuirii Neamului, iar restul sumei se imparte intre mai multe biserici care au nevoie de lucrari de modernizare/consolidare/constructie.

Printre bisericile care primesc bani de la municipalitate in 2016 se numara:

 •     Biserica Ilie Gorgani ￯ 150.000 lei
 •     Biserica Sf. Gheorghe Nou ￯ 200.000 lei
 •     Biserica Dobroteasa ￯ 100.000 lei
 •     Biserica Chiajna Giulesti ￯ 200.000 lei
 •     Biserica Amzei 100.000 lei
 •     Biserica Bulgara 100.000 lei
 •     Biserica Rusa ￯ 100.000 lei
 •     Biserica Caramidarii de jos ￯ 100.000 lei
 •     Biserica Radu Voda ￯ 300.000 lei
 •     Biserica SF.Anton ￯ Curtea Veche ￯ 100.000 lei
 •     Biserica Plumbuita ￯ 200.000 lei
 •     Biserica Ovidenia -100.000 lei
 •     Biserica Victor Daimaca ￯ 100.000 lei

Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in februarie 2011, iar Patriarhia estimeaza ca se vor finaliza in 2017.

Costul lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului pana la stadiul rosu-gri, adica pentru finalizarea constructiei, fara tencuiala, dar cu geamuri si usi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, a anuntat Patrarhia Romana in martie 2014.

"Initial, costurile lucrarilor la rosu-gri, adica constructia netencuita, dar cu geamuri si usi, au fost estimate la 100 de milioane de euro. Dupa ce au fost reevaluate calculele, odata cu finalizarea lucrarilor din subteran, costurile au scazut cu 20 de milioane de euro. Astfel ca estimam ca in final suma sa fie de 80 de milioane de euro", a explicat la vremea respectiva, pentru agentia Mediafax, parintele Constatin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Pentru lucrarile de infrastructura si pregatirea santierului au fost cheltuiti aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumatate de la autoritatile statului si jumatate de la cetateni din tara si din strainatate, a mai spus Stoica.

In 2012, statul roman a sprijinit constructia Catedralei Mantuirii Neamului cu aproape 8,4 milioane de euro, din care 4,2 milioane de euro de la Guvern si 2 milioane de euro de la Primaria Generala a Capitalei. In 2014, Primaria Capitalei a alocat pentru catedrala Mantuirii Neamului inca 6 milioane lei.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11374 vizualizari

 • +52 (76 voturi)    
  ... (Joi, 11 august 2016, 13:38)

  goguleana lugojana [utilizator]

  intre timp suntem mancati de viermi prin spitale...
  • -35 (63 voturi)    
   bugetul sanatatii (Joi, 11 august 2016, 13:46)

   BogdanNicolaescu [anonim] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   bugetul sanatatii e de vreo 7 miliarde de euro anual... crezi ca daca iei 15 milioane de lei de la biserici nu te vor mai manca viermii in spitale? ma indoiesc. Eu zic ca daca au dat peste 200 de milioane de euro la Arena Nationala, pot sa dea 15 milioane de lei si la Catedrala...
   • -16 (26 voturi)    
    15 mil lei (Joi, 11 august 2016, 13:58)

    andreeaandreea [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

    Zilnic!???
    • +2 (4 voturi)    
     Blonda de la capitală (Joi, 11 august 2016, 23:36)

     andreitr [utilizator] i-a raspuns lui andreeaandreea

     se pregătește pentru mințirea neamului. Mafioata roșie kaghebistă ar trebui să se incoloneze cu lăcustele negre în direcția canal. Acolo vor putea să facă ceva bine pentru România. Hai DNA!
   • +37 (63 voturi)    
    Art. 9 (Joi, 11 august 2016, 14:11)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

    (1) In Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee.

    varsatul banilor cu nemiluita in buzunarul bisericii intra in contradictie cu ce scrie mai sus.
    • -15 (39 voturi)    
     care nemiluita (Joi, 11 august 2016, 14:16)

     BogdanNicolaescu [anonim] i-a raspuns lui gica pantalon

     care nemiluita mai? n-ai vazut cat au dat la catedrala? 20-30 de milioane in toatal... la Arena Nationala au dat de 10 ori mai mult, tot din bani publici la care contribui si eu. Si afla ca la stadion nu merg dar la Biserica ma mai duc.
     • +11 (29 voturi)    
      30 in total? (Joi, 11 august 2016, 14:31)

      gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

      :))) esti amuzant. mai intereseaza-te.
      chiar daca suma reala e 30, tot e prea mult, mai ales ca supershamanul daniel spunea ca se vor finanta din donatiile credinciosilor
      • -7 (25 voturi)    
       si ce e rau? (Joi, 11 august 2016, 15:00)

       BogdanNicolaescu [anonim] i-a raspuns lui gica pantalon

       si ce e rau daca au dat la Catedrala din bani publici? Eu sunt de acord. Cand au dat la Arena Nationala pe mine nu m-au intrebat, ca nu eram de acord.
       • +3 (17 voturi)    
        Inseamna ca esti de acord cu prostia (Joi, 11 august 2016, 15:29)

        Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

        Esti de acord sa nu ai acces la un sistem de educatie de clasa, sa nu ai acces la un sistem de sanatate excelent, sa mergi cu masina prin gropi si sa te amendeze pt viteza un militzai agramat si nesimtit.
       • -2 (8 voturi)    
        acuma te-a (ne-a) (Joi, 11 august 2016, 15:42)

        mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

        intrebat cineva?
       • +3 (9 voturi)    
        "Halena nationala" (Joi, 11 august 2016, 15:53)

        delavrancea [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

        De acord cu tine.
       • +2 (14 voturi)    
        casa mantuirii neamului si catedrala poporului? (Joi, 11 august 2016, 16:24)

        man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

        Stadionul e al primariei, catedrala e a BOR-ului. Nu crezi ca exista totusi o distinctie fundamentala pe undeva pe acolo.

        Pana acum constructia catedralei a inghitit cateva zeci de milioane de euro de la buget. Si-o sa ma inghita inca pe atat.

        Ceea ce a cerut Nicusor e transparenta. E un prim pas, si ar fi bine sa devina obligatoriu.
      • +4 (10 voturi)    
       citeste articolul (Joi, 11 august 2016, 15:04)

       BogdanNicolaescu [anonim] i-a raspuns lui gica pantalon

       citeste articolul si fa calculele pe datele hotnews
     • +5 (9 voturi)    
      "Halena nationala" (Joi, 11 august 2016, 15:52)

      delavrancea [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

      Eu asa o denumesc.De acord cu tine.
      Eu nu uzez balamalele de la usile bisericilor , dar subiectul asta cu finantarea acestei constructii este fortat de unii.
      Ia luati subiecte Ba!(a la oprescu)... de discutii:
      -saloane de petreceri de 5*;
      -saloane de infrumusetare 5*;
      -"halena" nationala si alte halene locale;
      -firme de paza private ce pazesc spitalele sau alte institutii;
      -"zilele orasului satului...concerte cu pseudoartisti;
      -altele,va mai ganditi si voi.
      Daaa.
     • +3 (3 voturi)    
      Și e obligatoriu să vă duceți la (Vineri, 12 august 2016, 11:37)

      Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

      o catedrală care cică MÂNTUIEȘTE NEAMUL? Pe mine mă înfurie însăși această denumire. Care arată cât de infatuat și populist este acest proiect. Despre ce NEAM e vorba? Și ce fel de MÂNTUIRE? Și neamul despre care o fi vorba e numai creștin orthodox?
    • 0 (16 voturi)    
     varsatul (Joi, 11 august 2016, 14:43)

     utilizator_ [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

     dauneaza grav, mai ales atunci cand se varsa fara o fundamentare prealabila.

