Guvernul a aprobat miercuri hotararea prin care Delta Vacaresti devine parc natural si capata statutul de arie naturala potejata, a anuntat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, miercuri, dupa sedinta de Guvern. Societatea civila a cerut inca de acum patru ani Ministerului Mediului sa initieze proiectul prin care Delta Vacaresti, ecosistem unic in Bucuresti, sa capete acest statut. In aceasta perioada, zona a fost distrusa sistematic de incendii si braconieri, sub ochii ingaduitori ai autoritatilor, fiind lasata in paragina.

Delta Vacaresti - Foto: Helmut IgnatFoto: Helmut Ignat

"Dupa 4 ani , acest Guvern, la propunerea Ministerului Mediului a aprobat Hotararea prin care se declara Lacul Vacaresti parc natural si se instituie regimul de arie naturala protejata. Cunoscut si sub numele de "Delta Vacaresti" sau "Delta dintre blocuri", acest areal va fi PRIMUL PARC NATURAL URBAN din Europa continentala - un motiv de mandrie pentru noi toti romanii! Bucurestenii, pe de alta parte, vor beneficia de cel mai mare spatiu verde din capitala - 186 de ha, un adevarat plaman verde in mijlocul celei mai mari aglomerari urbane a tarii. Parcul va oferi oportunitati de recreere, turism, educatie ecologica si cercetare stiintifica, dar va contribui si la managementul indundatiilor si combaterea efectului de sera. Lacul Vacaresti este un exemplu evident al capacitatii naturii de a-si recastiga drepturile. Este un spatiu care a fost lasat 25 de ani de izbeliste", a declarat ministrul Mediului.

In luna iunie, Ministerul Mediului va face un apel pentru desemnarea administratorului parcului, in baza unui proiect de gestionare a zonei. "In sesiunea din iunie se va face apelul. Pana in octombrie vom avea un administrator. Primaria Capitalei este binevenita sa aplice, singura sau in parteneriat cu societatea civila", a spus ministrul.

In ceea ce priveste fondurile necesare amenajarii zonei, Cristiana Pasca-Palmer a declarat ca exista fonduri europene disponibile in acest sens si o linie de finantare la AFM.

Referitor la persoanele care au teren acolo, pana in prezent 6 proprietari, ministrul spune ca regimul de arie protejata nu interfereaza cu dreptul de proprietate.

"Avem 6 proprietari in aceasta zona si 143 de cereri de retrocedare. 30 au fost solutionate, 114 inca nu. Am cerut Apelor Romane sa accelereze procesul de punere in posesie. In clipa in care isi obtin terenul, proprietarii se supun regimului de arie protejata. Intr-un parc natural este posibil sa ai si activitati economice, se va face o zonificare si va vedea fiecare ce poate face", a explicat ministrul.

"Parcul Natural Vacaresti poate deveni cel mai frumos loc din Bucuresti cu minim de investitii - 10-15 milioane de euro - asta daca punem la socoteala si un centru de vizitare cu laboratoare si zona de expozitii", a explicat Dan Barbulescu, directorul Asociatiei Parcul Natural Vacaresti, in luna martie a acestui an.

Delta Bucurestiului se afla pe locul fostului lac Vacaresti, pe teritoriul Sectorului 4, intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Independentei. Demersul de a transforma zona intr-un parc natural a inceput in 2012, cand Helmut Ignat a publicat in National Geografic un articol despre "Delta dintre blocuri" si a prezentat imagini impresionante cu acest loc. In 2013, Academia Romana a dat avizul care certifica importanta si unicitatea acestui loc, iar de atunci proiectul a ramas blocat la Consiliul General al Municipiului Bucuresti, care a dat primul aviz in aprilie 2014, iar urmatorul in 2015. Din 2014, dosarul se afla la Ministerul Mediului care trebuie sa il trimita la Guvern pentru aprobarea statutului de arie naturala protejata.

