Primaria sectorului 1 a dat certificatul de urbanism pentru construirea moscheii de pe bd. Expozitiei din Bucuresti

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 14 aprilie 2016, 12:39 Actualitate | Administratie Locala


Moscheea Carol I din Constanta
Foto: Wikipedia - Postoiu Roxana
Primaria Sectorului 1 a eliberat, in data de 11 aprilie 2016, certificatul de urbanism pentru moscheea pe care Muftiatul Cultului Musulman din Romania intentioneaza sa o construiasca pe Bulevardul Expozitiei nr. 22-30, potrivit unui comunicat de presa emis de institutie. Certificatul de urbanism este un act de informare obligatoriu, prin care autoritatea locala spune ce este permis sa se construiasca pe un teren si nu da beneficiarului dreptul de construire, fiind o etapa premergatoare eliberarii autorizatiei de construire.


Potrivit art. 29 alin.1 din Legea nr. 350/2001 cu completarile si modificarile ulterioare "Certificatul de urbanism este actul de informare cu caracter obligatoriu prin care autoritatea administratiei publice judetene sau locale face cunoscute regimul juridic, economic si tehnic al imobilelor si conditiile necesare in vederea realizarii unor investitii, tranzactii imobiliare ori a altor operatiuni imobiliare, potrivit legii". 
   

Primaria sectorului 1 a conditionat eliberarea autorizatiei de construire pentru lacasul de cult de aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal.

"Avand in vedere ca amplasamentul pe care urmeaza sa fie construita moscheea este situat in zona CB5 "zona situata in afara perimetrului central, care grupeaza functiuni complexe de infrastructura municipala si supramunicipala" pentru autorizarea constructiei este necesara obtinerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care intra in competenta exclusiva a Primariei Municipiului Bucuresti. Prin certificatul de urbanism, Primaria Sectorului 1 i-a comunicat Muftiatului Cultului Musulman din Romania ca urmatoarea etapa este obtinerea avizului de oportunitate al arhitectului sef al Primariei Capitalei, in scopul intocmirii Planului Urbanistic Zonal si aprobarii sale de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Planul Urbanistic Zonal se supune dezbaterii publice, iar competenta asigurarii dezbaterii publice si realizarii procedurii de consultare a populatiei revine structurilor de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti. Totodata, facem precizarea ca documentatiile de urbanism de tip PUZ nu se supun aprobarii consiliilor locale de sector, ci sunt aprobate de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Numai dupa ce Municipalitatea va delibera si aproba Planul Urbanistic Zonal, beneficiarul constructiei va putea solicita Primariei Sectorului 1 eliberarea unei autorizatii de construire", spun reprezentantii Primariei sector 1.


Muftiatul Cultului Musulman din Romania a depus, in data de 26 ianuarie 2016, la Primaria Sectorului 1, documentatia pentru eliberarea unui certificat de urbanism, etapa premergatoare obtinerii autorizatiei de construire.

"Intrucat documentatia depusa a fost incompleta, institutia noastra a transmis petentului o adresa de completare, prin care i s-a cerut precizarea scopului pentru care solicita eliberarea certificatului de urbanism, precum si prezentarea planurilor anexa, asa cum prevede legislatia in vigoare. La randul lor, reprezentantii cultului musulman au revenit cu o completare la documentatia de urbanism, in care au prezentat documentele solicitate. In aceste conditii, Primaria Sectorului 1 avea obligatia legala de a elibera certificatul de urbanism solicitat de beneficiarul  constructiei", spun reprezentantii Primariei sector 1.

Pe 27 mai 2015, Guvernul Romaniei a dat printr-o Hotarare circa 11.000 mp catre Muftiatul Cultului Musulman din Romania pentru construirea unei moschei de circa 1.000 de locuri, pe bd. Expozitiei 22-30.