     - cei15 mil lei merg toti la biserica sau trec pe la vama?
     - de ce 15 mil fix, cum a fost calculata?
     - cum/cine urmareste ca banii astia chiar sunt folositi la Catedrala?
    • +4 (8 voturi)    
     Intai ca tu nu citezi din Constitutie (Joi, 11 august 2016, 17:10)

     idsoc [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

     Cuvintele de la punctul 1) iti apartin, sint propria ta interpretare. Nu ca as fi in dezacord cu ele, ci pur si simplu ca sa fie clar pt toti.
     Doi, in Constitutie la art 29 puncul 5 scrie "cultele religioase sint autonome fata de stat si se bucura de sprijinul acestuia", deci imi pare ca sustinerea financiara a cultelor ("varsatul banilor cu nemiluita" e cam tendentios) nu numai ca nu e interzisa, dar e chiar in spiritul legii.
     Si apropo de spirit, tendentios si ce zice Constitutia, la art 30 punctul 7 "sint interzise [...]indemnul la [...] ura religioasa". Just saying...
   • +1 (25 voturi)    
    Lumea de Apoi (Joi, 11 august 2016, 14:13)

    Sani [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

    Acolo te gandesti matale...o piluta mica unde trebuie si vei trai vesnic fericit...ce mai conteaza faptul ca intr-o viata scurta ii lasi pe niste PSD-ei sa-si bata joc de tine?

    Ma rog, asa gandeste o mare parte din acest popor.

    Ei sunt urmasii dacilor, se gandesc la un Zamolxe rebotezat?!
    • 0 (16 voturi)    
     ce treaba are? (Joi, 11 august 2016, 15:02)

     BogdanNicolaescu [anonim] i-a raspuns lui Sani

     ce treaba are PSD cu Catedrala si cu lumea de apoi?... eu nu am votat PSD niciodata in viata mea si nici USL sau combinatii si nu voi vota niciodata. Dar sa distrugi ideea construirii unei cladiri simbol mi se pare o tampenie. Numai daca te gandesti ca la un obiectiv turistic si tot inseamna mult
     • +3 (15 voturi)    
      O problema de logica (Joi, 11 august 2016, 15:54)

      Alui [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

      Constructia e finanata de stat, dar catedrala e proprietatea unei institutii private, BOR.
      La orice altceva contribuie statul cu fonduri, acea cladire ramane in spatiul public, in proprietatea si administrarea statului.
      Obiectiv turistic? Fii serios! Pan'ce? E un Kitschism de "mare clasa"! Si si daca ar fi, ce are statul de castigat din asta? Banii tot la BOR intra.
      • -2 (14 voturi)    
       BOR e o institutie religioasa a poporului roman (Joi, 11 august 2016, 17:19)

       idsoc [utilizator] i-a raspuns lui Alui

       Indirect, la fel ca si stadionul, catedrala apartine deci ortodocsilor romani pentru practicarea cultului si de facto intregului popor pentru ca accesul este liber.
       • -3 (11 voturi)    
        bor e o institutie religioasa a ortodocsilor (Joi, 11 august 2016, 18:34)

        gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui idsoc

        nu a poporului roman. si daca tot ansamblul e liber pt toti (pt ca toti contribuim), atunci pot organiza intalniri intre atei in una din salile de conferinte?
        • -1 (7 voturi)    
         Corect, a ortodocsilor romani (Joi, 11 august 2016, 23:59)

         idsoc [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

         Adica 87% din populatia tarii. Poti sa mai pui 1% greco-catolici, adica romani desprinsi de austrieci din ortodoxism, si sa scazi minoritarii maghiari, germani si turco-tatari care sint romano-catolici, reformati si musulmani si practic iti dai seama ca statistic se poate pune semnul egal intre ortodoxism si romani.
         Apropo, stii cati atei au iesit la recensamant? 0.04%. Pare ca toti sint aici si comenteaza de cum s-au alocat contributiile lor.
         • +1 (1 vot)    
          Ce legătură o fi (Vineri, 12 august 2016, 12:14)

          Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui idsoc

          între credința religioasă a cetățenilor și felul în care se cheltuiește BANUL PUBLIC?
        • +3 (3 voturi)    
         Și chiar și (Vineri, 12 august 2016, 12:12)

         Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

         între homosexuali? Asta ca să zâmbim puțin....
      • +3 (7 voturi)    
       Mai citeste, nu-ti da doar cu parerea (Joi, 11 august 2016, 21:40)

       Anarb [utilizator] i-a raspuns lui Alui

       Cultele sint persoane juridice de utilitate publica, legea 489 pe 2006.
       • 0 (10 voturi)    
        Atunci ar trebui sa respecte legea (Joi, 11 august 2016, 22:13)

        Alui [utilizator] i-a raspuns lui Anarb

        Informatiilor de interes public. Ia sa cerem noi bugetul BOR si bilantul contabil pe 2015.
        • +2 (2 voturi)    
         Exista pe mfinante.ro (Vineri, 12 august 2016, 0:00)

         idsoc [utilizator] i-a raspuns lui Alui

         Pentru 2014 a facut Forbes Romania chiar o analiza in baza datelor de pe mfinante.
     • +2 (2 voturi)    
      Simbolul ăsta (Vineri, 12 august 2016, 12:09)

      Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

      ar trebui să fie măcar frumos. Dar construcția asta este tot atât de monstruoasa ca și Casa Poporului. Sunt clădiri de inspirație nord-coreeană. În București există multe obiective cu adevărat demne de vizitat. Care dacă ar fi îngrijite, dacă s-ar da bani înainte de toate pentru restaurarea și conservarea lor ar fi mult mai frumoase.
      Problema este că din acțiunea de păstrare a obiectivelor autentic culturale firmele doamnei Firea și ale acoliților săi nu prea ar avea de câștigat.
      E păcat să sprijiniți furtul din banii publici îmbrăcat în argumente PATRIOTICE.
   • -1 (15 voturi)    
    Dar BOR e putred de bogata omule (Joi, 11 august 2016, 15:26)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

    si tot nu se mai satura. Nu cred ca e cazul sa le mai arunci niste bani, bani de bolizi si gipane.
   • -1 (13 voturi)    
    15 milioane (Joi, 11 august 2016, 15:41)

    mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

    suficient pentru a dota toate spitalele din Bucuresti cu apratura CT si RMN-de utima generatie-acoperind toate nevoile.
   • -1 (9 voturi)    
    cum poti (Joi, 11 august 2016, 19:55)

    vizirul [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

    sa compari bugetul sanatatii pentru o tara intreaga si pentru oameni tot mai bolnavi cu aceasta constructie magalitica, care hraneste orgoliille ierarhilor BOR, fara sa pui la socoteala si ce sume a inghitit pana acum aceasta constructie , sume pentru care nu a dat nimenu socoteala daca au fost folosite pantru ceea ce pretinde BOR?
    • +1 (1 vot)    
     Nu este vorba (Vineri, 12 august 2016, 12:24)

     Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui vizirul

     numai de orgolii. La mijloc sunt și interese materiale. De aceea au devenit atât de dreptcredincioși ortodocși creștini doamna Firea și ai ei. Pe la sate mulți preoți sunt niște agenți electorali foarte talentați.
   • +1 (1 vot)    
    Cu alte cuvinte sunteți (Vineri, 12 august 2016, 11:25)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

    de acord ca banii contribuabililor din capitală să fie ARUNCAȚI AIUREA dacă mai există un model??????
  • 0 (22 voturi)    
   Cainii latra (Joi, 11 august 2016, 13:53)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   caravana trece... ii doare la basca pe alesii nostri de parerea oamenilor. Macar o sa aiba cine sa ne ingroape.
   • -2 (12 voturi)    
    Ba ii doare asta e (Joi, 11 august 2016, 15:35)

    serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    Crezi ca dau astia 2 bani pe catedrala, dar fara BOR sa le zica batranilor alora care le-a putrezit creierul cu cine sa voteze mai prindea ceva PSD-ul?
  • +4 (12 voturi)    
   tot (Joi, 11 august 2016, 14:33)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   totul se intampla cu voia Domnului
   • -4 (6 voturi)    
    domnului Goe (Joi, 11 august 2016, 18:34)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    :)
  • +2 (20 voturi)    
   Citeam declaratia lui Nicusor Dan (Joi, 11 august 2016, 14:46)

   Lucian P. [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   si ma gandeam unde ar fi fost Romania astazi daca ar fi avut privilegiul sa fie condusa de oameni ca el, nu de hoti timp de 26 de ani.
  • -2 (12 voturi)    
   Doamna Pandele Presedinte! (Joi, 11 august 2016, 15:01)

   Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   Asta e explicatia acestei darnicii! Vom trai si o sa o vedem si presedinte, cu ajutorul popilor. Asta numai daca haita atotputernica de la A3 nu va reusi intre timp sa instaureze o noua dinastie pe placul lui Felix.
  • +2 (12 voturi)    
   Suntetți mâncati de viermi și acasa (Joi, 11 august 2016, 15:02)

   Un cititor [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   Jegul n-are treabă neaparata cu spitalul.
  • +2 (10 voturi)    
   Din cauza constructiei catedralei? (Joi, 11 august 2016, 16:56)

   idsoc [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   Sau din cauza Hexi Pharma? Atat vreme cat o sa indicam false cauze pentru problemele noastre, problemele vor ramane si chiar se vor agrava.
  • -3 (7 voturi)    
   E nevoie de bani pentru alegeri... (Joi, 11 august 2016, 17:37)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   Din 15 mil., un parandarat de 10% este o suma frumusica pentru P$D . Fiti siguri ca specialistrii din P$D au descoperit metode de a lua parandarat mai subtil, fara sa fie vazuti sau dovediti de DNA. Cu biserica e clasa-ntai. Ei n-au casa de marcat, n-au evidente, 90% din activitati sunt pur si simplu la negru. Din banii negrii scosi pe lumanari spre exemplu, se poate da parandaratul, ca sa nu apara urme prin conturi.
 • +23 (45 voturi)    
  FMM!!!! (Joi, 11 august 2016, 13:39)

  dandra [utilizator]

  Viermii nu au religie si prin urmare, nu au nevoie de milioane. Viermii stau pe pacientii nostri si se hranesc cu noi, ei nu au nevoie de milioane.
  Atata timp cat sunt biserici unde sa se roage bolnavul si scoli unde nu se invata nimic, atunci astfel de lucruri se vor intampla intotdeauna. Politica are nevoie de oameni slabi, care nu gandesc pentru ei.
 • +11 (33 voturi)    
  mda (Joi, 11 august 2016, 13:43)

  SoulSearcher [utilizator]

  sunt curios de ce bani ar fi nevoie pentru pasajele care sunt in lucru in bucuresti in acest moment, si care intarzie din cauza fondurilor

  cel de la piata muncii si de la casa presei daca nu ma insel (nu sunt din bucuresti)

  ne poate lumina cineva, oare astia 15 milioane nu ar fi suficienti pentru a termina macar un pasaj pana la finalul anului ? :D
  • -6 (24 voturi)    
   . (Joi, 11 august 2016, 14:19)

   BogdanNicolaescu [anonim] i-a raspuns lui SoulSearcher

   unii oameni mai merg si la Biserica, nu stau in pasaje toata ziua...
   • -2 (14 voturi)    
    corect... (Joi, 11 august 2016, 14:57)

    Zauan [anonim] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

    acei oameni pot dona pentru biserica...nu trebuie sa cotizam toti la niste hoti
   • 0 (12 voturi)    
    si tu te poti ruga acasa (Joi, 11 august 2016, 15:20)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

    sau in bisericile care deja au fost construite. chiar nu e nevoie sa-ti finantez in continuare halucinatiile
 • -6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 august 2016, 13:46)

  [anonim]

  • +4 (22 voturi)    
   bogdaproste (Joi, 11 august 2016, 14:00)

   talos [utilizator] i-a raspuns lui

   sau badaproasta fui Firica maica!
 • +12 (34 voturi)    
  Suntem Mantuiti! (Joi, 11 august 2016, 13:49)

  talos [utilizator]

  Gata, ne-am scos, suntem mantuiti! P'asta am rezolvat-o, sa vina urmatoarele!
 • +5 (9 voturi)    
  proiect de tara ... (Joi, 11 august 2016, 13:52)

  christian7 [utilizator]

  se vorbeste despre un proiect de tara, dar in ce consta? are legatura cu o posibila unire a RM cu Romania?
 • +11 (27 voturi)    
  voturi (Joi, 11 august 2016, 13:52)

  andreexe [utilizator]

  Ne puteti spune cum au votat consilierii? PNL si USB pare ca au votat impotriva, PSD si ALDE pentru, dar PMP? Cel mai probabil, au votat pentru, dar ar fi frumos sa vedem negru pe alb asta :) Si sa cereti un punct de vedere de la domnii Turcescu si Basescu....
  • +9 (23 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 august 2016, 13:59)

   [anonim] i-a raspuns lui andreexe

  • -5 (11 voturi)    
   Man stai calm (Joi, 11 august 2016, 15:38)

   serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui andreexe

   Daca vedeai cine ce a votat, crezi ca rezolvai ceva? Crezi ca analfabetii si astia cu creiere putrezite carora le zice BOR ce sa voteze ar fi votat altceva decat PSD?
 • +16 (38 voturi)    
  rusinos (Joi, 11 august 2016, 13:53)

  Ovidiu555 [anonim]

  Nu le-a adus nimeni aminte cum promiteau ca vor contrui doar cu bani primiti din donatii? Si-au propus sa o inceapa ca sa poata santaja cu inchiderea santierului si acum exact asta fac. Tara medievala!
 • +5 (29 voturi)    
  Romania este (Joi, 11 august 2016, 13:59)

  andreeaandreea [utilizator]

  o tara blestemata!
  • +3 (17 voturi)    
   Nuuuu..uu! (Joi, 11 august 2016, 14:16)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui andreeaandreea

   Oamenii sunt niste YES-mani frustrati.

   O mare parte din acest popor ii admira pe interlopii PSD-isti si regreta ca nu sunt ca ei!

