Administratia Bazinala de Apa Dobrogea - Litoral (ABADL) a adunat, de la inceputul anului si pana in prezent, aproape 20.000 de tone de deseuri de pe intreg litoralul romanesc, 90 la suta dintre acestea fiind alge, amenzile date operatorilor de plaje depasind 70.000 de lei.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de ABADL, pana la deschiderea sezonului estival au fost adunate de pe sectoarele de plaja aproape 2.800 de tone de deseuri, constand in alge, depozite de scoica si corpuri straine (lemn, sticla, plastic, etc), cantitate care a fost transportata in depozitul ecologic de la Costinesti, transmite Mediafax.

"In urma lucrarilor de igienizare manuala si mecanizata, plajele au fost predate la inceputul sezonului estival celor 326 de operatori economici cu care sunt incheiate contracte de inchiriere pentru perioada sezonului estival. De la data de 12 mai si pana in prezent s-a mai colectat o cantitate de 16.863 de tone de alge, astfel ca, de la inceputul anului si pana in prezent s-au strans aproximativ 19.662 de tone de deseuri", se arata in comunicat.

Reprezentantii Administratiei Bazinale sustin ca fenomenul de inflorire algala a inregistrat valori crescute in ultimele 20 de zile in sudul litoralului, de unde a fost stransa cantitatea de peste 6.000 de tone de alge. In ultimii ani, recordul in ceea ce priveste colectarea algelor de pe litoralul romanesc a fost inregistrat in anul 2011, cand au fost adunate aproximativ 47.000 de tone de alge. Anul trecut au fost colectate 19.176 tone, in 2014 - 18.849 tone, in anul 2013 - 9.565 tone, iar in anul 2012 - 24.750 tone.

"Colectarea depunerilor de alge de la linia tarmului se face manual si mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare. Angajatii institutiei noastre strang algele depuse pe sectoarele de plaja libere de contract si intervin la linia tarmului in zona sectoarelor inchiriate doar atunci cand intensitatea fenomenului algal depaseste capacitatea operatorilor de a le indeparta. Pentru reducerea disconfortului produs turistilor de fenomenul de inflorire algala, ABA Dobrogea - Litoral actioneaza in fiecare seara, in functie de necesitate, in medie cu 45 de muncitori si peste 20 de utilaje", se mai arata in comunicat.

Pentru strangerea algelor, ABADL actioneaza pe toata linia tarmului din zona localitatii Navodari si pana la Vama Veche, numai noaptea, pentru a nu crea disconfort turistilor aflati pe plaja in timpul zilei.

O situatie deosebita cu care s-au confruntat inspectorii ABADL a fost dezafectarea defectuoasa a obiectivelor de pe sectorul de plaja Navodari II, care cuprinde 54 de subsectoare, unde contractul de plaja a expirat, iar agentul economic ar fi trebuit sa predea plaja administratorului in conditiile prevazute in contract. Pentru nerespectarea masurilor privind dezafectarea constructiilor de pe plaja, ABADL a aplicat operatorului de plaja o amenda in valoare de 5.000 de lei.

"Mentionam ca in urma dezafectarii constructiilor de pe sectorul Navodari II s-au generat aproximativ 600 de tone de deseuri. In urma igienizarii efectuate de Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral, noul sector de plaja a fost scos la licitatie si a fost predat noilor operatori de plaja", spun reprezentantii ABADL.

Potrivit acestora, de la sfarsitul lunii iunie, echipele de inspectori au efectuat peste 200 de controale si au aplicat 25 de sanctiuni contraventionale, intre care 23 de amenzi, in valoare de 71.000 de lei.

"Mentionam ca rolul Inspectiei este de indrumare si control si nu de aplicare a unor masuri coercitive, astfel ca, in urma inspectarii sectoarelor de plaja, se dau masuri de remediere a deficientelor constatate, iar daca acestea nu sunt duse la indeplinire operatorul de plaja este sanctionat", se mai arata in comunicatul ABADL.