Bulevardul Expozitiei se afla langa Casa Presei - Romexpo, la cateva minute de bd. Kiseleff si Parcul Herastrau, printre cele mai exclusiviste si mai scumpe zone din Capitala. In aceasta artera se afla zeci de hectare de teren liber, pastrate initial ca rezerva de teren pentru eventuala extindere a Romexpo, terenuri ce au ajuns apoi in proprietatea RA-APPS si care au fost fie retrocedate in compensare, fie date in folosinta unor organizatii. In aceasta zona se afla terenul dat in folosinta gratuita de Guvern pentru construirea unei moschei langa care ar urma sa se construiasca si sediul Marii Loji Nationale din Romania.

Astfel, in ultimii 10 ani, in zona au aparut mai multe proiecte imobiliare, Primaria Capitalei dand unda verde multor dintre ele: cladiri de birouri cu inaltimi cuprinse intre patru si 24 de etaje, o gradinita, un hotel de 10 etaje. In luna mai, Guvernul a dat in folosinta gratuita circa 11.000 mp Muftiatul Cultului Musulman din Romania pentru construirea unei moschei de circa 1.000 de locuri.

In 2013, Guvernul a dat un teren de circa 2.500 mp si Marii Loji Nationale din Romania pentru construirea unui sediu. Pe bd. Expozitiei va trece si linia de metrou 1 Mai-Otopeni, proiect ce se afla acum in consultare publica. Vezi ce proiecte imobiliare au fost aprobate pana acum pe bd. Expozitiei si de ce cladiri va fi inconjurata moscheea.Zona bd. Expozitiei vazuta din satelitCe proiecte imobiliare au fost aprobate in zona

Bd. Expozitiei nr. 2

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe 28 iunie 2015, la aceasta adresa, construirea unui ansamblu de cladiri cu inaltimea maxima de 9 etaje ce va adaposti birouri si o gradinita. In prezent, constructia este in lucru, proprietarii avand initial aprobari pentru ridicarea unor cladiri cu inaltimea maxima de 6 etaje.
Beneficiar: Dageco Invest
Suprafata teren: circa 15.000 mp


Bd. Expozitiei nr. 22-30 - fost bd. Marasti nr. 65-67
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe 18 decembrie 2013, la aceasta adresa, construirea unui ansamblu de cladiri cu inaltimea maxima de 12 etaje ce va adaposti birouri si comert.
Beneficiar: Bartolomeu Finis
Suprafata teren: 8.090 mp


Bd. Expozitiei nr. 22-30

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe 31 octombrie 2013, la aceasta adresa, construirea unei cladiri de 4 etaje ce va adaposti o unitate de invatamant.
Beneficiar: Cristian Bivolaru
Suprafata teren: 3.000 mp

Bd. Expozitiei 1F
Foto: Google Maps

Bd. Expozitiei nr. 1F

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe 29 octombrie 2010, la aceasta adresa, construirea unui ansamblu de cladiri cu inaltimea maxima de 15 de etaje ce va adaposti birouri, comert, servicii, locuinte.
Beneficiar: Ciorobea Adrian si Dumitrescu Tanti Virginica. Aceasta cladire este deja ridicata.
Suprafata teren: 4.281 mp 


Bd. Expozitiei - str. Aviator M Popisteanu

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe 30 martie  2009, construirea unui ansamblu de cladiri cu inaltimea maxima de 20 de etaje ce va adaposti birouri, comert, servicii, locuinte.
Beneficiar: Bluerose Ro Corporation
Suprafata teren: 60.751  mp


Bd. Expozitiei nr. 22-30

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe 19 februarie 2009, la aceasta adresa, construirea unui hotel de 10 etaje.
Beneficiar: Miruna si Claudiu Pascu
Suprafata teren: 2.791 mp

Bd. Expozitiei nr. 1
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe 21 aprilie 2008, la aceasta adresa, construirea unui ansamblu de cladiri de birouri a caror inaltime maxima va atinge 20 etaje.
Beneficiar: Ronaturstein
Suprafata teren: 22.332 mp

