Sute de cladiri din centrul Bucurestiului sunt intr-o stare avansata de degradare, iar Primaria Capitalei spune de peste 10 ani ca nu poate face nimic fiindca acestea sunt proprietate privata. Pe langa faptul ca multe dintre ele sunt monument istoric, iar orasul isi pierde astfel patrimoniul, exista riscul producerii unor tragedii daca bucati din fatada cad peste trecatori. Primaria Oradea are mai multe programe pentru renovarea fatadelor, atat pentru cladirile monument istoric cat si pentru cele din zonele protejate, iar in acest moment la mai multe imobile lucrarile au inceput deja.

Palat APOLLOFoto: Primaria Oradea

Pentru cladirile monument, Primaria Oradea acorda proprietarilor imprumuturi rambursabile pe 5 ani, fara dobanda, si finanteaza 20% din valoarea lucrarilor - proiectul tehnic si dirigentia de santier - si faciliteaza obtinerea autorizatiei de construire. In plus, proprietarii sunt scutiti 5 ani de la plata impozitului. Cei care nu isi repara fatada sunt supra-impozitati - de trei ori mai mult ca restul.

"Cladirile monument istoric intra pe Legea monumentelor istorice, iar pentru aceasta categorie primariile pot acorda imprumuturi care pot sa fie rambursate sau nerambursabile. Noi am luat decizia sa fie rambursabile in proportie de 80%. Le dam proprietarilor impumutul, Primaria suporta 20% din cheltuieli, respectiv proiectul tehnic si dirigentia de santier, ca sa avem garantia ca se fac lucrari de calitate. Omul are tendinta sa faca si lucrari de mantuiala pentru a scapa mai ieftin. In plus, daca isi reabiliteaza cladirile, proprietarii primesc scutire de impozit pe 5 ani", a explicat pentru HotNews.ro primarul din Oradea, Ilie Bolojan.

In oras sunt circa 86 de cladiri monument istoric si, potrivit edilului, 25 sunt deja reparate.

Pentru cladirile care nu sunt monument istoric se aplica Legea Fatadelor. "Aceasta lege stabileste mecanismul in baza caruia actionam. Consiliul Local stabileste o zona prioritara, de obicei in centrul orasului. Se face un inventar al cladirilor din zona respectiva si in cazul cladirilor degradate, proprietarii sunt notificati sa le repare. In termen de 60 de zile trebuie sa raspunda daca au bani sau nu sa intervina pe cheltuiala lor. Daca au bani, isi reabiliteaza singuri fatada, daca nu, intervenim noi, facem lucrarea si recuperam banii de la ei in 5 ani. Noi am facut inventarul, am notificat proprietarii, o parte au inceput deja sa faca lucrarile. Avem un caz unde nu au vrut, Palatul Apollo, iar acolo facem noi lucrarile si vom recupera banii. Momentan nu suntem in situatia sa vindem apartamentele ca sa recuperam banii fiindca oamenii cand se vad in aceasta situatie, platesc. Primarii nu aplica aceasta lege deoarece nu este o masura populara sa intri peste om in casa, sa-i repari casa cu forta si sa ii ceri banii. Omul ala clar nu te mai voteaza", a explicat primarul.

Acesta spune ca in zona prioritara din Oradea sunt circa 300 de cladiri, respectiv cele de pe strada principala si din cele 3 piete din centrul orasului, iar in termen de 10 ani vor fi reparate toate cele care au probleme la fatada.

Ca situatia sa se miste la nivelul intregii tari, Bolojan spune ca Guvernul trebuia sa creeze un macanism asemanator programului Prima Casa, cu garantii guvernamentale, prin care bancile sa-i imprumute pe proprieari fara dobanda, ca sa-si repare casele.

"Guvernul nu a creat acest mecansim, el este prevazut in lege, banii sunt pusi deoparte in fiecare an cand se face bugetul, dar nu inchid acest mecanism. Ar fi mai multi oameni disponibili sa isi reabiliteze fatadele daca ar exista acest mecanism", a mai spus primarul.

Primaria Oradea mai are un proiect pilot prin care vrea sa reabiliteze fatadele cladirilor de pe strada Vasile Alecsandri, apoi sa refaca pavajul si sa transforme strada in una pietonala.

"Pe strada Vasile Alecsandri reabilitam toate fatadele in acelasi timp. Proiectele de reabilitare vor fi gratuite, proprietarii cladirilor monument pot accesa acele imprumuturi pe 5 ani, iar ceilalti proprietari isi vor face cladirile pe banii lor. Insa, noi transformam strada in pietonal si ii scutim 5 ani de impozit si 3 ani de chiaria pentru ocuparea domeniului public pentru terase. Acolo este o zona comerciala", a explicat Ilie Bolojan.

Saptamana trecuta au fost semnate primele contracte in vederea reabilitarii fatadelor de pe strada Vasile Alecsandri, iar Primaria Oradea intentioneaza sa transforme strada in zona pietonala pana in vara anului 2017.

Ce imobile sunt in curs de reabilitare

Printre imobilele din centru care au fost reabilitate recent se numara Piata Unirii nr. 5, Independentei nr. 3, Dunarii nr. 2, Casa Armatei, Republicii nr. 11, Republicii nr. 33, portrivit informatiilor furnizate dePRimaria Oradea. In prezent se executa lucrari de reabilitare a fatadelor la Palatul Apollo, Palatul Poynar, Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa, Republicii 13, toate proprietate privata.