   Dar ii iarta DOMNUL daca doneaza ceva bani...ce conteaza nevoile lumesti?!
 • 0 (18 voturi)    
  Ce-ai facut PMP ? Si securisti in retragere/ (Joi, 11 august 2016, 14:11)

  deval [utilizator]

  sub acoperire si prosti ? Si cu asa..si cu sufletul in rai ?Ca in vremurile bune : strigati Hai cu anticoruptia dar aplicata numai celorlalti ??!!
 • -7 (15 voturi)    
  De unde iei banii astia, fato? (Joi, 11 august 2016, 14:15)

  Toni_Romania [utilizator]

  De la ce minister sau sector de activitate? Ca totdeauna bani in plus intr un loc inseamna bani in minus in alt loc. Vasele comunicante, fato.
 • +4 (20 voturi)    
  Catedrala (Joi, 11 august 2016, 14:17)

  vaxalbina [utilizator]

  Cineva comenta, pe buna dreptate, ca ar trebui sa se publice felul in care s-au cheltuit banii. Atata vreme cat sunt bani publici, trebuie sa existe transparenta cheltuirii lor. Nu stiu cine ar trebui sa verifice acest lucru, Curtea de conturi? Daca da, atunci ar trebui sa o faca.
 • +6 (24 voturi)    
  tara nimanui (Joi, 11 august 2016, 14:20)

  manon [utilizator]

  Schimbati numele tarii din Romania in PSD. Romania a murit la Revolutie. De acum incolo voi arbora steagul Romaniei cu doliu. Voi renunta la religia ortodoxa care nu mai are nimic cu iubirea de oameni ci a devenit roaba banilor a cerselii de bani din buzunarul meu, sau mai exact a furtului de bani din buzunarul meu, fara acordul meu. Biserica ortodoxa din Romania nu mai are nimic sfant inafara de cladirile megalomanice ridicate pe truda romanilor si cresterea avutiei proprii prin orice mijloace si cu orice pret. Biserica ortodoxa si-a vandut aufletul diavolului si face politica, conduce din umbra soarta acestei tari propovaduind in biserici pe cine sa punem stampila la alegeri si nu educand enoriasii. Nu a mai ramas nimic sfant si bun in tara asta. Tara popilor si hotilor psd
  • -7 (9 voturi)    
   ai uitat (Joi, 11 august 2016, 14:32)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui manon

   Ai uitat de CDR-PNTCD si PDL care si ele au f---t tara vreo 15 ani.
   • -4 (8 voturi)    
    nu am uitat (Joi, 11 august 2016, 14:56)

    manon [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Dar aia au stat cate un mandat, au furat cat au putut si aia ca stiau ca odata vede nasul p#@$% finii. Psd parca nu se mai termina. Sunt agresivi, nesimtiti, calca pe cadavre sa isi atinga scopul personal si nu al cetatenilor care ii aleg. Cum este posibil ca in toata tara sa castige toate primariile de la psd in conditiile in care nici in mandatul trecut nu au miscat nici un deget pentru orasul in care au activat? O furaciune de la cap la coada, incepand de la Revolutie si pana azi, si continua...
  • -7 (7 voturi)    
   Romania a murit in 1938 (Joi, 11 august 2016, 15:27)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui manon

   La Revolutie a fost doar o incercare de resuscitare. In '38 Carol al doilea a instaurat dictatura regala, apoi au venit legionarii, conducatorul statului Antonescu, cum s-a autointitulat, patriot, dar dictator si in cele din urma comunistii cu continuatorii lor de dupa 90.
 • +4 (18 voturi)    
  R (Joi, 11 august 2016, 14:22)

  DidelIosif [anonim]

  Rusine.
 • +11 (27 voturi)    
  vreun avocat? (Joi, 11 august 2016, 14:24)

  manon [utilizator]

  Ce posibilitate exista ca eu contribuabil sa ma opun ca din banii varsati de mine la buget sa fie virati catre biserica? Cred ca niciuna asa-i? ca doar legile tot de ei sunt facute sa le fie lor bine..
  • +4 (12 voturi)    
   re (Joi, 11 august 2016, 15:06)

   BogdanNicolaescu [anonim] i-a raspuns lui manon

   aceeasi posibilitate pe care o am eu sa ma opun constructiei stadionului national... Macar catedrala va fi vizitata de turisti, la stadion platesti bilet
   • +5 (9 voturi)    
    "Halena nationala" (Joi, 11 august 2016, 15:56)

    delavrancea [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

    De acord cu tine.
   • -5 (7 voturi)    
    Dar (Joi, 11 august 2016, 20:07)

    serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

    Nu platesc si strainii bilet la stadion? Si anaful(statu) ia parte din castiguri.
    Si daca sunt de acord cu tine si zic ca si stadionul din banii statului a fost o prostie, esti si tu de acord ca si catedrala din banii statului e o prostie?
   • -1 (1 vot)    
    Dar dumneavoastră (Vineri, 12 august 2016, 12:43)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

    mai știți dacă mai există ceva de vizitat în București în afară de Casa Poporului și această catedrală? Pare că nu... Poate că turiștii ăia pe care îi tot pomeniți ar fi mai încântați de Mânăstirea Stavropoleos, de exemplu...
  • +2 (10 voturi)    
   Radio Erevan vă răspunde (Joi, 11 august 2016, 15:42)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui manon

   Posibilitatea de care vorbiți este egală cu aceea ca eu să mă opun ca din banii vărsați de mine să fie finanțate stadioanele, universitățile inutile sau companiile de stat neperformante.
  • +1 (1 vot)    
   Păi se prevalează (Vineri, 12 august 2016, 12:38)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui manon

   de faptul că au fost aleși DEMOCRATIC. Datorită acestui fapt pot să facă ce vor. Așa că aveți dreptate, nu e nicio posibilitate de a vă opune. Poate doar ieșirea în stradă cu sutele de mii...
 • +6 (24 voturi)    
  Restructurati Biserica Domnilor de la BOR (Joi, 11 august 2016, 14:27)

  carola_s [utilizator]

  Aveti destule proprietati pe care le puteti vinde..
  Numai cersiti pe la Primarii!

  http://actualmm.ro/acuzele-unui-fost-protopop-din-maramures-bor-se-comporta-mai-rau-decat-fostul-pcr/
  • -1 (15 voturi)    
   Traditia ortodoxa (Joi, 11 august 2016, 15:34)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui carola_s

   Traditia BOR dupa 1945 ne arata ca e o grupare comunisto-securoida, in frune cu Intâi Turnătorul ei. COMUNISTII INTOTDEAUNA AU FURAT DE LA POPOR, asa ca si acum fac la fel
   • +3 (9 voturi)    
    Ochii pe ei (Joi, 11 august 2016, 21:54)

    Anarb [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Tu ai problema cu cuvantul romana din BOR si in general cu romanii si Romania. Ii faci in toate postarile hoti si Romania o tara care nu merita sa existe pe harta si din care au plecat toti scuipand inapoi. Ultima oara te-ai produs asa in articolul despe Transnistria cu tancurile care au trecut granita. Eu zic sa ne lasi si sa-ti parerile si dezinformarile pentru tine. Parerea ta despre BOR e 0 barat.
    • +2 (2 voturi)    
     B∅R (Vineri, 12 august 2016, 14:47)

     man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui Anarb

     Cam asa stau lucrurile.
    • +2 (2 voturi)    
     Vrednic este Dragnea in campanie (Vineri, 12 august 2016, 14:50)

     man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui Anarb

     E suficient sa-i aculti pe aia de la BOR cum ii canta "Vrednic este" lui Dragnea, cand il impodobesc in campania electorala cu ordinul Sfintii Martiri Brancoveni, ca sa stii dupa ce umbla B∅R si ce fel de mafie este.
 • +2 (20 voturi)    
  DE CE MADAM, (Joi, 11 august 2016, 14:33)

  ana-pat [utilizator]

