Primaria sectorului 4 a suspendat lucrarile la Memorialul Colectiv care se amenajeaza in Parcul Lumea Copiilor. In plus, primarul interimar al sectorului, Daniel Baluta, a decis suspendarea conducerii Directiei Administrare Parcuri si Zone de Agrement Sector 4, care s-a ocupat de acest proiect si si-a trimis corpul de control pentru a constata ce s-a intamplat. Ansamblul va fi compus di 64 de ciresi japonezi si mai multe alei.

Monument Colectiv 3Foto: Hotnews

"In urma stirilor aparute in presa si pe retelele de socializare, Primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, a decis sistarea lucrarilor de amenajare peisagistica din Parcul Lumea Copiilor si suspendarea de indata a conducerii Directiei Administrare Parcuri si Zone de Agrement Sector 4, care s-a ocupat de acest proiect. De asemenea, Primarul Daniel Baluta a decis trimiterea Corpului de Control la Directia Administrare Parcuri si Zone de Agrement Sector 4 pentru verificari. Dupa primirea raportului realizat de Corpul de Control, se vor dispune masurile necesare", a anuntat pe site Primaria sectorului 4.

Reprezentantii Primariei sector 4 spun ca primarul interimar stia ca se va face acest proiect, insa acesta a cerut sa se respecte legea.

Lucrarile la acest monument au inceput in urma cu cateva saptamani, dupa ce pe 11 martie, Directia de Administrare a Parcurilor si Zonelor de Agrement din Sectorul 4 a atribuit fara licitatie contractul de executie, valoarea acestuia fiind circa 80.000 euro. Potrivit Euractiv, firma care a castigat contractul, Euroconstruct Group, a fost fondata de candidatul UNPR la Primaria Oltenita, Aurel Bira. Acum acesta s-a retras din firma.

Consiliul local sector 4 a alocat banii pentru proiect pe 10.02.2016.

Dupa aparitia acestor informatii in presa, grupul "Coruptia Ucide" a anuntat un protest pe 9 aprilie, in Piata Universitatii din Bucuresti. Protestul este intitulat "Suntem tot aici, muncim. Ne suparati, iesim".

"Incearca sa profite financiar de moartea prietenilor nostri! "Lasa ca merge si asa", nu mai merge! Nu atunci cand nesimtirea politicienilor a depasit orice limita, si acum incearca sa profite financiar de moartea prietenilor nostri! Primaria Sectorului 4 a decis sa construiasca un monument comemorativ pentru victimele evenimentelor din clubul Colectiv, in Parcul Lumea Copiilor, in valoare de 321.405 lei. "Monumentul" a fost incredintat fara licitatie, in mod direct, firmei Euroconstruct Group, o firma cu un singur angajat si cu pierderi. "Monumentul" se vrea amplasat in Parcul Lumea Copiilor, ca sa ne aducem aminte, de fiecare data cand trecem pe acolo sa ne plimbam copiii, ca statul, prin politicienii corupti, poate sa ni-i ucida fara sa clipeasca si fara nici o remuscare, ca mai apoi, nu numai sa nu raspunda in fata legii pentru faptele lor, dar sa si profite de asta, financiar. Draga Sector 4, sa incerci sa furi bani profitant de moartea prietenilor nostri este mai mult decat putem tolera",arata initiatorii.

Si grupul de initiativa Civica "SALVATI PARCUL TINERETULUI" a postat mai multe mesaje de protest pe pagina de Facebook.

Cetatenii se impotrivesc proiectului din urmatoarele motive:

- Edificarea fara niciun document urbanistic si Hotarare de Consiliu Local speciala la baza, a unui Memorial in perimetrul Parcului Lumea Copiilor, care a constat in micsorarea spatiului verde din acea zona, inlocuirea a 12 banci din lemn cu schelet metalic cu 25 banchete din beton, placate cu piatra de rau, flancate de 50 de cutii (cuburi) din ciment pentru aranjamente florale si plantarea a 64 ciresi japonezi;

- Lipsa de transparenta decizionala si absenta unei consultari publice reale , mai ales a riveranilor, legate de proiecte si de aceasta constructie in toata regula;

- Amplasarea unui loc de comemorare in imediata apropiere a zonei denumite si folosite ca "picnic", cu foc si fum de la cele 84 de gratare cu cos, muzica de petrecere etc.

- Risipa banului public (321.045 RON - prin incredintare/cumparare directa!) pe un proiect de gust indoielnic si cu amplasare negandita potrivit destinatiei;

"La data de 16 martie a.c. (inca nu incepusera lucrarile efective) a fost trimisa primarilor interimari Razvan Sava si Daniel Baluta, cererea administrativa prealabila a doua asociatii riverane, de revocare a hotararii privind edificarea in acest loc a "Memorialului #COLECTIV" si prevenirea diminuarii suprafetelor spatiilor verzi, cu respectarea OUG 114/2007. In pofida celor solicitate, nu s-au primit raspunsuri, ci s-au diminuat pana la aceasta data cu cel putin 100 mp. Suprafetele spatiilor verzi existente in acea locatie, gazon si arbusti inlocuiti cu elemente din beton", spune Dumitru Lupescu, unul dintre reprezentantii grupului de initiativa civica.