Primaria Capitalei prin Politia Locala a Municipiului Bucuresti a inceput sa notifice utilizatorii spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta situate imobile incadrate in clasa I de risc seismic, care prezinta pericol public, sa-si inceteze activitatea in termen de 24 de ore de la primirea somatiei. In caz contrar acestia vor fi sanctionati cu amenzi de la 50.000 lei la 70.000 lei, potrivit unui comunicat emis de Primaria Capitalei.

Cladire cu bulina rosieFoto: Agerpres

Municipalitatea a inceput sa trimita notificarile pe 26 noiembrie, iar pana acum au fost notificati utilizatorii unui numar de 162 imobile incadrate in clasa I risc seismic.

"De asemenea, reprezentantii Municipalitatii au solicitat primariilor sectoarelor 1 - 6 sa dispuna interzicerea emiterii autorizatiilor de functionare si retragerea celor in vigoare, pentru agentii economici care desfasoara activitati permanente si/sau temporare, care implica aglomerari de persoane in spatii situate in constructii expertizate si incadrate in clasa I de risc seismic. Reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti vor continua actiunile de notificare, conform legislatiei in vigoare", se mai arata in comunicatul municipalitatii.

Actiunea se desfasoara dupa aparitia Legii nr. 282/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, publicata vinerea trecuta in Monitorul Oficial si care interzice organizarea si desfasurarea de activitati permanente si/sau temporare in cladirile incadrate in clasa I de risc seismic si care implica aglomerari de persoane.

Reprezentantii Primariei sector 3 au spus intr-un raspuns adresat HotNews.ro ca incepand de pe 23 noiembrie, dupa intrarea in vigoare a legii, retrage autorizatiile de functionare emise pentru localurile care se afla in cladiri cu risc seismic I.

"Directia Generala de Politie Locala Sector 3 va demara incepand din 23.11.2015 procedura de retragere a autorizatiilor/acordurilor/avizelor de functionare eliberate pentru agentii economici care au puncte de lucru declarate in imobilele din clasa I de risc seismic", se arata in raspunsul trimis de Primaria sector 3.

Reprezentantii Primariei sector 6 spun ca nu vor mai emite autorizatii noi de functionare pentru aceste locatii.

Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, intr-un raspuns trimis la solicitarea HotNews.ro, nu spun ca este nevoie de norme pentru aplicarea acestei legi, ci doar ca ea intra in vigoare in trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Controalele se fac de administratia locala. "Potrivit prevederilor alin. (4) art.24 din O.G. nr. 20/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre organele cu atributii de control ale primariilor municipiilor, oraselor si comunelor, respectiv ale Primariei Municipiului Bucuresti, in cazul proprietarilor sau administratorilor, si de catre prefect, in cazul primarului general al municipiului Bucuresti, respectiv al primarilor municipiilor, oraselor si comunelor", se arata in raspunsul primit de la Ministerul Devoltarii Regionale si Administratiei Publice.