Palatului Stern - str. Republicii, nr. 10 si 10/A

Lucrarile se executa in baza contractului incheiat cu S.C Constructorul Salard S.R.L in noiembrie 2014. Valoarea contractului este de 1.068.825,32 lei fara TVA, iar termenul de executie a lucrarilor este de 18 luni, respectiv februarie 2017.

Palatul Poynar - str. Nicolae Grigorescu nr. 6

Lucrarile la Palatul Poynar sunt executate de S.C CONSTRUCTORUL SALARD S.R.L in baza contractul din iulie 2014. Valoarea contractului de lucrari este de 431.179,73 lei fara TVA, acestea au inceput in martie 2015, iar termenul de finalizare a lucrarilor este septembrie 2016.

"Lucrarile prevazute pentru executie sunt: refacerea ornamentelor distruse la fatade, reparatii la acoperis, inlocuirea jgheaburilor, burlanelor si a paziilor din tabla, respectiv refacerea tencuielilor deteriorate in timp la fatade, reparatii la balcoane, dar si consolidarea planseului la casa scarii. Prin lucrarile efectuate se urmareste revenirea la aspectul original al cladirii. Pana in prezent au fost executate reparatiile la ornamente si tencuiala la cele doua fatade exterioare, reparatiile la balcoane, restaurarea tamplariilor, refacerea acoperisului din eternit, repararea si vopsirea acoperisului din tabla la cupola turn, tencuirea calcanului la fatada dinspre raul Cris, turnarea planseului la casa scarii, tencuiala de la fatada interioara. In urma desfacerii sapei si a hidroizolatiei planseului de la casa scarii s-a constatat faptul ca betonul planseului este foarte slab, de o calitate inferioara, armatura de asemenea este foarte corodata, fapt care a dus la modificarea solutiei de proiectare, respectiv la desfacerea in totalitate a planseului si refacerea acestuia in intregime.Avand in vedere faptul ca acoperisul vecin cu calcanul dinspre Cris este foarte subred si nu se poate monta schela in vederea tencuirii, a fost nevoie ca tencuiala calcanului sa fie executata cu alpinisti. De asemenea, este necesara refacerea canalizarii curtii interioare, deoarece aceasta este obturata, iar apele pluviale provenite de la acoperis patrund in subsolul imobilului, punand in pericol stabilitatea acestuia. Totodata, finalizarea fatadei la parter este conditionata de inlocuirea conductei de gaz si a contoarelor de energie electrica", se arata intr-un comunicat emis de Primaria Oradea.

Restaurarea Palatului "Moskovits Miksa"

Lucrarile sunt executate prin contractul incheiat in iunie 2015 cu firma S.C Abed Nego Com S.R.L si cu proiectantul SC Pro Arh SRL. Valoarea contractului este de 734.183,86 lei, lucrarile au inceput in ianuarie 2016, iar durata de realizare a lucrarilor este de 18 luni, respectiv pana in iulie 2017.

Proiectul propune: consolidarea sarpantei, inlocuirea ferestrelor, a invelitorii, inlocuirea jgheaburilor si a burlanelor, inlocuirea elementelor de tinichigerie la atic (glafuri), elemente ornamentale la acoperis, ignifugarea elementelor sarpantei, reabilitarea fatadelor interioare, desfacerea tencuielilor compromise, executia unor tencuieli de asanare, reconditionarea si inlocuirea elementelor de pe fatade, a braurilor, ancadramente aticuri, reparatia tamplariei si a balustradelor.

"In ceea ce priveste stadiul lucrarilor, pana in acest moment au fost executate lucrarile de consolidare a sarpantei (inlocuiri invelitori), lucrarile de tinichigerie la nivelul aticului, au fost refacute si reconditionate toate elementele decorative, aticurile si ancadramentele fatadei principale dinspre Parcul Traian, unde fatada a fost dezvelita partial. Au fost finalizate balustradele balcoanelor, tencuielile si zugravelile, fiind realizate aproximativ 35% din lucrari", potrivit informatiilor furnizate de Primaria Oradea.

Imobil str. Republicii nr. 13

Executantul lucrarilor este firma S.C CHINTOFLOR S.R.L, iar valoarea contractului de lucrari este de 558.849,350 lei (fara TVA).Termen de finalizare a lucrarii este de 18 luni de la predarea amplasamentului, respectiv februarie 2017.

Din cauza faptului ca de la ultima reparatie a imobilului s-au produs degradari ale invelitorii, ale tencuielilor, iar tamplaria este in stare avansata de degradare, s-a propus repararea acoperisului, reabilitarea fatadelor, schimbarea culorii zugravelilor si inlocuirea tamplariei. Pana in acest moment, au fost executate lucrari de reparatii la sarpanta, prin inlocuirea elementelor de sarpanta deteriorate. De asemenea, au fost montate glafurile de tabla, de la ferestre si de la solbancurile superioare a ferestrelor de la etaj, pe latura dinspre str. M. Eminescu; a fost refacuta tencuiala integral pe fatada, inclusiv vopsitoria dinspre strada Mihai Eminescu, s-au refacut ornamentele si s-a inlocuit tamplaria din lemn veche de la etajul I cu tamplarie din lemn stratificat cu geam termopan. In prezent se lucreaza la fatada de pe strada Republicii, urmand a fi inlocuita tamplaria veche din lemn cu tamplarie din lemn stratificat cu geam termopan. A fost executata tencuiala grosiera pe o lungime de 38 de metri si s-au refacut ornamentele in proportie de 40%", potrivit informatiilor furnizate de Primaria Oradea.

Continua totodata lucrarile la Palatul Vulturul Negru, lucrari care ar urma sa fie finalizate in toamna acestui an.