Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat intr-un interviu acordat agentiei Mediafax ca nu ar fi corect ca sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Arsi sa se reconstruiasca din banii locuitorilor Sectorului 1 in conditiile in care "e un spital national, este pentru toata Romania". Afirmatia a fost facuta in contextul in care cladirea se afla in aflat in administrarea Primariei Sector 1 si a fost inchisa de Ministerul Sanatatii saptamana trecuta din cauza conditiilor neigienice in care erau tratati bolnavii si a lipsei unui sistem de climatizare.

Spitalul de Arsi din BucurestiFoto: arsuri.ro

"Noi am face o cladire noua pentru un spital al Sectorului 1, nu pentru un spital national. Sunt banii locuitorilor Sectorului 1 si trebuie sa ii folosim in primul rand pentru locuitorii Sectorului 1, si cand spun ca e un spital national, spitalul national este pentru toata Romania. Nu stiu daca e "fair" (n.r. "corect"), ca sa zic asa, pentru locuitorii Sectorului 1 sa folosim banii locuitorilor pentru toata Romania", a declarat edilul, citat de Mediafax.

Tudorache spune ca imobilul in care functioneaza spitalul a fost consolidat in 2009 si ca va incerca totusi sa gaseasca o cale pentru a contribui la modernizarea spitalului.

"Cladirea a fost consolidata in 2009, cand eu eram viceprimar aici. Am vorbit ieri cu directorul interimar al spitalului, domnul Nitescu, mi-a prezentat o solicitare scrisa, a ramas sa ma intalnesc cu domnia sa joi sau vineri si pot prezenta ce putem face noi, primaria, din ceea ce a solicitat. Bani avem, nu e problema banilor, e problema de legalitate, cum putem sa ii ajutam. Vedem daca se poate repara acel aparat vechi, daca nu cumparam unul nou", a mai declarat Tudorache.

Clotilde Armand, consilier local sector 1 din partea USB, spune ca afirmatia primarului este inacceptabila mai ales in conditiile in care Primaria sectorului 1 are in prezent 80 de milioane de Euro in buget, bani care stau nefolositi.

"Afirmatia domnului primar mi se pare inacceptabila, cu atat mai mult cu cat stiu ca Primaria sectorului 1 are in prezent 80 de milioane de Euro in buget, bani care stau nefolositi. Aceasta si pentru ca o parte din investitiile din sector au fost blocate dupa suspendarea din functie a domnului Chiliman si a altor functionari din primarie, ca urmare a problemelor penale. Poate ca in loc sa inauguram statui cu un gust indoielnic, pe care se cheltuie aproape 1 milion de Euro, cum este cea planificata in Parcul Kisseleff, mai bine am folosi acesti bani pentru reabilitarea spitalelor, o problema vitala pentru Romania. Cred ca domnul Tudorache nu intelege un principiu care sta la baza functionarii societatii, cel al solidaritatii. O societate nu poate functiona in mod atomizat. Prin urmare, cred ca prin aceste afirmatii iresponsabile domnului primar Tudorache incearca sa se spele pe maini de responsabilitatea domniei sale si a institutiei pe care o conduce in ceea ce priveste conditiile din spitalele publice din Sectorul 1. Autoritatile centrale ar trebui sa contribuie cu o parte din suma necesara si trebuie explorate toate oportunitatile de accesare a fondurilor europene", a postat Clotilde Armand pe pagina de Facebook.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a aprobat saptamana trecuta planul de masuri urgente privind igienizarea Spitalului Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri Bucuresti. Printre activitatile vizate se numara igienizarea Sectiei de terapie intensiva (ATI), a blocurilor operatorii si a spatiilor de cazare, inlocuirea usilor de acces in ATI si in saloanele pentru pacienti cu usi glisante cu senzori, dotarea cu echipamente / mobilier pentru Unitatea de Transfuzii (UTS), ATI si sali de operatie, includerea in schema de personal a unui post de infectionist si angajarea unui epidemiolog. Bugetul estimat pentru aceste activitati este de 449.310 lei. Termenul de indeplinire estimat este de 30 de zile de la virarea fondurilor necesare, proces care a demarat deja la Ministerul Sanatatii in regim de urgenta.