  POMANA stiu INSA ca se face in nume personal ! DE CE ne bagi si pe noi in ciorba matale?
  Eu NU am vazut niciun popa la COLECTIV sa se roage atunci , in praf si funingine pt. sufletele copiilor nevinovati plecati dintre noi !!! Au venit pe sest si bilbiind o rugaciune a treia zi dupa scripturi . NU am vazut pina acum nici-un spital sau scoala patronate de BOR !!! Iar asezamintele sociale le numeri pe degete . Si atunci DE CE ??? Este LEGAL si mai ales MORAL ca pt. un obiectiv religios presupus al tuturor romanilor ,sa plateasca doar Bucurestenii ?? Si acestia siliti ?? Sa ne mai aducem aminte si de faptul ca BOR nu plateste impozite iar Mertanele sunt la vedere . Si atunci DE CE MADAM , DE CE ?????
  PS1 Argumentatia adusa este probabil pt. "DOREL". Fiecare biserica ar trebui sa fie in primul rind un asezamint social (si NU o casierie ) ,sa organizeze un afterschool sau sa organizeze evenimente culturale. Pt. asta se face Catedrala ?? Iarna , noaptea la -20 de grade cite biserici sunt deschise pt. adapostul amaritilor ?? Si atunci revin cu intrebarea CE CE ?
  PS2 Sunt crestin ortodox si sunt trist pt. ca pe zi ce trece scade nr PREOTILOR si creste nr popilor.Din pacate....
  • -5 (11 voturi)    
   nici nu vreau popa la colectiv (Joi, 11 august 2016, 15:32)

   Bogdan31415 [anonim] i-a raspuns lui ana-pat

   popii sa stea in bancile lor, nu au ce cauta la colectiv.

   Oamenii care au murit luptau impotriva acestui sistem mafiot.
  • -4 (8 voturi)    
   D-aia (Joi, 11 august 2016, 15:33)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui ana-pat

   Ca pesedeii mafioti din asta au trait: di n banii furati din buget. Nu stiai?
  • +4 (8 voturi)    
   Pune-ti ochelari (Joi, 11 august 2016, 22:01)

   Anarb [utilizator] i-a raspuns lui ana-pat

   La Colectiv au fost prezenti chiar 2 preoti, imediat dupa incident: preotul-militar care a insotit SMURD si cel de la parohia din zona. Proiectul Catedralei prevede un muzeu, o catina, un centru pentru pelerini, un centru de diagnostic si tratament si un parc cu locuri amenajate pentru copii. Adica tot ce zici tu ca nu e si apare negru pe alb in proiect. Totul e doar sa vrei sa.vezi, dar pe tine poate sa izbeasca si barna realitatii.in ochi, ca tot degeaba.
 • +6 (20 voturi)    
  Viermii adevarati (Joi, 11 august 2016, 14:52)

  mstefan [utilizator]

  care ne mananca zi de zi, nu sunt in spitale, sunt aici, in primarii, in consilii, in biserici. Oamenii nu reusesc sa inteleaga ca banii se duc la biserici pentru ca popii sa faca un super marketing partidului..
 • 0 (12 voturi)    
  pomana (Joi, 11 august 2016, 14:55)

  GeorgeNastase [anonim]

  ce-i lipseste chelului??
 • +1 (15 voturi)    
  Societate civilă? (Joi, 11 august 2016, 14:58)

  Un cititor [utilizator]

  Ce e aia societate civilă? Câte societatăți civile există?
  Nicușor Dan reprezintă societatea civilă? Un hipster?Râsul lumii!
 • +2 (18 voturi)    
  ... (Joi, 11 august 2016, 15:00)

  Zauan [anonim]

  Cel mai corect m-i se pare ca fiecare persoana fizica/juridica sa isi declare religia la stat... daca eu ca persoana fizica ma declar ateu, atunci nici un ban din taxele platite de mine sa nu se duca la culte.

  Daca in schimb ma declare crestin/polonicar/orice alta religie, sa se duca automat un procent din taxele mele la cultul ales... in acest mod nu mai apar discutii legate de biserici si toata lumea ar trebui sa fie fericita...
  • +4 (20 voturi)    
   Eu sunt pieton (Joi, 11 august 2016, 15:13)

   Un cititor [utilizator] i-a raspuns lui Zauan

   Si nu doresc ca niciun procent din taxele mele sa nu mearga la intretinerea soselelor. Si nici nu-mi place arta sau sportul. Si doresc ca niciun procent din taxele mele sa nu mearga la teatre, concerte sau evenimente sportive. Dar cine se declară suporter, spectator sau automobilist n-are decit sa-si cumpere teren , sa-si construiasca sosele, teatre, stadioane si sali de sport. Pe banii lui. Asa mi se pare corect.
   Am uitat, nici de scoala nu sunt interesat pentru ca sistemul e la pământ. Si nici de spitalele de stat.Acolo mori cu zile. Eu vreau ca banii mei sa mearga pentru protectia fluturilor.
   • 0 (14 voturi)    
    nu prea le ai (Joi, 11 august 2016, 15:37)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

    tot ce ai insirat acolo e de utilitate publica, adica pentru toata lumea, chestii fara de care nu poate functiona o societate moderna.

    in schimb libertatea religioasa (care tine strict de individ) imi poate fi incalcata daca dogma si convingerile mele spun ca sunt impotriva finantarii altor culte. daca vrei libertate religioasa pentru toata lumea, atunci statul nu trebuie sa se bage in chestiunea finantarii din bani publici ci doar membrii clubului respectiv.

    sunt niste diferente pe care majoritatea credinciosilor nu le inteleg.
    • +2 (14 voturi)    
     Care toată lumea? (Joi, 11 august 2016, 15:47)

     Un cititor [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

     Nu întelegi ca eu sunt pieton? Ce ma intereseaza pe mine restul lumii si ce numesc ei societate moderna? N-am traba cu motoarele voastre. Sunt ioban la stina . Ma descurc cu ce am.
     • -2 (14 voturi)    
      tot nu intelegi (Joi, 11 august 2016, 16:07)

      gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

      pentru o societate moderna sunt necesare sosele. nu doar pentru automobilistii amatori. trebuie sa-ti desenez dar nu am creion
      • +3 (13 voturi)    
       Tu nu intelegi (Joi, 11 august 2016, 16:20)

       Un cititor [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

       Daca avem opinii sau prioritati diferite, mergem la vot, numaram voturile si majoritatea decide. Nu minoritatea! Intelegi?
       • -3 (9 voturi)    
        democratia nu merge chiar asa (Joi, 11 august 2016, 18:41)

        gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

        e un pic mai subtila toata smecheria. o majoritate poate decide ca e ok sa furi iar minoritatea trebuie sa ingaduie, nu?
        in fine, pentru ca daca ies medievalii la vot ne trezem cu prioritati ca 1 biserica/locuitor.
       • -3 (9 voturi)    
        mai bine taceai (Joi, 11 august 2016, 18:45)

        guest3 [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

        Masina care-ti aduce painea la magazin pe unde vine?Pe sosele cumva? Salvarea care vine sa te duca la spital pe unde vine? Tot pe sosea cumva? Si exemplele pot continua.
        PS: Masinile care au transportat cele necesare infrastructurii de internet ca sa scrii tu aiureli pe net pem unde a circulat? Pe sosea cumva?
  • -1 (11 voturi)    
   Corect (Joi, 11 august 2016, 15:29)

   RicaZice [anonim] i-a raspuns lui Zauan

   Asa este in Finlanda, numai ca dac te declari ateu procentul din banii tai se ducr la educatie sau ceva de genul asta.
   Toti s-ar declara atei in Romania pentru 0.5% in plus!
  • -1 (13 voturi)    
   cuvantul ateu este nepotrivit (Joi, 11 august 2016, 15:31)

   andreeaandreea [utilizator] i-a raspuns lui Zauan

   Eu nu am religie, la recensamant nu mi-am declarat nicio religie.
   Eu nu vreau sa achit niciun banutz in contul lacaselor de cult, indiferent ca sunt moschei, biserici, sinagogi, temple...
 • -3 (13 voturi)    
  ! (Joi, 11 august 2016, 15:07)

