Noul proiect de Lege a Capitalei, anuntat recent de Gabriela Firea, ar putea fi gata pana la alegerile din iunie si depus la Parlament, a declarat aceasta pentru HotNews.ro. Noua Lege a Capitalei va reglementa colaborarea dintre Primaria Generala si primariile de sector, insa nu este clar daca se vor desfiinta primariile de sector, limitele administrative ale sectoarelor si cum va fi impartit bugetul orasului.

Gabriela FireaFoto: Facebook - Gabriela Firea

"Lucram la un proiect de Lege a Capitalei. Pe cel existent il consideram depasit de realitati. Acest proiect nu este inca gata, dar pot sa va prezint anticipat cateva directii de actiune. In masura in care va fi timpul necesar, vom depune proiectul inainte de alegerile locale. Daca nu, imediat dupa alegeri, avand in vedere faptul ca, in luna mai, traditional, va fi un program mai redus de lucru in Parlament din cauza alegerilor locale. Eu mi-as dori cat mai grabnic posibil", a declarat Gabriela Firea.

Noua Lege a Capitalei va reglementa colaborarea dintre Primaria Generala si primariile de sector care, de multe ori, sunt in imposibilitatea sa acopere tot necesarul de investitii iar Primaria Generala nu poate investi fara cadru legal, spune aceasta.

"Exista multe santiere deschise in Bucuresti (acesta fiind si un motiv de blocare a traficului), care tin de Primaria Generala sau de sectoare, dar aceste nu au nicio coordonare, deoarece bugetele si deciziile administrative sunt separate, in schimb problemele sunt comune si este nevoie de o abordare unitara. Sa nu mai dea vina unii pe alti.Coordonatele pe care le consideram prioritare in noua Lege a Capitalei sunt cele privitoare la : alocarile bugetare, planul integrat de dezvoltare urbana (management trafic, parcari), regenerarea urbana, zona metropolitana, RADET, RATB/METROU, sanatate, educatie, mediu, siguranta cetateanului, salubritate, patrimoiu/cultura, sport", a explicat Firea.

Zona metropolitana va fi un subiect aparte in proiectul de lge, deoarece Capitala nu isi poate rezolva singura problemele de transport, salubritate, mediu, fara abordarea unitara a zonei limitrofe a Bucurestiului, a declarat aceasta

"Simpla posibilitate de infiintare a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara nu a rezolvat aceste probleme care sunt comune si, la fel ca in cazul tuturor metropolelor europene, si solutiile sunt integrate. Ne-am dori o participare cat mai larga si divesa la aceasta initiativa legislativa, deoarece consider ca nu este atat de importanta paternitatea legii, ci utilitatea ei", spune aceasta.

Gabriela Firea este senatoare, vicepresedinte PSD si posibil candidat al acestui partid la Primaria Capitalei.