Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Vaslui, cea mai mare unitate sanitara din judet, a ramas, de luni, fara medic oncolog, dupa ce doctorita Cristina Parau si-a inaintat demisia, alegand sa activeze in mediul privat, relateaza Agerpres.

"In momentul de fata, cazurile oncologice care nu necesita chimioterapie vor fi rezolvate in celelalte sectii ale spitalului, iar pentru pacientii care au nevoie de chimioterapie ramane sa vedem cum vom rezolva problema. Situatia este disperata, intrucat marea majoritate a rezidentilor de oncologie au optat pentru sistemul privat sau pentru spitale din strainatate. Reteaua de oncologie este deficitara in momentul de fata, iar ofertele pe care le face sistemul de stat nu sunt suficiente pentru a avea medici oncologi", a declarat directorul medical al SJU Vaslui, dr. Lelia Croitoru.

Odata cu plecarea medicului, Sectia Oncologie a fost inchisa, iar asistentele medicale si infirmierele redistribuite in alte sectii. In Ambulatoriul de Specialitate al spitalului exista un medic oncolog care lucreaza cu jumatate de norma, din cauza ca are niste probleme medicale. Acesta a preluat o parte dintre pacientii care primesc tratament prin Programul National de Oncologie, dar doctorul nu poate face fata tuturor solicitarilor.

"Nu stiu ce sanse sunt mai departe pentru rezolvarea acestei situatii a bolnavilor de cancer. Trebuia sa primesc citostaticul pe data de 11 ianuarie. Am fost anuntat telefonic de faptul ca, din nu stiu ce motive, s-a intarziat aprovizionarea cu citostatice. Am inteles ca trebuie sa ajunga medicamentul in tara, urmand sa mi se administreze pe data de 22 ianuarie, dar fiindca medicul oncolog din spital si-a dat demisia, medicamentul nu va putea fi scos din farmacie si administrat bolnavilor. Pentru noi, bolnavii de cancer, zilele, orele sunt foarte importante, orice clipa conteaza in evolutia bolii. Pentru cei din sistem noi suntem niste coduri numerice personale, nu niste oameni", a declarat un bolnav de cancer.

Pentru a rezolva problema, conducerea spitalului a luat legatura cu Institutul Oncologic din Iasi, prezentand situatia grava a pacientilor bolnavi de cancer din judet. Potrivit dr. Lelia Croitoru, este in curs de negociere un contract de colaborare, in asa fel incat macar o data sau de doua ori pe saptamana un medic din Iasi sa vina la Vaslui pentru a rezolva cazurile de chimioterapie, insa nu se stie inca daca vreun medic din Iasi va accepta sa vina la Vaslui.