Proprietarii unei case din Cluj, langa care s-a ridicat un bloc si i-a lasat fara lumina, au primit in instanta despagubiri de peste 283.000 lei (circa 65.000 de euro) pentru ca valoarea casei s-a diminuat cu 40% din cauza executiei blocului, potrivit clujust.ro. Proprietarii casei au dovedit prin expertiza ca blocul ridicat in baza autorizatiei de construire din 2008 nu permite insorirea minima de o ora si jumatate zilnic pentru imobilul lor. Decizia poate fi atacata cu recurs.

Este vorba despre un bloc lung cu trei etaje si mansarda construit pe str. Campului din Cluj, unde s-a aprobat edificarea unor locuinte unifamiliale insiruite. Autorizatia de construire a fost emisa de Primaria Cluj-Napoca pe numele unei persoane fizice, Ioan Seulean, beneficiarul imobilului. Langa bloc se afla casa sotilor Rosca, care au inceput demersurile in justitie acum sase ani. In paralel, si Primaria Cluj-Napoca s-a judecat cu constructorul deoarece nu a respectat autorizatia de construire si a castigat ¬desfiintarea lucrarilor executate¬, dar blocul e tot "in picioare" si locuiesc oameni in el. Asadar, sotilor Rosca le-a ramas sa se judece pentru repararea prejudiciului suferit.

In 2012, Tribunalul le-a respins actiunea, insa, in 2015, Curtea de Apel Cluj a decis: ¬Respinge exceptia necompetentei materiale a primei instante in solutionarea cauzei. Admite apelul declarat de reclamantii Rosca Adrian Cosmin si Rosca Ana Monica impotriva sentintei civile nr. 4385 din 29.11.2012 pronuntata in dosarul nr. 1397/1285/2012 al Tribunalului Specializat Cluj pe care o schimba in tot in sensul ca admite actiunea precizata si in consecinta: obliga paratii in solidar, la plata catre reclamanti a sumei de 283.757 lei cu titlu de despagubiri si 12.992,85 lei cheltuieli de judecata din care 2560 lei catre reclamanti si 10.432,85 lei in favoarea statului. Decizia este definitiva si executorie. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare¬.