Prefectul Judetului Vaslui este obligat sa organizeze referendum pentru demiterea primarului comunei Pungesti potrivit unei decizii definitive a Curtii de Apel Brasov. Procesul a fost intentat de mai multe ONG-uri si cetateni dupa ce 37% dintre locuitorii comunei au semnat pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului, dar prefectul a refuzat sa demareze procedura.

Nicusor DanFoto: HotNews.ro

Conform Legii administratiei publice, 25% dintre cetatenii cu drept de vot pot cere Prefectului organizarea unui referendum pentru demiterea primarului, atunci cand acesta incalca interesele comunitatii sau nu isi exercita corespunzator indatoririle care ii revin.

"37% dintre cetatenii comunei Pungesti au solicitat Prefectului Judetului Vaslui organizarea unui referendum pentru demiterea primarului comunei, intrucat acesta a incalcat legea si hotararile judecatoresti, nu a depus declaratia de interese, nu a organizat audiente si intalniri cu cetatenii, si-a respectat promisiunile din campania electorala si are o conduita nedemna fata de comunitate. Prefectul Judetului Vaslui a refuzat organizarea referendumului. Asociatiile Salvati Bucurestiul, Neuer Weg, Romania Fara Ei, Eco Civica si cativa cetateni din comuna au solicitat instantei obligarea Prefectului la organizarea referendumului. S-a constituit dosarul 5687/62/2014, judecat de Tribunalul Brasov si de Curtea de Apel Brasov. Prin decizie definitiva pronuntata ieri, Curtea de Apel Brasov a admis cererea si a obligat Prefectul la organizarea referendumului", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Salvati Bucurestiul.

"Este o decizie istorica pentru democratia din Romania. Oamenii trebuie sa fie constienti ca primarul trebuie sa actioneze pentru a rezolva problemele oamenilor si pentru a actiona in interesul lor, iar atunci cand primarul incalca aceste obligatii, cetatenii au posibilitatea legala de a-l demite" a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Procesul a fost realizat in cadrul proiectului Instrumente pentru accesul la justitie al ONG-urilor, finantat prin granturile SEE, 2009-2014, in cadrul Programului Fondului ONG in Romania.