Bd. Expozitiei nr. 2, 22 A
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe 17 februarie 2008, la aceasta adresa, construirea unui ansamblu de cladiri de birouri a caror inaltime maxima va atinge 24 etaje.
Beneficiar: Dageco Invest, Central Residential Park
Suprafata teren: 45.000 mp


Proiecte in curs de aprobare


Bd. Expozitiei nr. 24 F
Asociatia Marea Loja Nationala din Romania doreste sa construiasca la aceasta adresa o cladire de 4 etaje ce va adaposti sediul organizatiei. Terenul are o suprafata de circa 2.500 mp si a fost dat de RA-APPS in folosinta organizatiei pe o perioada de 40 ani.

Proiectul a primit toate avizele si urmeaza sa fie supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Cladirea de patru etaje va adaposti o parcare subterana, sali multifunctionale, un restaurant, un club, dar si un muzeu si o biblioteca.

Bd. Expozitiei nr. 22-30

Pe 27 mai, Guvernul Romaniei a dat printr-o Hotarare circa 11.000 mp catre Muftiatul Cultului Musulman din Romania pentru construirea unei moschei de circa 1.000 de locuri.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9359 vizualizari

 • +3 (11 voturi)    
  la sectorul 1 e o problema (Joi, 14 aprilie 2016, 12:43)

  un domn [utilizator]

  Strada sa o Rezolve ?
 • +11 (19 voturi)    
  Tipic (Joi, 14 aprilie 2016, 12:54)

  TheBlizzard [utilizator]

  ... Cainii latra ursu' trece... Saptamana viitoare se va emite si autorizatia de construire. Apoi se apuca de treaba. Sunt romani care nu vor cea mai mare moschee din SE Europei...? Who cares...? Sirienii din RO deja au iesit cu pretentii in fata guvernului de impotenti.
  • +3 (5 voturi)    
   nu conteaza (Vineri, 15 aprilie 2016, 8:32)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui TheBlizzard

   ca sunt romani care nu vor... sunt romani care nu vor multe lucruri... importanta e majoritatea ca asta inseamna democratie.. dictatura majoritatii... sa faca referendum
 • +7 (33 voturi)    
  Asteptam reactia smeritei trupe TAXI (Joi, 14 aprilie 2016, 12:57)

  Velma Kelly [utilizator]

  Cat mai curand, in limita posibilitatilor. Multumesc.
  • -2 (16 voturi)    
   nu e cazul (Joi, 14 aprilie 2016, 15:46)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   nu e din taxele mele
   • +2 (6 voturi)    
    nu fi asa sigur (Vineri, 15 aprilie 2016, 0:56)

    Redactia HotNews [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

    in plus, bulevardul Expozitiei isi va schimba denumirea in bumevardul Explozitiei
   • +2 (8 voturi)    
    Un raspuns care-mi da fiori... (Vineri, 15 aprilie 2016, 2:17)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

    Deci, daca nu e finantat din taxele dvs., oricine poate construi orice in Ro, ca pe dvs. nu va intereseaza.
    • 0 (4 voturi)    
     exact (Vineri, 15 aprilie 2016, 11:51)

     outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     atat cat timp respecta legile statului.
 • +20 (24 voturi)    
  bai da repede se mai misca (Joi, 14 aprilie 2016, 13:02)

  Hans Metter [utilizator]

  lucrurile cand exista interes din partea cui trebuie... altii se chinuie pt o autorizatie de constructie sau pt o dezmembrare de le vine acru in gat.
 • -11 (17 voturi)    
  un pas spre normalitate (Joi, 14 aprilie 2016, 13:02)

  deveselu [utilizator]

  catedrala si moscheea vor ridica incasariile turismului romanesc.
  • +2 (8 voturi)    
   turism din ce? (Joi, 14 aprilie 2016, 14:27)

