Lucrarile la Pasajul de la Piata Sudului nu vor fi gata la finalul lunii iunie, asa cum era programat, gradul de finalizare al lucrarilor fiind de 63% in prezent. Lucrarile nu vor fi finalizate pana la 30 iunie 2016, asa cum era prevazut in actul aditional la contractul de finantare, astfel ca finantarea europeana pentru acest proiect se va pierde integral. Primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat pentru Mediafax ca municipalitatea va trebui sa returneze sumele alocate deja de Comisia Europeana pentru Pasajul de la Piata Sudului, iar acestea se vor imputa firmei care s-a ocupat de proiect. Municipalitatea anuntase, la sfarsitul lunii mai 2016, ca "gradul de finalizare al lucrarilor la Pasajul de la Piata Sudului este de 80%" si ca proiectul "este in grafic pentru termenul limita de finalizare", stabilit la 30 iunie 2016.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intarzierea lucrarilor a fost cauzata in principal de avizele gresite emise de furnizorii de utilitati, care nu au stiut exact pe unde trec propriile retele subterane. Abia dupa inceperea sapaturilor s-a constatat ca tevile, cablurile si celelalte utilitati vor trebui deviate. Lucrarea ar trebui finalizata pana la sfarsitul lunii martie 2017, conform ultimului termen asumat de constructor, a precizat Gabriela Firea.

"Consiliul General al Capitalei a aprobat deja alocarea din bugetul local a sumei de 100 de milioane de lei pentru finalizarea pasajului. Referitor la recuperarea acestor sume, care in mod normal ar fi trebuit rambursate de la Comisia Europeana, sunt doua chestiuni in discutie. Pe de o parte sunt sumele care s-au platit sau se platesc dupa 31 decembrie 2015, cand s-a incheiat extinderea de doi ani a exercitiului financiar al Uniunii Europene 2007-20013. In acest caz e evident ca nu putem vorbi de rambursari pentru ca suntem in afara cadrului financiar. Pe de alta parte sunt sumele care au fost deja rambursate de Comisia Europeana. Aici se discuta daca va trebui sa dam inapoi acesti bani avand in vedere ca proiectul nu va fi finalizat pana la 30 iunie, asa cum era prevazut in actul aditional la contractul de finantare. Daca va trebui sa dam inapoi acesti bani, atunci in mod cert ii vom imputa antreprenorului toate sumele returnate de municipalitate, pentru ca obiectivul nu s-a finalizat la timp", a declarat Gabriela Firea.

Lucrarile la pasaj au inceput in mai 2014, investitia ridicandu-se la 127 de milioane de lei. Constructorul este Asocierea Astaldi - Euroconstruct, contractul de lucrari fiind de 88 de milioane de lei. Pasajul va fi realizat pe directia Calea Vacaresti - strada Nitu Vasile si va avea o lungime de 356 metri.

Potrivit autoritatilor, dupa darea in folosinta, pasajul va reduce timpii de asteptare in trafic, in zona respectiva, cu aproximativ 74%.