Oradea va avea o sala polivalenta de 7.000 de locuri, iar constructia salii ar putea incepe in toamna acestui an, a anuntat primarul orasului, Ilie Bolojan. Constructia urmeaza sa fie ridicata pe terenul unde acum se afla Piata Obor, langa caminul studentesc, iar investitia se ridica la circa 22 milioane de euro. Proiectul urmeaza sa fie derulat de Compania Nationala de Investitii, a mai spus edilul.

Initial, administratia locala a vrut sa construiasca sala polivalenta langa Aeroportul Oradea, vizavi de Cartierul Europa, insa nu s-au primit aprobarile necesare de la Autoritatea Aeronautica.

"Am avut un acord initial de la Autoritatea Aeronautica Romana privind acest amplasament. Acum, dupa ce aeroportul a fost modernizat si sistemele de aterizare au fost montate, nivelul de inaltime care poate fi acceptat acolo pentru o constructie, nivel comunicat de Autoritatea Aeronautica, este de 19 m inaltime, iar sala de sport are 25 m inaltime conform proiectarii. In aceasta situatie am luat decizia sa mutam amplasamentul salii pe actualul amplasament al Pietei Obor. Aici nu avem probleme, nivelul de inaltime acceptat depaseste 30 m. Sala Polivalenta va fi amplasata intre caminul de studenti al Universitatii Oradea, langa sala de sport a Universitatii si Auchan. Suprafata de 7,5 ha, din care 5,3 ha din Piata Obor si 2,2 ha zona de langa Universitate, care e tot terenul municipiului, este o suprafata arhisuficienta pentru construirea salii de sport si a parcarilor aferente. Noul amplasament ne si ajuta, intrucat vom putea folosi si locurile de parcare construite pentru Piata Obor. Acum avem acordul Autoritatii Aeronautice Romane, dar si al Companiei Nationale de Investitii. Amprenta la sol a salii este de cca 1 ha. La finalul lunii martie vom putea supune aprobarii, in Consiliul Local, a proiectului de hotarare care prevede noul amplasament", a spus primarul Ilie Bolojan.

Urmeaza ca Guvernul sa aprobe indicatorii tehnico-economici. Costurile salii de sport sunt estimate la 22 milioane euro, capacitatea ei fiind de 5000 locuri, cu posibilitatea de extindere la 7000 de locuri, potrivit informatiilor de pe site-ul primariei.

Piata Obor se va muta vizavi de Cartierul Europa. "Pentru aceasta, vom avea in vedere realizarea unei treceri de pietoni subterane, pentru ca la fluxul de circulatie de pe centura nu va fi posibil accesul pietonal decat in conditii foarte dificile. Daca totul este in regula, constructia salii va putea incepe in toamna acestui an sau in primavara anului viitor", a completat primarul Ilie Bolojan.