Costul gigacaloriei intr-un apartament de doua camere, racordat la RADET, este de 164 de lei (pret subventionat la populatie cu circa 50%), in timp ce pentru un apartament cu centrala individuala pe gaze naturale este de 355 de lei, potrivit unei anlize date publicitatii miercuri de RADET. Pe langa costurile lunare, se aduga costurile de achizitionare a centralei termine, a instalatiei aferente si costurile de instalare.

Calorifer cu repartitorFoto: Agerpres

"In analiza pe care noi am facut-o am tinut cont de achizitia centralei respective, a tevilor si instalatiei interioare, plus achizitia radiatoarelor. De asemenea, am tinut cont de faptul ca se plateste o taxa pentru debransare de la RADET, cheltuieli pentru realizarea unui proiect, pentru realizarea instalatiei de gaze. Costurile pentru acizitionarea centralei termice, pentru un apartament cu 3 camere, se pot amortiza la centrala termica in zece ani, iar pentru restul instalatiei in 25 de ani", a declarat directorul general al RADET, Valentin Vitalariu.

Acestora se aduga cheltuielile de mentenanta, dar si verificari, o data la doi ani, de la ISCIR si de la gaze, a mai spus Vitelariu, iar in viitor s-ar putea adauga o taxa de poluare.

Producatorii de centrale termice sustin insa altceva.

"Conform normativelor europene introduse in toamna lui 2015, in acest moment pe piata locala se comercializeaza doar centrale termice cu o eficienta superioara si cu un impact redus asupra mediului inconjurator. Astfel, la nivel national, in medie, un roman poate face o economie de cca. 20% la costurile de incalzire si producere a apei calde menajere, daca alege instalarea unei centrale termice in condensare", a declarat la inceputul acestui an, Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania.

Insa, dincolo de media nationala, conform datelor ANRSC, exista si orase unde gigacaloria produsa in sistem centralizat este chiar si mai mare, iar economiile prin instalarea unei centrale termice in condensare pot ajunge si la cca. 55%, spune acesta.