Haos administrativ: Tribunalul Bucuresti a anulat planurile urbanistice in baza carora s-au largit strazile Buzesti-Berzei. Ce impact are decizia
Desi Primaria a finalizat lucrarea, drumul fiind inaugurat la inceputul anului 2014, reprezentantii Asociatiei Salvati Bucurestiul spun ca decizia instantei ar putea duce la reconstruirea monumentelor demolate pentru construirea arterei pe amplasamentul unde au fost si nu in alta parte. Reamintim ca Primaria Capitalei, condusa la vremea respectiva de Sorin Oprescu, a demolat Hala Matache in ciuda protestelor venite din partea societatii civile, dupa lasarea noptii si pe cod portocaliu de ninsoare. In plus, in weekend au fost demolate mai multe cladiri de patrimoniu.
"Tribunalul Bucuresti admite actiunea formulata de reclamanta Asociatia Salvati Bucurestiul impotriva Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Municipiului Bucuresti si Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bucuresti. Admite exceptia de nelegalitate invocata si constata nelegalitatea deciziilor etapei de incadrare nr. 8755/38/14 iunie 2011, 8756/39/14 iunie 2011 si 8754/37/14 iunie 2011 emise de Agentia Regionala pentru protectia mediului Bucuresti. Anuleaza HCGMB 132, 133 si 134 din 27 aprilie 2013", se arata pe portalul instantelor de judecata.
Controverse si ilegalitati
Diametrala Buzesti Berzei Uranus este unul dintre cele mai controversate proiecte realizate de Primaria Capitalei. Societatea Civila a acuzat municipalitatea ca a demolat mai multe cladiri monument istoric ilegal, noaptea sau in weekend, la fel ca rechinii imobiliari, iar Oprescu a fost comparat cu Ceusescu cand a demolat cartierul Uranus.
Pentru construirea acestui drum au fost demolate 90 de case, printre care si cladiri monument istoric si au fost expropriate circa 1000 de persoane.Cea mai importanta cladire demolata pentru construirea acestui drum a fost Hala Matache. Cladirea a fost demolata in martie 2013, dupa lasarea noptii si pe cod portocaliu de ninsoare. Primarul Oprescu a promis ca o va reconstrui pe alt amplasament, dar acest lucru nu s-a intamplat. Alte doua cladiri importante puse la pamant au fost Berzei 81 si 89. Si in cazul acestora, edilul a promis ca le va reconstrui insa pana acum acest lucru nu s-a intamplat.
Procese pierdute de Primaria Capitalei
Curtea de Apel din Cluj a anulat la sfarsitul lunii octombrie 2013, Hotararea prin care Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat in 2006 proiectul Diametralei Buzesti-Berzei-Uranus si autorizatia data de municipalitate in 2009 pentru doua segmente din drum: Calea Victoriei-Occidentului si Calea Plevnei -Dinicu Golescu, potrivit asociatiei Salvati Bucurestiul. In baza hotararii de Consiliu General din 2006 au fost demolate 90 de case, printre care si cladiri monument istoric si au fost expropriate circa 1000 de persoane. Acum, hotararea instantei de la Cluj nu mai are efect, in sensul stoparii lucrarilor, respectivele segmente din diametrala fiind terminate in urma cu cativa ani, dar poate ajuta la reconstruirea cladirilor demolate ilegal.
Istoric procese
- prin sentinta pronuntata pe 7 ianuarie 2014 in dosarul 27747/3/2013, Tribunalul Bucuresti a suspendat Hotararile Consiliului General a Municipiului Bucuresti nr. 132/2013, 133/2013 si 134/2013 si autorizatiile de construire 282/2011 si 274/2012 emise de Primarul General. Hotararile 132/2013, 133/2013 si 134/2013 constituie Planuri Urbanistice Zonale care permiteau reamplasarea monumentelor istorice deja demolate Hala Matache, casa din Berzei 81 si casa din Berzei 89 pe alte amplasamente.
- pe 21.12.2010 Tribunalul Bucuresti a suspendat in dosarul 60056/3/2010 autorizatiile de desfiintare pentru Hotel Marna si Casa Radulescu; Primaria a emis ulterior autorizatii cu acelasi continut.
- pe 19.01.2011 Tribunalul Bucuresti a suspendat in dosarul 62706/3/2010 autorizatia de desfiintare pentru imobilul din str. Cobalcescu nr. 60; Primaria a continuat demolarea.
- pe 12.04.2011 Tribunalul Bucuresti a anulat in dosarul 52450/3/2010 Planul Urbanistic Zonal Buzesti-Berzei;
- pe 26.04.2011 Tribunalul Cluj a suspendat in dosarul 958/117/2011 Planul Urbanistic Zonal Buzesti-Berzei si o autorizatie de construire pentru acest proiect.
