Primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, a anuntat vineri, pe pagina sa de Facebook, ca stadionul Arena Nationala nu poate primi aviz ISU din cauza acoperisului retractabil, realizat dintr-un material care nu este omologat in Romania, si construit fara sa existe o autiorizatie de la Inpectoratul pentru Situatii de Urgenta. Sava precizeaza ca proiectul initial al stadionului, care avea toate avizele necesare, prevedea un acoperit fix, iar pentru realizarea acoperisului mobil contractul a fost marit, la suma initiala a proiectului adaugandu-se 200 de milioane de lei.

Arena NationalaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Potrivit primarului, contractul initial semnat pentru realizarea modernizarii stadionului prevedea un acoperis fix, din tabla, insa a fost marit ulterior pentru realizarea acestui acoperis retractabil, iar intre timp au fost semnate doua acte aditionale in valoare totala de 200 milioane de RON. Primul act aditional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate inainte de desfasurarea finalei Cupei UEFA.

Sava precizeaza ca, la finalul lucrarilor de construire, desi se stia ca stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului ca materialul din care este construit acoperisul nu este omologat in Romania, fosta administratie a decis totusi sa semneze receptia lucrarilor. "Astfel, in lipsa reprezentantilor ISU, a fost semnat procesul verbal de receptie si a fost facuta si plata catre constructor", noteaza primarul.

Edilul precizeaza ca materialul din care este facut acoperisul nu este omologat in Romania si, momentan, nu se stie daca se va putea omologa sau nu printr-un act normativ, descriind situatia ca "un caz tipic de gestiune proasta a banului public si de management defectuos".

"Am aruncat banii pe apa sambetei. Fosta administratie a construit un stadion fara sa tina cont de normele in vigoare la data respectiva. Fac precizarea ca daca se respectau normele in vigoare la acea data, acest acoperis nu trebuia construit in forma in care este acum. Nu stim daca acest material va fi sau nu omologat", subliniaza Sava.

Primarul a aratat ca in acest moment se cauta solutii pentru a putea fi folosit stadionul, una fiind desfasurarea activitatilor cu acoperisul stand. Autoritatile vor verifica daca se poate obtine aviz in aceste conditii. In caz contrat, vor fi nevoiti sa demonteze acoperisul retractabil.

Sava a mai precizat ca va demara un audit-financiar in acest caz.

  • Postarea primarului general Razvan Sava

"Stim cu totii ca in acest moment nu putem folosi stadionul Arena Nationala. Vreau sa lamuresc public de ce s-a ajuns in aceasta situatie si cum cel mai scump stadion din Romania nu poate primi aviz ISU.

Contractul initial semnat pentru realizarea modernizarii stadionului prevedea un acoperis fix, din tabla. Pentru acest proiect au fost obtinute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU. Au inceput lucrarile de modernizare, iar pe parcurs a aparut ideea schimbarii formei de acoperis. S-a ajuns astfel ca acoperisul sa fie facut mobil. In acel moment, trebuia schimbat proiectul si obtinut avizul ISU pe noua forma de acoperis. Acest lucru nu s-a intamplat. Acoperisul a fost facut fara autorizatie.

Contractul a fost marit pentru realizarea acestui acoperis, iar intre timp au fost semnate doua acte aditionale in valoare totala de 200 milioane de RON. Primul act aditional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate inainte de desfasurarea finalei Cupei UEFA.

La finalul lucrarilor de construire, desi se stia ca stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului ca materialul din care este construit acoperisul nu este omologat in Romania, fosta administratie a decis totusi sa semneze receptia lucrarilor. Astfel, in lipsa reprezentantilor ISU, a fost semnat procesul verbal de receptie si a fost facuta si plata catre constructor.

In acest moment, suntem in situatia in care nu putem primi avizul ISU pentru desfasurarea de activitati sportive si culturale. Materialul din care este facut acoperisul nu este omologat in Romania si, momentan, nu putem sti daca se va putea omologa sau nu printr-un act normativ.

Avem un caz tipic de gestiune proasta a banului public si de management defectuos. Am aruncat banii pe apa sambetei. Fosta administratie a construit un stadion fara sa tina cont de normele in vigoare la data respectiva. Fac precizarea ca daca se respectau normele in vigoare la acea data, acest acoperis nu trebuia construit in forma in care este acum. Nu stim daca acest material va fi sau nu omologat.

Incercam sa gasim o solutie pentru a putea folosi stadionul. La ora aceasta, singura solutie care pare rezonabila este ca toate activitatile sa se desfasoare cu acoperisul strans. Vom vedea daca se va putea obtine aviz in aceste conditii.

Daca nu vom obtine avizul nici in aceste conditii, va trebui sa demontam acoperisul retractabil. Acest lucru inseamna ca trebuie sa cheltuim bani publici pentru a repara o prostie facuta de fosta administratie.

Din punctul meu de vedere s-a produs un prejudiciu. Voi demara un audit tehnico-financiar care sa aduca lumina in acest dosar."