Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, marti, construirea a trei blocuri de 11, sapte si trei etaje langa Muzeul Memorial Tudor Arghezi, pe strada Prinosului din Bucuresti (sectorul 4, linga Parcul Tineretului). Pana acum in zona se puteau construi doar case de doua etaje. Muzeul National al Literaturii Romane si Muzeul Memorial Tudor Arghezi au transmis primariei, inca din iunie 2012, o scrisoare prin care isi aratau "totalul dezacord" fata de acest proiect.

Casa Memoriala Tudor ArgheziFoto: cimec.ro

Harta str. Martisor

Harta str. Martisor

Foto: Google Maps

Potrivit Planului Urbanistic Zonal "Str. Prinosului, nr. 13-15-17-19", la aceasta adresa, aflata langa Muzeul Memorial Tudor Arghezi, Silviu Stan, initiatorul proiectului, vrea sa construiasca trei cladiri de trei, sapte si 11 etaje la doar 2,5 metri de gardul muzeului. Fata de intrarea in casa memoriala, corpul P+3E al ansamblului se afla la o distanta de circa 55m, cel P+7E la 70m, iar cel P+11E la 90m. Toate corpurile de cladire sint vizibile din incinta muzeului. Indicatorii urbanistici ceruti sunt: Procent de Ocupare al terenului = 75%; Coeficent de Utilizare al Terenului = 3,45; Inaltime maxima = Parter+ 3Eetaje - 7Eetaje - 11Etaje. Cele trei blocuri ar urma sa adaposteasca institutii publice, sedii de companii, ale unor organizatii politice si profesionale, lacasuri de cult, hoteluri, restaurante, dotari sportive, servicii, comert, locuinte. Planul Urbanistic Zonal este realizat de Dacra Studio.

In acest moment, potrivit Planului Urbanistic General, pe acest teren se pot construi locuinte de maxim doua etaje. Indicatorii urbanistici aprobati sunt: Procent de Ocupare a Terenului - POT = 45%; Coeficient de Utilizare a Terenului = 1,3.

Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti a acordat, fara conditionari, "avizul favorabil" pentru acest proiect in decembrie 2013. Muzeul National al Literaturii Romane si Muzeul Memorial "Tudor Arghezi" au transmis insa primariei, inca din iunie 2012, o scrisoare prin care isi aratau "totalul nostru dezacord referitor la planul mentionat si, in acelasi timp, profunda noastra indignare, deoarece se deformeaza si schimba esential peisajul indragit de unul dintre cei mai mari poeti ai Romaniei". "Pentru a cinsti patrimoniul nostru cultural, va solicitam in mod expres sa nu aprobati acest proiect", se mai arata in scrisoarea trimisa de reprezentantii muzeului.

Muzeul Memorial Tudor Arghezi se afla in casa in care a locuit poetul intre 1930-1967, fiind cunoscut si sub denumirea de "Martisor". Conform dorintei testamentare a poetului, incepand cu anul 1974, aceasta a devenit casa memoriala. Cladirea este compusa din parter si etaj, in total 18 camere plus dependinte.

"Martisorul e patria literaturii mele" si "Simt cum seva vietii mi se trage din aceste paminturi, ca seva pomilor, a ierburilor, a gizelor", marturisea marele om de cultura despre Martisor.