Marian Vanghelie a castigat in 2012 al patrulea mandat de primar al sectorului 5, fiind votat de 54,16% dintre alegatori. In campania electorala acesta a promis ca va reabilita termic, gratuit, toate blocurile din sector pana la sfarsitul anului 2013 si ca 5.000 de pensionari din sectorul sau, cu pensii sub 500 de lei, vor primi tichete sociale in valoare de 100 de lei lunar, timp de un an. Ce a facut Vanghelie in ultimul mandat, este greu de spus, acesta remarcandu-se printr-o lipsa totala de transparenta in privinta cheltuirii banului public, si nu a oferit presei aproape nicio informatie despre bugetul primariei si proiectele realizate.

Marian Vanghelie a fost arestat in martieFoto: Agerpres

Din informatiile furnizate la solicitarea HotNews.ro stim ca s-au reabilitat termic 386 de blocuri din circa 1.000. Marian Vanghelie a fost arestat in aprilie 2015, fiind cercetat de procurorii DNA pentru fapte de coruptie. In aprilie 2015, a fost suspendat din functie, iar in iulie a fost trimis in judecata fiind acuzat de procurori ca lua spaga 20% pentru atribuirea contractelor si a creat un prejudiciu de circa 30 milioane de euro. Acum, acesta se afla sub control judiciar si candideaza pentru un nou mandat de primar al sectorului 5 din partea Partidului Dreptatii Sociale.

Viata la primarie

Ca primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, in cei aproape 15 ani in care s-a aflat la carma Primariei sectorului 5, s-a remarcat printr-o totala lipsa de transparenta. In timpul mandatelor lui Vanghelie, Primaria sectorului 5 a fost singura primarie din Bucuresti care nu avea afisat bugetul pe site, desi acest lucru este obligatoriu prin lege.

S-a ajuns chiar in situatia in care Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe) a dat in 2014 in judecata Primaria sectorului 5 si pe primarul Marian Vanghelie, cerand instantei sa il oblige pe acesta sa publice pe site bugetul institutiei pe care o conduce. Organizatia a obtinut castig de cauza in 2015, iar bugetul a fost publicat pe site abia dupa arestarea lui Marian Vanghelie.

Apoi, cu exceptia informatiilor aparute pe site-ul public de licitatii, in cazul in care s-au facut licitatii pentru atribuirea contractelor pe bani publici, nici o informatie referitoare la achizitiile publice sau contractele aflate in derulare nu se regaseste pe site. Vanghelie este de asemenea cunoscut ca nu raspunde solicitarilor trimise de jurnalisti.

Hotararile Consiliului Local nu se afla pe site-ul Primariei, desi acestea ar trebui sa fie publice. Astfel, presa si cetatenii nu puteau afla ce investitii se fac in sector, cati bani s-au alocat pentru ele si in general cum este cheltuit banul public.

Primarul spune insa ca este transparent. "Este o realitate ca Marian Vanghelie a castigat de trei ori alegerile in sectorul 5 in primul rand pentru ca a stiut sa asculte oamenii, iar dupa aceea a avut si puterea, dar mai ales vointa sa-i ajute. De aceea, asteptam de la tine sa ne ajuti sa luam cele mai bune decizii, participand activ la consultarile publice pe care le initiem ori de cate ori este nevoie sa se hotarasca ceva important pentru viata sectorului 5. In cei 15 ani de cand m-ati ales la conducerea sectorului 5 am reusit sa repornesc motoarele acestui mini-oras. Cheia a stat in lansarea permanenta de noi si noi proiecte, fie ca e vorba de educatie sau infrastructura", scrie pe site-ul Primariei sector 5.

Referitor la promisiunea lui Vanghelie de a reabilita termic toate blocurile din sector, facuta in campania din 2012, potrivit informatiilor furnizate de Primaria sectorului 5, la solicitarea HotNews.ro, la finalul anului 2015, au fost reabilitate termic 386 imobile si mai sunt necesare lucrari de interventie privind cresterea performantei energetice la inca 964 imobile.