  Kpriciu [utilizator]

  firea mai agata nescaiva electorat bisericos si limitat pentru toamna...
  Bucuresti, szlab si fraier esti!
 • -4 (10 voturi)    
  penibil (Joi, 11 august 2016, 15:09)

  ElenaRadu1 [anonim]

  de rasul lumii
  • +2 (16 voturi)    
   BISERICI si SPITALE (Joi, 11 august 2016, 15:41)

   crestin_ortodox [utilizator] i-a raspuns lui ElenaRadu1

   1. SUA: 1 spital la aproximativ 56.000 de locuitori, Suedia: 1 spital la aproximativ 106.000 de locuitori, România: 1 spital la aproximativ 43.000 de locuitori. Pe langa spitale in Romania mai sunt si 14000 cabinete medicale ale medicilor de familie
   2. SUA: 1 spital la 62 de lăcașuri de cult, Suedia: 1 spital la 41 lăcașuri de cult, România: 1 spital la 40 lăcașuri de cult
   3. In Romania sunt 13000 de localitati si aproape fiecare sat are o biserica, dar din 18300 de biserici doar 14000 sunt ortodoxe iar 4300 sunt ale altor culte
   4. Peste 86% din populație este ortodoxă. Vorbim despre mai mult de 16.300.000 de credincioși ortodocși. Adică o biserică la 1.000 de oameni, desi in majoritatea bisericilor nu incap mai mult de 100 de persoane.
   5. De remarcat este faptul că după 1989 pentru 13,5% ne-ortodocsi sau construit 4.200 de biserici. Spre exemplu pentru cultul penticostal care are 356.000 de membri s-au ridicat 1950 de biserici. Astfel dacă la 1.000 de ortodocși avem o biserică, pentru penticostali avem o biserică la 120 de oameni, pentru baptiști una la 70 de oameni, și pentru adventiști de ziua a șaptea una la 64 de oameni.
   6. Catedrala Mantuirii Neamului va costa cu totul in jur de 100 milioane euro, nu 600 milioane euro cum se zice, iar Naţional Arena a costat 250 milioane euro - cam cât s-a dat în 10 ani pentru construcţii de biserici pt. ca bisericile se construiesc preponderent din donatii si contributii private. Un km de autostrada costa la noi in jur de 20 milioane de euro, deci cu banii de pe Catedrala se puteau face cam 5 km de autostrada.
   7. Conform statisticilor, in Romania: 38% din populatie declara ca merg la biserica de cateva ori pe luna (din care 7% merg saptamanal sau mai des), 20% merg o data pe luna, 33% o data sau de doua ori pe an. Este de neimaginat ca 38% din populatie sa mearga la spital de cateva ori pe luna.
   • +5 (17 voturi)    
    ... (Joi, 11 august 2016, 16:00)

    crestin_ortodox [utilizator] i-a raspuns lui crestin_ortodox

    8. Biserici in Romania au fost construite incepand cu secolul 11! Deci aceste 18300 de biserici au fost construite in decursul unui mileniu (numai Stefan cel Mare a construit 44 de biserici!) Majoritatea sunt monumente istorice si artistice, apartinand patrimoniului cultural national. Spitalele au inceput a fi construite abia in secolul 19. Deci toate cele 425 de spitale au fost construite in ultimii 100 si ceva de ani.
    9. Banii cheltuiţi anual de la bugetul de stat pentru salariile preoţilor şi construcţii de biserici sunt de 30 de ori mai puţini decât cei cheltuiţi pe educaţie şi de 15 ori mai puţini decât cei cheltuiţi pentru sanatate.
    10. Preotii se ingrijesc de bisericile in care slujesc, ei le renoveaza le extind iar medicii nu fac nimic pentru spitalele in care lucreaza, ei asteapta totul din partea statului sau pleaca in strainatate.
    • -3 (13 voturi)    
     Interesanta perspectiva (Joi, 11 august 2016, 16:30)

     UnObservator [utilizator] i-a raspuns lui crestin_ortodox

     1. Te-as ruga sa gasesti o statistica un nr, de locuri din spitalele americane/romanesti raportat la nr de locuitori. In fond, asta conteaza, nu numarul de spitale. Sa nu uitam, sa bagam de seama si dotarile din spitale americane, iar mai apoi din cele romanesti. Sa luam in calcul ceea ce conteaza, nu ceea ce ne convine.

     2. Te-as ruga intelegi ca la spital mergi de nevoie, nu de placere. Daca 38% din populatie ar merge spatamanal sa se interneze, am avea o problema mare.

     3. Ai afirmat ca se cheltuieste de 30/15 de ori mai putin cu preoti decat cu profesori/personal medical. O cifra comparativa, cati preoti, profesori, personal medical exista in Romania aveti?

     4. Ati imortalizat perfect acei 86% de credinciosi ortodocsi. Deci 38% sunt practicanti (7% practicanti adevarati, de fapt), 20% de ocazie, vreo 10% nu stiu/nu raspund si 33% (o treime) sunt ortodocsi pe hartie. Nu prea suna a "majoritatea oamenilor vor sa sprijine biserica cu bani de la stat".

     5. Ultimul punct va desconsidera tot carnatul scris mai sus. In momentul in care afisezi o asemenea atitudine, nu prea mai meriti raspuns, dar fie. Rolului personalului medical este sa se ocupe de cei DIN SPITAL, nu de cladire si aparatura. Asta face parte din datoria statului/administratorului. Dar ce tot vorbesc eu aici, stiai si dumneata toate asta, dar ai recurs la o tehnica tipica, interpretam o situatie in functie de cum ne serveste la momentul respectiv, cam ca si cu biblia.
     • +2 (12 voturi)    
      raspuns (Joi, 11 august 2016, 16:59)

      crestin_ortodox [utilizator] i-a raspuns lui UnObservator

      1. asta am facut
      2. tocmai asta am zis
      3. ce rost are
      4. nu am dat asemenea cifre
      5. tocmai asta e ideea...fiecare dintre noi ar trebui sa puna mana sa faca si ceva pt. locul in care munceste
      • -3 (11 voturi)    
       Raspuns doar mintea unora (Joi, 11 august 2016, 17:19)

       UnObservator [utilizator] i-a raspuns lui crestin_ortodox

       1. Nu ati facut nimic. In acest moment sunt ~6 paturi/100 000 locuitori in Romania. In SUA sunt 3. DAR, un mare dar, in SUA erau 7,x in anul 1977. De aici au scazut gradual pana la nivelul de azi. Nimeni nu e tampit sa scada nr. de locuri, decat daca nu e nevoie de atatea. Sa nu mai vorbim de conditii, spatiu pt pacient, facilitati samd. NU ATI MENTIONAT NIMIC DIN ASTA.

       2. Tocmai asta descalifica comparatia.

       3. Ce rost are? Am inteles, e la misto postarea.

       4. Am interpretat cifrele dumneavoastra de la pct 7.

       5. Oricand pot sa aduc de acasa vreo cateva meleoane de euro sa dotez spitalul cu aparatura ce imi va face diagnosticarea pacientilor mai usoara si mai putin expusa la greseli.

