Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a participat joi, 21 aprilie, la inaugurarea Raftului American (American Shelf), amenajat in cadrul sectiei de imprumut carte adulti, de la Biblioteca Judeteana „A.D. Xenopol“ din Arad. Impreuna cu sotia sa si cu oficialitati locale, printre care vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Adrian Tolea, ambasadorul american a facut un tur complet al bibliotecii aradene, spunand, la conferinta de presa care a urmat, ca a fost aceea care l-a „impresionat cel mai mult“ dintre bibliotecile vizitate in tara pana acum. Klemm si delegatia oficiala au venit de la Cluj, urmand sa viziteze si Timisoara.

American Shelf la Biblioteca judeteana A.D. Xenopol din AradFoto: Hotnews

133 de carti in limba engleza reprezinta donatia de carte a Ambasadei SUA catre biblioteca aradeana. Este vorba despre lucrari de referinta, literatura americana, lucrari de metodica a predarii limbii engleze, materiale pentru invatarea limbii engleze la diferite niveluri, carte pentru copii. Sunt carti intr-un format grafic de exceptie, care vor intregi fondul de carte in limbi straine, al bibliotecii.

In cuvantul adresat inaltului oaspete, ca si publicului prezent in sala Concordia a Bibliotecii, directorul acesteia, Florin Didilescu, a evocat stravechile asteptari ale romanilor si ale sale personal, in sensul simbolic al „venirii americanilor“ in Romania. A fost vorba de o metafora a implinirii sperantelor multor romani, prin atentia venita la propriu si la figurat, de la marea natiune democrata de peste ocean.

Ambasadorul Hans Klemm, la Arad

Ambasadorul Hans Klemm, la Arad

Foto: Hotnews

In replica, ambasadorul Hans Klemm a vorbit despre ospitalitatea si naturaletea gazdelor aradene, care i-au facut misiunea prezenta de ambasador cultural, al tarii sale, deosebit de placuta. Dupa un schimb de cadouri simbolice intre inaltul oficial american si directorul bibliotecii A.D. Xenopol, Hans Klemm a raspuns intrebarilor ziaristilor prezenti la eveniment.

Unele intrebari adresate de acestia s-au referit la eliminarea vizelor de intrare in SUA pentru cetatenii romani, altele au fost referitoare la modul in care percepe el competitia electorala din aceste zile, din Romania. La prima intrebare, Klemm a raspuns diplomatic, mentionand totusi un prezumtiv an 2017, in care probabil ca problema vizelor ar putea fi abordata reinnoit.

Relativ la campania electorala din Romania, el a dat ca exemplu si campania electorala din SUA, cu tensiunile si surprizele acesteia, care tin in fapt de esenta democratiei. La intrebarea unui ziarist cu privire la cazul de spionaj cibernetic al procurorului-sef al DNA, laura Codruta Kovesi, diplomatul american nu s-a pronuntat, spunand ca are relativ „putina cunostinta” despre caz.

In nume personal, l-am intrebat daca – dat fiind numele sau de rezonanta germana- nu are stramosi sau rude in Germania. Domnul Klemm mi-a raspuns ca „da“, iar acestia sunt din diverse locuri, „de pe tot teritoriul Germaniei“. Referitor la politica dusa de cancelarul german in problema refugiatilor, el considera ca Angela Merkel „trebuie sa faca fata unei serioase provocari“.