"Din totalul de blocuri anvelopate termic de pe raza Sectorului 5 numai 30 au fost executate cu finantare in parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pentru restul blocurilor costurile au fost suportate exclusiv din fondurile proprii al Primariei Sector 5. Pentru moment programul de crestere a performantei energetice in Sectorul 5 este suspendat din lipsa de fonduri, insa se fac eforturi deosebite pentru a gasi noi surse de finantare pentru continuarea programului", se mai arata in raspunsul trimis la solicitarea HotNews.ro, la finalul lui 2015.

In plus, pe site-ul Primariei sectorului 5 se arata ca uin fiecare an s-a cheltuit 30% din bugetul local pentru invatamant si au fost reabilitate toate unitatile scolare din sector.

Potrivit aceleiasi surse, s-au reabilitat mai multe parcuri din sector - Romniceanu, Sebastian, si parculete cu locuri de joaca.

In primul mandat, Marian Vanghelie s-a facut cunoscut prin vopsirea a 14 imobile de pe Soseaua Alexandriei si din Rahova in culori galben-pai, verde-ocru si visiniu-caramiziu in campania electorala din 2004. Presa a scris la vremea respectiva ca Vanghelie a castigat alegerile si datorita operatiunii de spoire a blocurilor. In 2006 insa, constructorul care a vopsit blocurile a iesit in presa si a spus sa edilul l-a pacalit si nu i-a dat niciun ban pentru munca facuta, ramanand cu o dauna de zeci de milioane de lei.

Marian Vanghelie s-a mai facut cunoscut prin celebrele Vanghelioane, petreceri ieftine organizate de edil la Romexpo. Vanghelionul a avut prima editie in 2001 si a mai fost intrerupt, in 2009 si 2010, din cauza crizei. Nici in 2015 nu s-a organizat din cauza ca edilul "nu a avut timp".

Marian Vanghelie mai este cunoscut pentru faptul ca facea "jocurile" in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Astfel, cand acesta era la PSD, a ajutat de multe ori PSD-ul sa isi mentina majoritatea in acest for sau sa atraga consilieri de la alte partide. Cand a plecat de la PSD, consilierii generali PSD cunoscuti ca "fiind ai lui Vanghelie" au votat alaturi de PNL.

Arestarea lui Vanghelie

Marian Vanghelie a fost arestat in aprilie 2015, fiind cercetat de procurorii DNA pentru abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, unele fapte fiind savarsite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte.

Conform rechizitoriului procurorilor, in perioada 2006 ¬ 2014, Marian Vanghelie, in calitate de primar al sectorului 5 din Bucuresti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae si partial de Laura Ciocan, a cerut si a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite in cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentand un "comision" de 20% din incasari.

Marian Vanghelie a fost trimis in judecata de DNA, in 7 iulie, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie, unele savarsite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte.

In acest dosar, Vanghelie a fost arestat preventiv in luna martie, dupa care a fost eliberat pe 10 iulie si plasat in arest la domiciliu. In decembrie 2015 a fost pus sub control judiciar.

In mai 2014, Intr-un nou dosar, DNA a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Marian Vanghelie pentru abuz in serviciu, fostul edil fiind acuzat in cazul a doua contracte de curatenie in valoare de 6,5 mil. lei, acordate de Primaria Sectorului 5 in mai 2007.

"La data de 14 mai 2008, suspectul Vanghelie Daniel Marian, in calitate de primar al Sectorului 5 Bucuresti, a incheiat, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, doua contracte de salubrizare stradala (ambele in valoare totala de 6.461.361,48 lei ce priveau in total 147 de strazi) si anexele respective la acestea. Cele doua contracte au fost incheiate pe o perioada de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte aditionale, daca presupusa situatie de urgenta invocata de Primaria Sectorului 5, nu ar fi incetat. (...)Ca urmare a acestei conduite infractionale, a fost creat un prejudiciu Primariei Sectorului 5 Bucuresti in valoare totala de 2.000.194,41 lei, suma ce constituie totodata si un folos necuvenit pentru cele doua societati comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate", se arata in comunicatul DNA.