       6. Uitasem, conform patriarhiei, catedrala costa 80 mil. euro la gri + 100 mil. euro amenajari. Asta este estimarea oficiala. Sa nu mai spun ca statul nu are niciun beneficiul de urma banilor investiti acolo, pe cand Arena Nationala ii apartine. O nimica toata, nu-i asa?

       Ps. Nu va mai obositi cu raspunsuri, am inteles mesajul. O zi buna.
      • -5 (11 voturi)    
       Completare (Joi, 11 august 2016, 17:37)

       UnObservator [utilizator] i-a raspuns lui crestin_ortodox

       In caz ca nu se intelege de ce insist pe pct 1. Dumneata ai mentionat ca se construiesc biserici din sec. 11, pe cand spitale de vreo 150 de ani. Care era speranta de viata in sec. 11? Ce aveau ciuma, apendicita, igiena generala sau mai stiu ce boala "nemiloasa" de spus despre asta? Ce "se credea" desprea ingrijirea medicala? Pe masura ce oamenii constientizeaza importanta acesteia, creste si interesul si implicit si investitia in domeniu. Dar e mai placut sa prezentam situatia trunchiat, asa cum ne convine.

       Nu in ultimul rand, v-as ruga sa ne aratati de unde ati scos enormitatea cu 20 mil. euro / km autostrada. Sper ca nu cancan.ro
       • -1 (5 voturi)    
        raspuns (Vineri, 12 august 2016, 9:23)

        crestin_ortodox [utilizator] i-a raspuns lui UnObservator

        primele spitale au fost construite de biserica...cat despre 20mil/km...vezi contractul cu Bechtel...si altele

        O zi buna!
        • 0 (0 voturi)    
         Minunat (Vineri, 12 august 2016, 17:43)

         UnObservator [utilizator] i-a raspuns lui crestin_ortodox

         Desigur, biserica a pus bazele medicinii moderne. Si cum nobilul si biserica erau cei doi factori decizionali in acele vremuri, este normal ca ei sa fi infiintat primele spitale. Mult prea tarziu as putea adauga.

         Cat despre Bechtel, asta este o teapa marca psd, nu un sistem de referinta, la fel cum acesti bani sunt o pomana marca psd. Ca unii nu vor sa vada asta e treaba lor. Toate contractele semnate dupa 1.01.2007 s-au semnat la pretul corect/km. Singurul lucru penibil a fost "pierderea" contractelor Bechtel atunci cand s-a cerut studierea lor. Culmea tot in timpul unei guvernari psd.

         Sanatate!
    • 0 (0 voturi)    
     baniii (Marţi, 23 august 2016, 16:48)

     MihailNica1 [anonim] i-a raspuns lui crestin_ortodox

     hai sa adunam banii primiti si pe cai dosnice de la stat !
   • -2 (14 voturi)    
    nu am timp sa dezbat concluziile false (Joi, 11 august 2016, 16:16)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui crestin_ortodox

    pe care le subliniezi.
    dar....intre biserici si spitale e o mare diferenta. fara biserici si in special fara catedrala mantuirii neamului prost se poate trai fara nici o problema. in schimb, fara spitale, nu.
    • 0 (4 voturi)    
     stadioane (Vineri, 12 august 2016, 9:18)

     crestin_ortodox [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

     dar fara stadioane se poate trai?
     nu vad pe nimeni inflamat cand se anunta ca se construieste un stadion...
 • 0 (18 voturi)    
  Biserica a trasformat Romania in stat captiv (Joi, 11 august 2016, 15:19)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Tot ce se intampla cu alocarea absolut abuziva a banilor catre constructia bisericilor este un atac la laicitatea statului.
  Romania a devenit un stat captiv, arestat de fetele bisericesti care o siliuesc pe unde-o prind.
  Este o dementa totala. Facultatile de teologie scot preoti pe banda rulanta, preoti care nu au parohie si care sunt nevoiti sa dea spaga sau sa-si construiasca o biserica.
  Cunsc mai multi preoti carora li s-a cerut spaga pentru o parohie, intre 20.000 si 30.000 de euro. Unii fac credite si si-si cumpara parohia, altii nu au bani si raman la statutul de simpli dascali.
  In Grecia numarul locurilor deschise este direct proportional cu numarul preotilor iesiti la pensie.
  La noi nu, biserici si preoti cat cuprinde.
  Biserica nu plateste impozite. Biserica primeste salarii de la buget. Biserica cere spaga pentru orice eveniment, botez, cununie, inmormatare etc.
  Firea are mentalitate de sluga, la fel si Basescu si Tariceanu.
 • -6 (8 voturi)    
  Rusine! (Joi, 11 august 2016, 15:25)

  RicaZice [anonim]

  Cum au votat USL-ul sin PNL-ul in Consiliu?
 • -5 (9 voturi)    
  interesant (Joi, 11 august 2016, 15:25)

  AdelinNeacsu [anonim]

  interesant
 • 0 (16 voturi)    
  ULtima salvare (Joi, 11 august 2016, 15:30)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Crăpați în spitale, rupeți-va masinile prin gropi si stati ore in sir sa vina un tramvai? Mergeti si va rugati ! V-ati ales tampiti, de tamiti sa aveti parte, dragi bucuresteni.
 • -1 (13 voturi)    
  Bravo! Uite inca un motiv pentru secularizare! (Joi, 11 august 2016, 15:50)

  Alui [utilizator]

  Ce-ar fi ca catedrala sa intre in proprietea statului?
  Pai daca se face cu banii statului asa ar fi cinstit!
 • +10 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 august 2016, 16:22)

  [anonim]

 • 0 (12 voturi)    
  He, he, he! (Joi, 11 august 2016, 16:24)

  CezarN [utilizator]

  1. Daca voi, bucurestenii, ati fi iesit la vot, in Bucuresti, cum iesiti pe forum, nu ar fi iesit primar Pandele-Firea-Vranceanu (and still counting, ca e tanara si Pandele e cam bolnav! :))).

  2. Blatul PNL-PSD merge in continuare, caci daca PNL ar fi dorit sa nu iasa Firea, ar fi renuntat la Predoiu si l-ar fi sustinut pe Nicusor Dan. Asa, degeaba se bate acuma cu piatra-n piept ca ei sunt contra, caci facand ceea ce a facut in campania de la locale(divizand voturile anti-PSD), PNL a votat alaturi de PSD nu doar la aceasta hotarare, ci la toate cele care vor fi impuse de majoritatea PSD-ALDE.

  Concluzie: PNL a devenit u partid NEFRECVENTABIL.
 • 0 (16 voturi)    
  Ce sa vezi (Joi, 11 august 2016, 16:31)

  UnObservator [utilizator]

  Cei care au decis ca e mai productiv sa stea acasa acum 2 luni, pot acum sa rasufle usurati. Usurati cu 15 mil. lei. Care se adauga la cei ~325 mil. lei cat a alocat prietenul nostru plagiator in perioada 2014-2015, tot pentru biserici. De aici, vreo 50 exclusiv pt catedrala antementionata. Intre timp, sunt "N" santiere numai in Bucuresti care sufera de pe urma faptului ca NU SE FAC PLATI. Sa nu mai spun de situatia la nivel de tara. Daca trecem la alte investitii puse pe stand-by, lista devine interminabila. Dar e bine ca ne sunt iertate pacatele, nu-i asa? An electoral, ce sa si faci.

  Sunt curios totusi ce motivatie va aparea cu prilejul unor incetari de lucrari sau abandonari de proiecte pe motiv ca "nu sunt bani".

