​Comisia Nationala a Monumentelor Istorice va avea rol decisiv in privinta declasarii/clasarii unui monument istoric, potrivit unei Ordonante de Guvern adoptate miercuri. Astfel, Ministerul Culturii va putea emite ordinul de clasare sau declasare a unui monument istoric doar in conditiile in care Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a propus clasarea/declasarea.

Cladirea monument istoric de pe strada Visarion 8, lasa in paragina de proprietarFoto: Hotnews

Comisia Nationala a Monumentelor Istorice este alcatuita din mai multi specialisti in acest domeniu, iar pana acum avizul lor era consultativ, iar ultimul cuvant il avea Ministerul Culturii care semna avizul de clasare/declasare.

"Ministrul Culturii poate solicita motivat acestei Comisii reexaminarea propunerilor formulate in aceste cazuri. Guvernul a modificat in acest sens, printr-o Ordonanta, Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Relatia dintre comisiile zonale si directiile pentru cultura din teritoriu va fi una similara cu aceea dintre Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si Minister. Potrivit actului normativ adoptat astazi, la nivel local se vor reorganiza comisiile zonale ale monumentelor istorice, care functioneaza pe langa serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii ca organisme stiintifice de specialitate in domeniul protejarii patrimoniului cultural imobil. Componenta acestor comisii zonale se aproba prin ordin al ministrului culturii, iar din fiecare comisie vor face parte cate 11 membri, din care cel putin un arhitect, un arheolog, un istoric de arta si un inginer constructor", se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Ministerului Culturii.

Conform legislatiei in vigoare, avizele Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si cele ale comisiilor zonale sunt consultative, ceea ce a determinat, in timp, pierderea mai multor cladiri monument istoric sau nu s-au putut clasa imobile valoroase.