Studii

Marian Vanghelie s-a nascut pe 28 februarie 1968 in Bucuresti si a absolvit Grupul Scolar Industrial "Alexandru Sahia", actualul liceu teoretic "Lucian Blaga". El si-a luat Bacalaureatul la 33 de ani, din a doua incercare. In 2000, Vanghelie a fost eliminat din Bacalaureat pentru ca a fost prins cu "surse de informare" asupra sa, insa a doua incercare a fost cu noroc in 2001. In 1992, a devenit membru al Conventiei Solidaritatii Sociale. In 1995, intra in PDSR si pana in 1996 este vicepresedinte PSD Sector 5. Intre 1996 si 2000, a fost presedinte PSD Sector 5. In perioada iulie 2006 - februarie 2007 a fost presedinte executiv al PSD Bucuresti. Din februarie 2007 - iunie 2011a fost presedinte PSD Bucuresti. Din 2000 este primar al sectorului 5 din Bucuresti, iar in prezent se afla la al patrulea mandat. In 2005 a candidat la Primaria Capitalei, dar a fost invins de Adriean Videanu.

Pentru publicul larg si carcotas, Marian Vanghelie este cunoscut ca "primarul care este", "primarul almanahe" sau "Marean Vanghelie" din cauza greselilor si dezacordurilor gramaticale pe care le-a facut in nenumarate randuri in direct la TV. In fata camerelor de luat vederi, Vanghelie a mai avut probleme in a pronunta cuvantul Google, care i-a iesit, pe rand "Gogal", "Goagal" si "Gagal". Edilul a spus ziaristilor ca a cautat informatii despre Herodot folosind acest motor de cautare.

Viata la partid

In noiembrie 2014, Marian Vanghelie, alaturi de Mircea Geoana, a fost exclus din PSD fiindca i-a criticat pe Victor Ponta si Liviu Dragnea pentru rezultatul alegerilor prezidentiale.

"A fost o executie, motivatia ca am dat declaratie, ca sunt langa Mircea Geoana, ca Sova e in greturi cu dl Dragnea, niste prostii. Ponta a plecat in Dubai l-a lasat pe Dragnea sa se ocupe de partid. Acum Ponta spune ca nu poate conduce partidul daca noi suntem aici (...) Nu-i partidul mutilor, suntem nebuni? Am pierdut alegerile si nu ne dam seama ca nu mai putem sa ne prezentam cu acelasi candidat peste cinci ani si cu Liviu Dragnea sef de campanie", a spus Vanghelie imediat dupa excludere.

Apoi a inceput razboiul cu Sebastian Ghita, cunoscut ca un apropiat a lui Victor Ponta.

"Stiti cum se discuta la noi la PSD? Ba, e o licitatie. A, acolo este Sebi Ghita. El este un tip talentat, in ghilimele, si s-a descurcat. Cat timp va sta Ponta presedinte, stanga va fi moarta in Romania. Nu are nicio legatura cu oamenii de la tara, cu profesorii, cu lucrurile astea reale", a spus Marian Vanghelie, la Realitatea TV imediat dupa excludere.

Pe 27 ianuarie 2015, Marian Vanghelie a avut un schimb acid de replici cu Sebastian Ghita, intr-o emisiune la B1 TV, primarul sectorului 5 amenintandu-l pe deputatul ex-PSD cu dezvaluiri privind doua off-shore-uri prin care acesta din urma "a luat bani de la OMV".

Pe 1 februarie 2015, Mircea Geoana si Marian Vanghelie au lansat noua platforma politica "Romania noastra". Geoana si Vanghelie au anuntat ca vor sa lanseze o noua formatiune politica, un nou PSD, ca raspuns la actualul PSD, condus de premierul Victor Ponta. "Initiativa noastra pentru un nou proiect social-democrat va schimba majoritatea. Vom avea o noua majoritate, vom avea un nou Guvern. Exista un cartel al partidelor traditionale, pe cale sa faca implozie. 91% dintre romani si romance isi doresc un nou proiect de tara. Proiectul nostru politic, "Romania noastra", pe care il lansam astazi in dezbatere publica, este contributia noastra la un nou proiect de tara. Sultanatul politic Ponta se va incheia in cateva saptamani", a afirmat Mircea Geoana, in discursul de lansare.