Doua asociatii de proprietari de pe strada Ion Campineanu din Capitala cer Consiliului General al Municipiului Bucuresti sa retraga planul urbanistic zonal prin care s-a aprobat construirea unei parcari subterane sub spatiul verde de langa Sala Palatului si reamenajarea parcului. Proiectul propune taierea a 137 de arbori pentru construirea parcarii subterane, insa la final se va ajunge la 428 de arbori si arbusti prin replantari.

Sala Palatului_02Foto: Hotnews

Cetatenii, care locuiesc chiar langa acest parc, au facut plangere prealabila, motivand ca acest proiect incalca Legea spatiilor verzi si Legea monumentelor istorice, la cativa pasi aflandu-se biserica Kretulescu. Urmatorul pas este atacarea proiectului in instanta.

Simulari cum va arata zona dupa construirea parcarii si reamenajarea parcului; FOTO: Re-act Now Studio/DSBA

"Prin adresa inregistrata la cabinet primar general sub nr. 1347/25.02.2016 si la Directia Asistenta Tehnica si Juridica sub nr. 1051/01.03.2016, Asociatia de Proprietari Bloc 6, str. Ion Campineanu, nr. 29, sector 1, Asociatia de Proprietari Bloc 7, str. Ion Campineanu, nr. 27, sector 1 si Fundatia Eco - Civica au formulat plangere prealabila impotriva Hotararii C.G.M.B. nr. 16/26.01.2016 privind aprobarea documentatiei de urbanism Plan Urbanistic Zonal spatiu public Sala Palatului Plan Integrat de Dezvoltare Urbana "Zona Centrala". In motivarea plangerii, contestatarii arata ca PUZ-ul mai sus mentionat incalca OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, precum si prevederile Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice", s-a anuntat la ultima sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Planul urbanistic zonal de la Sala Palatului a fost aprobat pe 26 ianuarie 2016. Potrivit proiectului, parcarea de la suprafata va fi desfiintata, iar masinile vor fi duse in parcarea subterana care se va amenaja sub acest spatiu. In fata Salii Palatului vor fi amenajate gradene si fantani arteziene.

Cele doua parculete din stanga si din dreapta salii vor fi si ele reamenajate, iar vizitatorii vor putea sta in doua spatii gen "acvarii de sticla, transparente", unde vor putea bea un ceai sau o cafea.

Din 406 arbori si arbusti existenti pe amplasament, se propune desfiintarea a 137 pentru construirea parcarii subterane. La final insa se va ajunge la un numar de 428 de arbori si arbusti prin replantari.

La dezbaterea publica, organizata de municipalitate inainte de aprobarea documentatiei de urbanism, cativa cetateni din zona au participat si au cerut municipalitatii sa nu aprobe proiectul, in caz contrar se vor adresa instantei.

Proiectul face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana a zonei centrale a Bucurestiului, iar pentru amenajarea parcarii si a parcului se va depune dosar de finantare pentru fonduri europene.