Monumentului "Aripi" din Piata Presei Libere, realizat in memoria luptatorilor din rezistenta anticomunista 1945 -1989 din Romania si din Basarabia, va fi dezvelit luni seara, in prezenta unor personalitati din tara si din strainatate, potrivit unui comunicat emis de Primaria Capitalei. Monumentul este amplasat pe locul fostei statui a lui Lenin, este constituit din trei aripi din otel inoxidabil, cantareste 102 tone si are o inaltime de 24 de metri. Pentru realizarea si amplasarea lui s-au platit circa 3 milioane de euro. Conceptul artistic al a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei, al carui tata a fost detinut politic la Aiud.

Monumentul Aripi din Piata PreseiFoto: Agerpres

Manifestarile dedicate inaugurarii monumentului vor debuta cu o ceremonie militara care se va desfasura cu participarea Regimentului 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul" din cadrul Ministerului Apararii Nationale, urmata de dezvelirea festiva a placii cu textul : "In memoria luptatorilor din rezistenta anticomunista 1945 - 1989". La final, va avea loc un moment religios ecumenic cu participarea celor mai inalti reprezentanti ai principalelor culte religioase din Romania.

"La eveniment vor participa victime ale regimului comunist, fosti detinuti politici si deportati in lagarele de munca silnica, atat din tara cat si din strainatate (membri ai Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania si ai Asociatiei Internationale a Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Comunismului). Alaturi de acestia, vor fi prezenti Razvan Sava, Primarul General al Capitalei, Emil Constantinescu, Presedintele Romaniei in perioada 1996-2000, Octav Bjoza, Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, membri ai Corpului Diplomatic, inalti prelati ortodocsi, catolici si ai altor culte, academicieni, artisti si reprezentanti ai societatii civile", se arata intr-un comunicat al Primariei Capitalei.

Pentru organizarea a evenimentului, in data de 30 mai, intre orele 10.00 si 18.00, se vor aplica restrictii de circulatie pe prima banda de circulatie a Soselei Bucuresti-Ploiesti si a Bulevardului Poligrafiei.

De asemenea, incepand din data de 27 mai, orele 17.00, pana luni 30 mai, orele 19.00, se vor aplica restrictii de acces si parcare pe esplanada Casei Presei Libere, in perimetrul delimitat de Soseaua Bucuresti - Ploiesti (Est), Bulevardul Poligrafiei (Vest), Piata Presei Libere (Sud), Casa Presei Libere (Nord).

Despre monumentul Aripi

Monumentul Aripi, constituit din trei aripi din otel inoxidabil, cantareste 102 tone si are o inaltime de 24 de metri. Lucrarea este amplasata pe un soclu acoperit cu granit de culoare rosie, cu o inaltime de 6 metri, in Piata Presei. In comparatie, Arcul de Triumf are o inaltime de 27 de metri. Conceptul artistic al a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei in urma unui concurs de solutii organizat in 2004. Stauia este realizata la SC Electromecanica Ploiesti SA.

Monumentul costa in total circa 2 milioane euro, iar amplasarea sa circa 1 milion de euro, o buna parte din acesti bani fiind dati de Primaria Capitalei, de la bugetul local.