Gabriela Firea, primarul general ales al Capitalei, a anuntat vineri ca se va implica activ ca pasajul rutier suteran de la Piata Sudului sa fie gata pana la Craciun, in prezent lucrarile fiind realizate in proportie de 60%. Aceasta a explicat ca desi municipalitatea a alocat bani pentru lucrare, nu se pot face plati deoarece antreprenorul nu a emis documentele justificative pentru achitarea sumelor datorate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul interimar al Capitalei, Razvan Sava, a declarat de mai multe ori ca pasajul va fi gata pana la finalul lunii iunie 2016. Daca nu este gata pana la aceasta data, Primaria Capitalei trebuie sa dea inapoi banii absorbiti din fonduri europene pentru lucrare, pana in decembrie 2015, respectiv 18 milioane lei. Proiectul a demarat pe fonduri europene si trebuia terminat pana la finalul anului 2015. Fiindca acest lucru nu s-a intamplat, municipalitatea a pierdut o buna parte din finantarea europeana.

"Ca primar general ales am facut azi o prima vizita la santierul pasajului din Piata Sudului, una dintre cele mai presante probleme ale bucurestenilor din acea zona si nu numai. Pasajul trebuia finalizat la finalul anului trecut. Acum suntem deja in iunie si lucrarile sunt realizate in proportie de 60%. S-au facut greseli de catre toti cei implicati. Trebuie sa invatam din aceste greseli si sa nu le repetam. Furnizorii de utilitati nu au stiut exact care sunt trasele cablurilor si tevilor, Primaria nu a urmarit indeaproape lucrarile, iar constructorul a asteptat pana s-au deviat toate utilitatile, nu s-a avansat cu alte lucrari. Cum se intampla in multe situatii de acest gen, lipsa comunicarii e sursa tuturor problemelor. Banii sunt alocati de Consiliul General, dar nu se pot face plati pentru ca antreprenorul nu a emis documentele justificative pentru achitarea sumelor datorate. Din aceste motive termenul de executie a fost decalat pana la finalul lunii martie, anul viitor. Dar am primit azi asigurarile ca, de Craciun, Pasajul Sudului va fi finalizat", a anuntat Firea pe pagina de Facebook.

Aceasta spune ca in perioada imediat urmatoare ii va convoca la Primarie pe toti cei implicati in acest proiect, pentru a iesi din acest blocaj. De asemenea, va dispune ca un reprezentant al Primariei sa fie prezent in permanenta pe santier pentru a supraveghea lucrarile si pentru a interveni imediat daca apar alte obstacole.

Stadiul lucrarilor la pasaj pe 15 mai 2016

Reprezentantii Primariei Capitalei, au anuntat in luna mai ca Pasajul de la piata Sudului este realizat in proportie de 70% si ca lucrarea se va finaliza pana pe 30 iunie 2016. Daca nu este gata pana la aceasta data, Primaria Capitalei trebuie sa dea inapoi banii absorbiti din fonduri europene pentru lucrare, pana in decembrie 2015, respectiv 18 milioane lei. Proiectul a demarat pe fonduri europene si trebuia terminat pana la finalul anului 2015. Fiindca acest lucru nu s-a intamplat, municipalitatea a pierdut o buna parte din finantarea europeana.

Potrivit municipalitatii, lucrarea a intarziat din cauza ca "s-a lucrat permenant in conditii de trafic, fapt ce a generat probleme majore in relocarea tuturor utilitatilor. Constructorul nu a respectat graficul de executie a lucrarilor".

"Pasajul rutier subteran de la Piata Sudului trebuia terminat pana la sfarsitul lui 2015, fiind realizat in proportie de 90% pe fonduri europene. Din cauza faptului ca nu s-a respectat acest termen, Primaria Capitalei a pierdut finantarea europeana. Acum, termenul a fost prelungit pana pe 30 iunie 2016, iar daca nu se respecta nici aceasta data, primaria trebuie sa dea inapoi si banii decontati.In bugetul pe anul 2016 al Primariei Capitalei s-au alocat pentru pasaj Subteran Piata Sudului ¬ 100 milioane lei.

"La Piata Sudului, obiectiv a carui valoare a fost estimata la 127.140.761,05 lei, s-au cheltuit pana in prezent 18.401.041,88 lei (inclusiv TVA). Incepand cu 1 ianuarie 2016, orice decont al lucrarilor pentru acest proiect nu mai poate fi platit din fonduri europene, potrivit legii. Bucurestiul pierde astfel o finantare europeana de 83.894.535,75 lei, suma ce va fi acoperita din bugetul Primariei Capitalei, pentru continuarea lucrarilor", potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei.

Lucrarile la pasaj au inceput in mai 2014, investitia ridicandu-se la 127 milioane lei. Constructor: Asocierea Astaldi ¬ Euroconstruct, contractul de lucrari fiind de 88 milioane lei. Pasajul va fi realizat pe directia Calea Vacaresti - strada Nitu Vasile, va avea o lungime de 356 metri.

Potrivit autoritatilor, dupa darea in folosinta pasajul va reduce timpii de asteptare in trafic, in zona respectiva, cu aproximativ 74%.