Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, cere Garzii de Mediu sa ia in regim de urgenta toate masurile pentru a obliga proprietarii gropii de gunoi Chiajna - Bucuresti sa intre in parametrii de mediu prevazuti de legislatia in vigoare. Edilul spune ca a primit mai multe solicitari de la locuitorii din zona ca dinspre groapa de gunoi vine un miros pestilential, iar inspectorii primariei au verificat si au ajuns la concluzia ca plangerile cetatenilor sunt intemeiate.

Gunoi pe trotuarFoto: USER UPLOADED

"Rampa ecologica Chiajna - Bucuresti constituie o veritabila bomba ecologica pentru locuitorii din cartierele marginase ale Sectorului 1. Ca urmare a numeroaselor sesizari primite din partea locuitorilor din cartierele Pajura, Bucurestii Noi, Chitila, zona Soselei de Centura, Straulesti privind calitatea proasta a aerului, o echipa de specialisti ai Primariei Sectorului 1 s-a deplasat in regim de urgenta la fata locului si a constatat ca toate sesizarile sunt intemeiate. Disconfortul olfactiv din aceste zone este, cel mai probabil, provocat, de rampa ecologica Chiajna - Bucuresti (groapa de gunoi IRIDEX), care functioneaza din anul 1999, pe strada Poiana Trestiei nr. 17-27 din Sectorul 1 al Capitalei. Mai mult, in urma monitorizarii calitatii aerului initiata de Garda Nationala de Mediu, incepand cu data de 23 mai 2016, s-a constatat depasiri ale nivelului de hidrogen sulfurat in zonele afectate de disconfortul olfactiv", se arata intr-un comunicat emis de Primaria sector 1.

Primarul Dan Tudorache cere Garzii de Mediu sa ia de urgenta masurile ce se impun. "Solicit Garzii de Mediu sa ia in regim de urgenta toate masurile pentru a obliga proprietarii acestei gropi sa nu puna in pericol sanatatea locuitorilor Sectorului 1. Groapa de gunoi IRIDEX trebuie sa se incadreze, in cel mai scurt timp posibil, in parametrii de mediu prevazuti de legislatia in vigoare. In calitate de edil al Sectorului 1 voi apara intotdeauna interesele cetatenilor din aceasta zona administrativa si voi face tot ce tine de mine pentru a obliga aceasta societate sa nu mai afecteze calitatea aerului din aceste cartiere", a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Acesta sustine ca legislatia in domeniu este extrem de nefavorabila administratiilor locale, in conditiile in care doar autoritatea centrala - Ministerul Mediului si autoritatile din subordinea sa - are competenta de supraveghere si control in ceea ce priveste calitatea aerului.