Primarul localitatii clujene Floresti, Horia Sulea, intentioneaza sa declare stare de alerta la nivelul comunei, din cauza problemelor cu deseurile menajere. Potrivit unui comunicat al Primariei din Floresti, citat de Agerpres, in momentul de fata, serviciul de salubritate care actioneaza in localitate se afla in imposibilitatea colectarii deseurilor menajere de la populatie, ca urmare a faptului ca nu i se mai permite depunerea lor la rampa autorizata pe care o folosea si cu administratorul careia avea contract.

"Avand in vedere toate aceste aspecte, am solicitat in cursul zilei de astazi Institutiei Prefectului Judetului Cluj, in baza prevederilor art 2. lit J, coroborat cu art. 24 lit. C ale OUG 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, acordul pentru declararea starii de alerta pe raza Comunei Floresti, ca urmare a situatiei serviciilor de salubritate, situatie concretizata prin imposibilitatea depozitarii deseurilor intr-o rampa autorizata", spune Horia Sulea, primarul comunei Floresti.

Potrivit comunicatului Primariei, la mijlocul lunii, operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub, a fost notificat de catre firma Salprest Rampa de suspendarea contractului care ii permitea depozitarea deseurilor la rampa ecologica: "Acesta a motivat suspendarea contractului prin faptul ca rampa pe care o opereaza s-a umplut si nu mai poate primi noi transporturi. Rampa temporara ce deserveste municipiul Cluj-Napoca este si ea aproape de limita, asa ca depozitarea deseurilor nu ne-a fost permisa. Transportul acestor deseuri menajere la rampe din alte judete cu autospecialele de colectare este imposibil avand in vedere ca aceste transporturi ar dura aproximativ 10 ore/ autospeciala. Problema este una acuta, fiind similara la nivelul intregului judet, Clujul neavand in acest moment o rampa autorizata de depozitare a deseurilor menajere", se arata in comunicat.

Potrivit aceleiasi surse, operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub, se confrunta si cu un blocaj financiar, din cauza datoriilor inregistrate de Asociatiile de Proprietari, via firmele de administratie, acestea ajungand la aproximativ 500.000 lei.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Prefecturii Cluj, Ana-Maria Danciu, a declarat luni ca situatia semnalata de edilul comunei Floresti va fi analizata in regim de urgenta: "Va trebui sa aiba loc si o verificare in teren a situatiei si vom face si demersuri la Consiliul Judetean pentru gasirea unei solutii, deoarece aceasta institutie gestioneaza proiectul Centrului de Management Integrat al Deseurilor (CMID)", a declarat Ana-Maria Danciu.

  • Platforma temporara de stocare a deseurilor care deservea Clujul, Pata Rat, inchisa definitiv din iunie 2015

Din data de 26 iunie 2015, platforma temporara de stocare a deseurilor care deservea Clujul si care se afla la Pata Rat, la marginea orasului Cluj-Napoca, a fost inchisa definitiv. In apropierea rampei de la Pata Rat ar fi trebuit sa functioneze acest Centru Integrat de Management al Deseurilor. Proiectul a inceput in urma cu cativa ani si este implementat cu fonduri europene de Consiliul Judetean Cluj. Valoarea proiectului european este de 107.520.112,98 lei.

Din 2012 si pana in prezent, constructia nu a putut fi finalizata din cauza unor probleme de proiectare si de administrare a proiectului. Ultimul termen de finalizare al acestui Centru de Management Integrat al Deseurilor a expirat in octombrie 2014, cand CJ Cluj a reziliat contractul cu cele patru firme care se ocupau de realizarea lui.

Comuna Floresti, cu o populatie inregistrata de peste 30.000 de locuitori, este cea mai mare din tara. Este o localitate limitrofa municipiului Cluj-Napoca, functionand, practic, ca un cartier al acestui oras, deoarece multi dintre locuitorii comunei lucreaza sau studiaza in Cluj-Napoca.