Asociatia Parcul Natural Vacaresti, care militeaza pentru ca zona sa capete statutul de arie protejata, a solicitat in mai multe randuri Ministerului Mediului sa ofere zonei protectie temporara, insa fara niciun rezultat.

In fiecare an, in Delta Vacarestiului au loc circa 2-3 incendii mari si zeci de incendii mici, pornite fie de oamenii strazii care stau acolo, fie de pescari etc. "Arborii sunt distrusi, dar si fauna precum amfibieni si reptile. Daca incendiile au loc in perioada in care sunt pasari la Vacaresti, sunt deosebit de distructive", spune Dan Barbulescu.

O alta problema sunt braconierii. "Aproape in fiecare zi se intind sute de metri de plase in Vacaresti. Si se scot zeci de kilograme de peste - hrana pasarilor si a vidrelor. Politia ne-a sugerat ca pana la introducerea regimului de protectie nu poate interveni mai mult decat cu simple avertismente - inutile dealtfel", scrie pe pagina de Facebook a parcului.

FOTOGALERIE Delta Vacarestiului - foto Helmut Ignat/ Asociatia Parcul Natural Vacaresti

Despre animalele din Delta Vacarestiului

In Delta Bucurestiului si-au gasit adapost in total circa 97 de specii de pasari, mai mult de jumate protejate, potrivit informatiilor furnizate de Asociatia Parcul Natural Bucuresti. Printre acestea se numara rata rosie, starci, egrete, eretele de stuf, cormoranii, gainusa de balta. Zona mai adaposteste 6-7 specii de mamifere (vidra, vulpe, nevastuica,bizam), amfibieni si reptile.

Promisiuni nerespectate

Autoritatile au promis in mai multe randuri, incepand din 2012, ca vor ecologiza locul si il vor declara parc natural.

Rovana Plumb, Ministrul Mediului la vremea respectiva, promitea pe 5 iunie 2012 ca Lacul Vacaresti va fi declarat arie protejata, intrucat aici au fost identificate deja peste 90 de specii de pasari rare, precizand ca "peste cativa ani zona ar putea deveni loc de agrement, unde bucurestenii sa poata gasi o oaza de aer curat".

Fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, a promis si el ca aici va fi amenajat un lac.

Si Simona Cretu, consilier PDL in Consiliul General al municipiului Bucuresti are un proiect de transformare a lacului Vacaresti in parc natural. Acest proiect a fost promovat intens in campania electorala de la alegerile locale 2012, Simona Cretu, ong-ist la origine, castigand un loc pe lista propusa de PDL pentru Consiliul General tocmai cu acest proiect.

FOTOGALERIE - Animale care traiesc in Delta Bucurestiului

Cioara Griva. Foto: Societatea Ornitologica Romana, Razvan Zinica

Cotofana. Foto: Societatea Ornitologica Romana, Razvan Zinica

Erete Vanat. Foto: Societatea Ornitologica Romana, Razvan Zinica

Lisita. Foto: Societatea Ornitologica Romana, Razvan Zinica

Macaleandru. Foto: Societatea Ornitologica Romana, Razvan Zinica

Rata Rosie. Foto: Societatea Ornitologica Romana, Razvan Zinica

Sticlete. Foto: Societatea Ornitologica Romana, Razvan Zinica

Vanturel rosu si Pupaza. Foto: Societatea Ornitologica Romana, Razvan Zinica

Sarpe. Foto: Societatea Ornitologica Romana

Nevastuica. Foto: Societatea Ornitologica Romana

Buhai de balta. Foto: Societatea Ornitologica Romana, Szabo Iosif

Egreta mica. Foto: Societatea Ornitologica Romana, Daniel Petrescu

Lebada de vara. Foto: Societatea Ornitologica Romana, Cristian Mihai

Mierla. Foto: Societatea Ornitologica Romana, Cristian Mihai

Vegetatie. Foto: Societatea Ornitologica Romana