   21unas [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   la catedrala poate vor mai veni oameni din tara sa vad la ce au cotizat
   dar la moschee? nu vine nici dracu' sa viziteze o moschee nou-nouta intr-un oras majoritar crestin
   dar asa de mult ne place sa ne credem buricul-buricului...
   • +12 (12 voturi)    
    crezi? (Joi, 14 aprilie 2016, 14:49)

    Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui 21unas

    o sa vina prietene... pai cum... daca aud migrantii ca avem moschee noua isi schimba traseul
    • +2 (6 voturi)    
     Aia (Joi, 14 aprilie 2016, 18:15)

     Lucian_Mares [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

     sunt turisti pe banii tai.
  • +3 (9 voturi)    
   hahaha (Joi, 14 aprilie 2016, 15:24)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   Cum sa vina daca aeroportul va fi inchis pentru ca a fost distrus de teroristii islamici?
 • +6 (12 voturi)    
  cum e cu PUZul (Joi, 14 aprilie 2016, 13:07)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Ce nu inteleg eu atat in cazul asta (zona comerciala non residentiala acolo) cat si atunci cand se face o biserica pe un camp sau o cladire de birouri intre case, este cum se poate autoriza o constructie cu destinatie total diferita fata de caracteristicile zonei respective.
  Nu inteleg.
 • +7 (17 voturi)    
  incet incet (Joi, 14 aprilie 2016, 13:09)

  Point [utilizator]

  daca nu chiar curand,o sa vedem si visul lui erdogan implinit.cu ajutorul tuturor celor raspunzatori de viitorul acestei tari.de la primari pana la presedinti.
  vai Tara noastra,a ajuns pasalac,nu cucerita cu arma ci cu bani.cine sunt boierii de azi care au vandut-o din nou?!poate ar trebui sa-i viziteze un medic.
  vlad tepes,pe numele sau
 • +2 (22 voturi)    
  Prevad (Joi, 14 aprilie 2016, 13:21)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Trupa Taxi si gasca celor 33 ca vor iesi cu un clip sugerand ca lui Alah nu ii plac mega- moscheele
  Cat despre marea loja nationala (WTF is that?) Ar trebui interzisa prin lege
  • +1 (5 voturi)    
   hei (Joi, 14 aprilie 2016, 15:26)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   Pai vrei ca gasca celor 33 sa-si piarda capul?
   • -1 (5 voturi)    
    de 25 de ani (Vineri, 15 aprilie 2016, 1:00)

    Redactia HotNews [utilizator] i-a raspuns lui john70

    baieti glumeti ca voi au asigurat functionarea nestingherita a mediocritatii. va mai mirati ca politicienii nu va baga in seama?! astea sunt ratiunile voastre si la votare?
 • +11 (15 voturi)    
  fara rost (Joi, 14 aprilie 2016, 13:28)

  traiang [utilizator]

  Behaim aici ca prostii cu sutele in pustiu ca autoritatile ''luminatii''isi vad de treaba lor eventual isi paseaza responsabilitatea de la unii la altii iar moscheea cu centrul lor islamic se va ridica chiar mai repede decat catedrala de care se face atata caz Nici macar indignare numai am in mine suntem un neam de rahat(cu scuze)dar asta e realitatea !!!!
  • +1 (11 voturi)    
   Neam (Joi, 14 aprilie 2016, 14:33)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui traiang

   Identifica si contesta mass-media din Romania care este in proportie de 90% anti-romaneasca si politicienii alogeni/corupti infiltrati in sistem si apoi lucrurile vor intra pe un fagas normal
   Neamul acesta s-a aflat tot timpul la intersectia intereselor marilor imperii : Imperiul rus , britanic si cel otoman.
   • 0 (8 voturi)    
    90.(9)% (Joi, 14 aprilie 2016, 15:53)