  Pentru toti cei care veti sari cu minusuri, deoarece va simti puscati in aripa: nicio persoana de buna credinta nu are vreo problema cu bor atat timp cat se autofinanteaza. Nemultumirile apar cand cersesc bani publici. Sau se plang ca nu au bani, chiar daca prin incadrarea lor, cum frumos incerca cineva sa-mi explice, se obliga sa reinvesteasca tot profitul in activitati ale cultului. Adica Mercedes-Benz S Class si Audi A8.
 • -1 (13 voturi)    
  Alegeri (Joi, 11 august 2016, 17:40)

  boda [utilizator]

  Cred ca daca astazi s-ar face un scrutin in care Bucurestenii sa fie intrebati daca vor ca impozitele lor sa se duca pe apa sambetei.. ma scuzati, pe catedrala prostiei neamului... offf... nu-mi iese... catedrala manuirii neamului... ati fi surprinsi sa vedeti ca oamenii cu carte, ceva studii superioare si tinerii ar vota impotriva acestei aberatii.
  In alta ordine de ideii, biserica cand are de gand sa plateasca taxe la stat? Boii.. adica popi, ma scuati... cand au de gand sa plateasca taxe pe venituri si cand BOR are de gand sa nu mai faca evaziune fiscala.
  Din moment ce BOR are propria ei banca de ce nu se autofinanteaza, ca au terenuri, fac comert, au terenuri si pt toate astea nu platesc taxe...
  Credeam ca biserica si oamenii bisericii trebuie sa fie niste oameni simpli.
  Stiti vorba aia... Banul e ochiul dracului... Care e difenta intre drac si BOR?
 • -2 (12 voturi)    
  Daca faceau o Catedrala normala de 2000-3000 (Joi, 11 august 2016, 18:01)

  deval [utilizator]

  metrii patrati, asa o bijuterie ca Biserica Neagra de la Brasov -in spirit ortodox adica modest , ce avea ?! Suprafata desfasurata a monstrului va fi de 38000 metrii patrati pe 5 niveluri dintre care trei sub pamant (cum altfel ?) si cu 12 lifturi ! Mama mea nici nu vrea sa o vada !
  Si monstrul va trebui sa fie hranit : lumina, caldura, curatenie, apoi reparatii ...
  Ca raspuns la aceste grozavii toata familia o sa ne declaram atei la urmatorul recensamant, sa mai scada nasul arogantilor din Mercedesuri....
 • -2 (10 voturi)    
  un ortodox (Joi, 11 august 2016, 19:04)

  zapciu [utilizator]

  Azi in Targoviste Arhiepiscopul Nifon al Targovistei si Muscelului a blocat toata circulatia in centrul orasului pentru o mare procesiune de ziua Sf. Nifon (calendarul ortodox) adica ziua onomastica a susnumitului. Politie in tot orasul , zeci de autocare (fara nici exagerare) aducand (pe banii cui? ) din parohii sute de enoriasi sa-i ureze preasfintitului! Scria pe fiecare autoar parohia cutare sau cutare.Nu mi-a venit sa cred ce vad, mi-am adus aminte de cultul si manifestatiile lui Ceausescu.Era ca o intrecere- ce paroh aduce mai multi enoriasi! De mentionat ca de PAste , Craciun sau Rusalii asemenea procesiuni NU se fac in Targoviste Mi s-a parut absolut scandalos! Acesti indivizi din BOR dupa ce ne sfideaza cu luxul ,cu masinile lor (din banii prostilor) ne cheama sa le ridicam si osanale, lor personal, nu s-L slavim pe Iisus Cristos ! Daca citeste cineva din Targoviste va rog sa confirmati ,mai ales ca am vazut multa lume enervata pe strada
 • -3 (9 voturi)    
  Incorect si injust (Joi, 11 august 2016, 19:17)

  Florin_Liviu [utilizator]

  1. Primaria e datoare sa functioneze pentru bine cetateanului in mod ECHIDISTANT.
  2. Bugetul primarie, care e constituit din taxele TUTUROR cetatenilor platitori dintr-un oras/sector
  3. Nu TOTI cetatenii sunt ortodocsi deci Primaria foloseste banii acelei categorii de cetatenii intr-un mod incorect si injust. Ar trebui sa se dea bani pentru contructie sau programe religioase si pentru alte culte recunoscute legal in Romania.
  4. Sunt de acord sa se dea bani de la bugetul primarie (sunt cazuri in care chiar e necesar acest lucru) pentru proiecte sociale sutinute de un spirit crestinesc. De multe ori primariile nu pot sau nu sunt organizate pentru a se implica sau rezolva anumite probleme sociale.
  5. Banii pentru cladiri religioase trebuie sa vina de la comunitatea acelor cetateni sau de la conducerea acelui cult. Sfintii apostoli nu au construit cladiri ci comunitati iar crestinismul si spiritul Lui s-au raspandit pe tot globul
 • -3 (11 voturi)    
  catedrala , banii si timpul (Joi, 11 august 2016, 21:55)

  MihailNica1 [anonim]

  CU SMERENIE DESPRE CELE 15 MILIOANE ACORDATE DE PMB CATEDRALEI.
  Moto : Clientul meu nu se grabeste.
  Antonio Gaudi
  Nu ma pricep la arhitectura , estetica ori canoane bisericesti si imi este imposibil sa fac o comparatie intre SAGRADA FAMILIA din Barcelona si CATEDRALA din Bucuresti. Au in comun doar faptul ca ambele sunt in constructie.Una a inceput in 1882, la alta piatra de temelie s-a pus in 2011.Una se construieste din donatii, alta din banii statului.Una creste in decenii "peste mode si timp ", alta in graba de parca maine ar fi sfarsitul Lumii.
 • -1 (5 voturi)    
  Romania, tara talibanizata in stil ortodox (Vineri, 12 august 2016, 3:58)

  Fu Leng [utilizator]

  te ia cu fiori cand vezi cati se roaga ca banii lor sa ajunga pe mana unor poponi, pardon, popi.
 • +1 (3 voturi)    
  Carcotasi mai suntem............ (Vineri, 12 august 2016, 9:12)

  Toni_Romania [utilizator]

  In RSR - De ce Ceau punea bete in roate bisericii?
  Dupa 1990: De ce se fac atatea biserici?
 • +1 (5 voturi)    
  postacii BOR baga pumnul in gura (Vineri, 12 august 2016, 9:30)

  zapciu [utilizator]

  Am scris si eu mai sus ce am vazut ieri in Targoviste -lucruri adevarate si periculoase. Vad ca am fost executat fara mila de postaci. Nu vreau sa traiesc intr-o tara fundamentalista ca in Iran
 • +1 (3 voturi)    
  furtul primariei (Vineri, 12 august 2016, 11:32)

  oneofus [utilizator]

  Nu putem face nimic pentru a impiedica punerea in practica a acestei decizii?? Totusi, banii primariei sunt banii nostri!! Este inadmisibil ce bataie de joc are loc: catedrala prostiei neamului, apoi cumintenia pamantului.Asta in timp oamenii mor in spitale dupa ce au cotizat statului zeci de ani, copiii stau ca vitele cate 35 intr-o incapere, primesc lapte si corn care le fac rau, alti copii parcurg pe jos km ca sa poata merge la o scoala vai de capul ei, batranii n-au bani nici de medicamente.
 • +2 (2 voturi)    
  Bine zis........ (Vineri, 12 august 2016, 13:17)

  spectator47 [utilizator]

  CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI PROST care pupa oase de morti si bea apa "sfintita" de niste sarlatani care vor sa duca neamul in evul mediu.........


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by