Curtea interioara a Muzeului National de Istorie a Romaniei de pe Calea Victoriei din Bucuresti ar putea fi acoperita, potrivit unui proiect prezentat de reprezentantii muzeului, miercuri, la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei. Cladirea existenta in curtea interioara a muzeului, unde se afla copia columnei lui Traian, ar putea fi demolata. Proiectul face parte din proiectul de consolidare si modernizare a muzeului anuntat de Ministerul Culturii, aceasta fiind faza de intocmire a Planului Urbanistic Zonal care doreste sa stabileasca parametrii urbanistici in care trebuie sa se incadreze.

Muzeul National de Istorie a RomanieiFoto: Hotnews

Pentru proiectul de arhitectura, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a lansat recent concurs international de solutii de arhitectura, iar membrii Comisiei de Urbanism au spus ca acest Plan Urbanistic Zonal nu isi are rostul deoarece bate in cuie niste indicatori urbanistici, iar acestia trebuie stabiliti prin concurs, iar concurentii sa aiba o libertate cat mai mare.

Initiatorul proiectului este Muzeul National de Istorie a Romaniei, iar PUZ-ul este facut de NIcolae Lascu. Potrivit proiectului prezentat miercuri, proiectantii au propus doua solutii, una de acoperire a curtii pana la inaltimea cornisei interioare a cladirii, iar a doua, un pic mai inalta, maxim 35 de metri. In nici una dintre situatii corpul nou nu este vizibil din Calea Victoriei.

Membri Comisiei au decis ca parametrii urbanistici sa se stabileasca in urma concursului de arhitectura. In plus, Sorin Gabrea, presedintele Comisiei a declarat ca tema de concurs ar putea fi discutata si in Comisia Tehnica de Urbanism.

Lucrarile de consolidare si modernizare a muzeului se vor realiza dintr-un imprumut de circa 90 milioane de euro fara TVA pe care Ministerul intentioneaza sa-l ia de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Concursul de arhitectura, anuntat de minnister la inceputul lunii februarie, se va desfasura sub egida Uniunii Internationale a Arhitectilor, iar Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, preconizeaza ca se va obtine finantarea pentru proiect "undeva prin toamna lui 2016".

Directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, a anuntat ca a inceput deja pregatirea concursului, pana la sfarsitul lunii mai participantii trebuind sa ofere solutiile, care vor fi jurizate in a doua jumatate a lunii iunie de un prestigios juriu international, in prima jumatate a lunii iulie urmand sa fie anuntat castigatorul.

"Apoi, castigatorul va incepe negocieri pentru a i se incredinta proiectarea, care trebuie sa dureze, conform caietului de sarcini, noua luni, trei luni anul acesta si pana la mijlocul lunii iulie anul viitor. Dupa terminarea lucrarii vor incepe procedurile pentru desemnarea castigatorului pentru partea de executie, de constructie pentru realizarea consolidarii, restaurarii si reabilitarii spatiului muzeal conform proiectului", a spus directorul MNIR la inceputul lunii februarie.

Potrivit lui Tarnoveanu, lucrarile la acest "proiect esential al muzeografiei romanesti" vor dura cinci ani din momentul inceperii finantarii, astfel incat, in 2018, cel putin o parte din spatiul MNIR sa poata primi o expozitie dedicata Centenarului statului national modern roman.

In ceea ce priveste problema relocarii patrimoniului MNIR, in care va ramane "o foarte mica parte, cea mai valoroasa", Ernest Oberlander-Tarnoveanu a precizat ca i s-au oferit mai multe solutii, de la foste cazarmi, pana la spatii in Casa Presei Libere, mutarea in acestea din urma presupunand o serioasa evaluare seismica a cladirii.

Pentru consolidarea MNIR s-au platit deja 50 milioane de lei in perioada 2002-2006, catre Romconstruct, detinuta de omul de afaceri Turcu, realizandu-se circa 50% din lucrare. Valoarea contractului s-a majorat cu suma de 44 milioane de lei, prin 14 acte aditionale, suma fiind platita integral de Muzeul National de Istorie a Romaniei. Dupa aparitia scandalului in presa, in 2012 contractul a fost reziliat, insa lucrarea a ramas neterminata, iar cladirea muzeului este in prezent intr-o stare precara.