Proprietara unei case de aproape o suta de ani vechime, din centrul Capitalei, spune ca fost nevoita sa isi paraseasca proprietatea dupa ce in peretii imobilului au aparut mai multe crapaturi. Femeia sustine ca imobilul i s-a degradat dupa ce lipit de casa ei s-a construit un bloc cu patru etaje. Proprietarul blocului spune ca nu din cauza sa au aparut crapaturile in casa si ca va castiga procesul in instanta.

Strada Leon Voda 13 - 1Foto: Hotnews

Povestea incepe in mai 2006 cand Primaria sectorului 4 emite o autorizatie de demolare pentru casa de pe bd. Marasesti nr. 64-66, o cladire cu subsol, parter si etaj, lipita la calcan cu casa de pe strda Leon Voda nr. 13.

Imobilul a fost demolat, iar proprietarul, Stelian Dinculescu a cerut Primariei sector 4 permisiunea sa construiasca un bloc cu demisol, parter si patru etaje. Pe 15 ianuarie 2007, Primaria sectorului 4 emite o autorizatie de construire pentru acest imobil, iar lucrarile au inceput in 2007.

In iunie 2006, inainte de inceperea lucrarilor, proprietara casei din strada Leon Voda nr. 13, a cerut o nota de constatare privind starea imobilului, aceasta fiind realizata de inginerul Constantin Pavel, reprezentantul proprietarului. Expertiza a constatat ca exista fisuri in pereti, insa starea cladirii este una "relativ buna".

"Structura cladirii este realizata din pereti structurali de zidarie de caramida, lipsita de centuri si stalpisori din beton armat, cu cedare neductila la actiunea fortelor seismice si pericol de rasturnare. Planseele sunt din lemn, in suprastructura si din boltisoare de caramida peste subsol. Starea cladirii din str. Leon Voda nr. 13 este relativ buna, tinand seama de vechime si de deficientele structurale. Totusi, se observa fisuri si crapaturi in peretii interiori si exteriori, cauzate de seisme si tasari. Din acest motiv se recomanda aplicarea unei tencuieli de ciment armate pe zona de contact cu cladirea noua", se arata in expertiza.

Severina Sculy, proprietara casei de pe strada Leon Voda, spune ca dupa demolarea casei de pe strada Marasesti, in 2006, si dupa ce proprietarul ar fi lasat sapatura deschisa pe timpul iernii, pe peratii casei au inceput sa apara mai multe crapaturi noi.

"In 8.03.2006, a inceput demolarea constructiei vechi din Bd. Marasesti 64-66, terminandu-se in septembrie 2006. Sapaturile gropii la calcanul casei din Leon Voda 13, mai adanci decit nivelul fundatiilor acesteia, au fost lasate deschise cel putin 6 luni de iarna si nu au fost sprijinite in niciun mod. Se pare ca s-a primit si o amenda in acest sens. Acest fapt a declansat gravele avarii produse casei din Leon Voda 13. Toti specialistii in domeniu considera aceasta suficient pentru a distruge stabilitatea unui imobil la care te alipesti", spune Severina Sculy.

Aceasta spune ca proprietarul s-a angajat sa repare eventualele daune.

"In aceasta casa am copilarit, este mostenire de la tatal meu, si desi este construita in anii 1910, pana sa inceapa construirea acestui bloc era intr-o stare relativ buna si nu a avut defecte grave la cutremur. Acum a fost distrusa si se rupe in doua vazand cu ochii din cauza unei constructiei lipite la calcan si ca urmare a modului defectuos in care fost construita fundatia. Se produc tasari foarte grave care rup casa in doua. Am o expertiza facuta chiar de cel care a construit casa noua care atesta ca inainte de inceperea constructiei casa mea se afla in stare buna. Am un angajament din partea constructorului prin care el se angajeaza sa nu imi produca nicio dauna si sa repare daunele aparute. Am un releveu foto cu cele mai mici fisuri care existau inainte de edificarea noii constructii. Acest material dovedeste ca imobilul meu era intr-o stare buna. Proprietarul sustine ca imobilul meu este vechi si eu trebuia sa-l repar inainte sa construiasca el si ca am avut un burlan care este la vreo 12 metri distanta fata de unde a aparut fractura in casa mea si burlanul acela ar fi fost vinovat. De asemenea, pe fundatura unde se afla casa mea s-ar fi mutat tot traficul greu al bulevardului Marasesti si din cauza asta ar fi crapat casa. Folosindu-se de aceste falsuri fiindca al doilea argument al sau cu traficul este un fals grosolan, emis pe baza unei hartii de la Primaria sectorului 4", spune Severina Sculy, proprietara casei din strada Leon Voda numarul 13.

Femeia spune ca nu mai poate locui in casa de pe strada Leon Voda nr. 13 din 2007. "Mie imi este imposibil sa mai locuiesc acolo fiindca intai a aparut o fisura, apoi o crapatura si acum este o fractura a casei, se vede cerul prin ea si aceasta fractura avanseaza zi cu zi. M-am mutat pentru ca am fost in primejdie de moarte. In camera in care a aparut prima crapatura s-a fisurat si conducta de gaze din cauza rupturii si puteam sa mor fiindca acest lucru s-a intamplat noaptea, cand dormeam", a explicat Severina Sculy.

Aceasta spune ca a cerut ajutor din partea autoritatilor, insa fara rezultat.

"Inspectoratul de Stat in Constructii a fost surd si mut. Primaria sectorului 4 la fel. Se vedea clar ca exista un regim de favoare catre cel care a construit noul imobil si o totala neglijenta fata de drama care se petrecea in imobilul meu. Din 2007 ma judec cu vecinul meu sa ma despagubeasca pentru stricaciunile provocate. La Judecatoria sectorului 4 am castigat, apelul l-am piedut, iar la recurs, la Tribunal, dosarul a fost trimis pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti si acum este pe rol", a declarat Severina Sculy.

Contactat de HotNews.ro, proprietarul blocului spune ca nu din cauza sa au aparut crapaturile in casa si ca va castiga procesul in instanta.

"Ne judecam de 8 ani. Doamna Sculy a facut 50 de sesizari la toate institutiile statului fara niciun castig de cauza. Va dati seama ca daca era ceva in neregula se opreau lucrarile. Dansa are o casa de 120 de ani, mostenire de la tatal sau, si nu a fost in stare sa dea macar o bidinea acolo. Nu din cauza noastra au aparut acele crapaturi. Avem expertiza, avem tot. In instanta am facut alte patru expertize, acum o facem pe a cincea. Vom castiga 100% procesul. Dansa vrea sa ii cumpar casa. Are procese cu toti vecinii pe unde are proprietati, din asta traieste. Eu spun sa va vedeti de treaba", a declarat Stelian Dinculescu, proprietarul blocului.

Ramane ca instanta sa stabileasca din ce cauza au aparut crapaturile in casa si cine este vinovat de aceasta situatie, procesul fiind pe rol.

FOTOGALERIE Cum arata casa de pe strada Leon Voda nr. 13, langa care s-a ridicat blocul de 4 etaje