Un ansamblu rezidential cu blocuri de 5 etaje si 158 de apartamente ar putea aparea pe strada Titu Maiorescu din Capitala, pe terenul fostei fabrici de otet, potrivit unui plan urbanistic zonal prezentat miercuri la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei. Terenul se afla intr-o zona de case cu parter, cel mult parter si un etaj, intre Soseaua Mihai Bravu si Calea Mosilor, iar aprobarea proiectului ar putea starni furia vecinilor care practic s-ar trezi cu blocurile la fereastra.

Fabrica de Otet 1Foto: Hotnews

Terenul pe care se intentioneaza dezvoltarea proiectului imobiliar se afla pe strada Titu Maiorescu, nr. 13-17 - 17B si Str. Vaselor nr. 47-49, sector 2 si are o suprafata de circa 7.800 mp. Acesta are trei proprietari:

Victoria Limited, Centrocoop - Uniunea Nationala a Cooperatiei de Consum si Preda Romeo Valentin. In prezent, terenul este ocupat de 11 corpuri de cladire aflate in stare avansata de degradare, runinele fostei fabrici de otet. Pentru edificare blocurilor de locuinte, proprietarii doresc demolarea cladirilor vechi.

"Se poate afirma ca functiunea propusa se va integra in mediul construit datorita amplasarii discrete in spatiul urban existent. In prezent, fondul construit din zona este in continua transformare, el fiind inlocuit cu cladiri noi, mai performante din punct de vedere structural si arhitectural. Beneficiarii doresc sa construiasca doua cladiri cu regim de inaltime subsol plus parter plus 4 etaje plus etaj 5 retras, alacatuite din 158 apartamente, iar la parterul corpului 1 - spatii comerciale in suprafata de circa 250 mp. Investitia propusa, de locuire, va respecta caracterul zonei, dar va propune modificarea utilizarii functionale, a coeficientilor urbanistici pentru a indeplini cerintele actuale de locuire. Constructiile vor respecta regimul de aliniere a zonei si vor fi dispuse cu o retragere de la aliniamet de minim 5 metri pentru a realiza o zona tampon intre spatiul public privat dar si pentru a imbunatati perspectiva stradala", se arata in prezentarea proiectului.

Indicatori urbanistici existenti:

Functiune: L1a -locuinţe individuale şi colective mici cu maxim P+2 niveluri

POT max.=45%;CUTmax.pt. P+1 = 0,9mp. ADC/mp. teren

CUT max.pt. P+2 = 1,3 mp. ADC/mp. teren

Inaltime maxima - 10 m

Indicatori urbanistici ceruti:

Functiunea: locuinte colective

POT= 45%,

CUT =2,5mpADC/mpteren

Inaltime maxima: S+P+4E+5Rr - 21 m

Membrii Comisiei de Urbanism au cerut proiectantilor sa revina si sa argumenteze mai bine modificarea deoarece construirea unor blocuri intr-o zona de case ar putea aduce litigii din partea vecinilor.

Simulare cum va arata ansamblul rezidential

Cum arata in prezent strada si zona