    Kromat [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

    Ce îmi plac procentele subiective. De ce nu 89% sau 91%? Fix 90%... poate ne da-ți și cifrele cu care ați ajuns la aceasta sumă. Dacă matematica este subiectiva nici nu vreau sa ma gândesc la logica.
    • 0 (0 voturi)    
     Comment sters de user (Vineri, 15 aprilie 2016, 14:00)

     andipetre [anonim] i-a raspuns lui Kromat

 • +8 (10 voturi)    
  bagarea pe gat nu va ajuta; va creste intoleranta (Joi, 14 aprilie 2016, 15:39)

  MG [utilizator]

  Bagarea pe gat a moscheii nu va ajuta; va creste intoleranta. Si aveam oarece liniste..
  In orice caz, nu o vreau de la Erdogan, ca asta e inapoiat
 • +6 (12 voturi)    
  Mega Moschee (Joi, 14 aprilie 2016, 15:59)

  StefaniaCostache [anonim]

  Voi astia de la primarie, chiar nu sunteti sanatosi la cap?????!!!!!!!! Nu va e rusine sa va vateti joc de amintirea oamenilor care au murit sa apere tara asta de turci si islam???!!!! Credeti ca Dumnezeu doarme??? Daca o sa moara chiar copiii vostri in vreun atentat terorist??? O sa va placa atunci, nu?? Ne trebuie islam si migranti cu miile ca in rest avem de toate. Sa mergem cu frica pe strada ca lui Iohanis si voua tuturor va tremura chilotii cand e vorba sa aparati tara asta si sa faceti ce trebuie. Daca nu sunteti in stare ce cautati la conducere???? Eliberati locul pt ca altii sunt mai capabili decat voi!!!!!!! ����
  • +4 (8 voturi)    
   Pai sa ne ducem aminte... (Vineri, 15 aprilie 2016, 0:15)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui StefaniaCostache

   1.Ne-au cucerit romanii, deci sa demolam Biserica Italiana si redenumim Piata Romana in Piata Dacica

   2. Ne-am batut cu nemtii, asa ca trebuie inchis Institutul Goethe, Liceul German etc. si sa-i scoatem pe regii nemti ai Romaniei din cartile de istorie.

   3. Ne-am batut cu rusii, redenumim Bulevardul Kiseleff, ca umbrim memoria eroilor romani...

   Hai sa ne mai uitam si in calendar sa vedem in ce secol traim...
   • +5 (7 voturi)    
    in plus... (Vineri, 15 aprilie 2016, 5:45)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    ... in 1944, Bucurestiul a si fost bombardat de americani, la greu ;)
 • +6 (8 voturi)    
  3 centre universitate langa mega moschee (Joi, 14 aprilie 2016, 18:36)

  hopsinoi [utilizator]

  Ce ati avut in cap sa aprobati o mega moschee langa 3 (TREI) campusuri univeristare (SNSPA, Universitatea Romano Americana si Agronomie) si un cartier de oameni?

  Acolo NOI vrem parc sportiv cu acces GRATUIT nu mega moschee!

  cine a aprobat acest lucru? banuiesc ca nu sunt din Romania.
 • -4 (4 voturi)    
  de retinut (Vineri, 15 aprilie 2016, 1:04)

  tba [utilizator]

  conform statisticilor, care arata ca ortodocsii au cate o biserica la fiecare 1000 de credinciosi, ghiciti cum este cu moscheile.
  ei bine, in Romania este cate o moschee la fiecare 750 de credinciosi musulmani.
  la fiecare 500 de credinciosi romano-catolici exista cate o biserica.

  strict statistic, dupa ortodocsi, musulmanii au cea mai mare nevoie de lacasuri de cult in Ronania.
 • +2 (2 voturi)    
  Mesaj pentru Gigi Becali (Vineri, 15 aprilie 2016, 10:14)

  drona [utilizator]

  Gigi,fa-le o oferta generoasa,crestina si de mare impact ca o alternativa la "moscheea bantuirii neamului romanesc".Astfel,romanii iti vor asigura un loc important in inima lor,iar daca faci si asta,te dclaram sfant.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by