- Curtea de Apel Bucuresti a suspendat pe 16 iunie 2014 Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (HCGMB 262/2006) prin care Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus a fost declarata de utilitate publica. Decizia de suspendare a fost data pana la judecarea procesului in care se cerea anularea acestui act administrativ. Decizia este definitiva si irevocabila. Actiunea a fost depusa de Asociatia Salvati Bucurestiul la Tribunalul Bucuresti pe 29 octombrie 2010.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
si prin "cineva" nu ma refer, neaaparat la o singura persoana
daca il aresteaza pe X si instanta il pedepseste e o alta discutie.
Dar a cere sugrumarea arterei si deci refacerea Caii Victoriei [care a fost ingustata mizand pe traficul pe Berzei] e ridicol.
Nicusor Dan a devenit taliban.
despagubirile au fost date in baza unei legi care a vrut sa repare o nedreptate facuta de statul roman propriilor cetateni, dar comunistii au confiscat legal proprietatile (pentru unele au si platit..). cauta si tu un exemplu mai elocvent.
Dacă toți bucureștenii ar face asta am avea mai puține drame zilnice.
PS. Nu inteleg ce atata galagie cu mizeriile alea de case vechi si proaste. Ati fost vreodata pe acolo ? In cartier sunt puzderie de cladiri vechi si mizerabile, extrem de murdare, care nu au vazut o renovare de o suta de ani, insalubre, pline-ochi de tigani, pe niste strazi inguste, prafuite, si inecate in gunoaie. O mahala in toate sensurile cuvantului.
Eu trec des prin zona. Deseori ma apuca deprimarea dupa ce trec prin zona aia, si sunt foarte fericit cand ajung intr-o zona civilizata, la Piata Victoriei, de exemplu.
"strapungerea" aia a fost din start un pariu pierdut. toate capitalele europene au invatat deja ca nu rezolvi problema traficului in centru prin largirea strazilor. zona respectiva are o valoare imobiliara imensa. o legatura cu metroul intre piata victoriei si opera era suficienta ca sa rezolve problema transportului in zona, ar fi costat la fel de mult si s-ar fi realizat fara sa demoleze atatea case.
trebuie sa fie clar pentru tota lumea ca deciziile primariei angajeaza toti cetatenii si implicit, taxele platite de noi. e caz penal? unde scrie asta? eu nu inteleg din articol ca ar fi fost deschis un proces penal. "primaria" a gresit, deci primaria plateste. daca un angajat al primariei a gresit, doar primaria poate sa-l dea la randul ei in judecata ca sa-si recupereze paguba. pana atunci.. majoritatea cetatenilor a votat un primar si un consiliu general.. care indeplinesc vointa majoritatii.. deci platim toti!
Bine, e aproape imposibil sa reconstruiesti ce a demolat dobitocul asta, dar cu decizia asta la mana, macar sa intre la puscarie cei care au semnat ilegalitatile. Poate asa nu mai semneaza a doua oara.
Cine si-ar incredinta santierul de construire a locuintei proprii pe mana unui medic ?!
Bucurestenii, in majoritate ametiti de promisiunile PSD, au dat TOT orasul unui felcer excroc si iata ce a iesit...
http://www.arhiforum.ro/agora/argumente-pentru-pastrarea-halei-matache-macelaru-pe-amplasament
"alternativa" asta a presupus demolarea unor cladiri - locuinte, monumente istorice.. de ce? ca sa fluidizeze traficul de unde pana unde? casa te e mai importanta decat a celor care locuiau acolo? e mai importanta decat Piata Matache? daca nu, atunci de ce ar trebui sa-ti faca cineva tie drum? trebui sa se mute cineva din propria casa pentru ca tu stai blocat in trafic?
puteau face un tunel (din taxele tale..) sau o linie de metrou. au ales sa distruga miseleste un cartier intreg.
Intocmai ca nebunu' satului, chiar daca da foc si distruge, ameninta si blesteama, e stiut de urbe. Omu' cauta notorietate, neavand vreun Premiu Nobel si nici vreo realizare de dara'i doamne.
Inteleg ca problema e ca s-au demolat unele cladiri, cea mai "reprezentativa" dintre ele fiind Hala Matache. Nu sunt arhitect dar mie constructia respectiva nu mi s-a parut a avea cine stie ce valoare, singura ei "calitate" era ca era veche.
Asociatia asta mi se pare f ciudata: orice cladire veche trebuie pastrata , nu trebuie construite sosele, pasaje (vezi pasajul de la Casa Presei, Ciurel etc) si toti banii trebuie investiti in centrul vechi. Draga Asociatie procesomana: nu toata lumea sta in centrul vechi si/sau au interese financiare in zona respectiva.