Germania va avea o autostrada de 100 kilometri pentru biciclete, potrivit AFP, la finalul anului trecut fiind inaugurati primii 5 kilometri. Autostrada va lega 10 orase din vestul tarii, intre care Duisburg, Bochum si Hamm. Soseaua va fi construita de-a lungul cailor ferate abandonate din zona industriala Ruhr.

Autostrada biciclete GermaniaFoto: Captura Youtube.com

Conform lui Martin Toennes, reprezentant al grupului regional de dezvoltare RVR, citat de AFP, in jur de doua milioane de oameni care traiesc in regiune vor beneficia de aceasta pista uriasa, ceea ce ar insemna 50.000 de masini mai putin pe strazi, zilnic.

Pentru cei 100 de Kilometri, investitia se ridica la circa 180 milioane de euro. Toennes a declarat ca fara ajutorul statului, proiectul nu are nicio sansa deoarece multe municipalitati nu vor putea contribui la construirea soselei, la intretinerea ei, iluminat si deszapezire.

Pentru primii 5 km, costurile au fost impartite astfel: jumatate din partea Uniunii Europene , North Rhine-Westphalia State - 30%, iar RVR - 20%.

Autostrazile pentru biciclete au fost lansate in Olanda si Danemarca, aceasta din urma avand deja proiecte revolutionare. Autoritatile daneze planuiesc 28 de sosele speciale pentru biciclete intinse pe aproape 500 de kilometri, dintre care 11 urmeaza sa fie terminate pana in 2018. Olanda a dat in folosinta in 2009 primii 7 kilometri de autostrada pentru biciclete din lume.

In Germania, autostrazile pentru biciclete au prins avant: Frankfurt va construi un astfel de traseu, cu o lungime de 30 de kilometri, iar Munchen va amenaja 15 kilometri de autostrada in suburbiile nordice. Nurenberg a realizat un studiu de fezabilitate pentru o autostrada care sa-l lege de alte patru orase.