Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si a declansat o ancheta la Primaria Municipiului Bucuresti, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (R.A.D.E.T.), Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) si S.N.G.N. ROMGAZ S.A. cu privire la recentele declaratii referitoare la posibila sistare a aprovizionarii cu agent termic catre locuitorii Municipiului Bucuresti.

"Ancheta are in vedere posibila nerespectare a art.31 din Constitutie privind dreptul la informatie si preintampinarea unor stari de panica in randul populatiei", se arata in comunicatul institutiei.

Presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti, Gabriel Dumitrascu, a sustinut, vineri, o conferinta de presa, in care a declarat ca neaprobarea de catre CGMB a bugetului rectificat pe anul 2014 si a celui pe anul 2015 are ca rezultat direct faptul ca incepand cu data de 15 noiembrie 2015, regia autonoma este blocata din punct de vedere economic.

In ceea ce priveste oprirea furnizarii agentului termic pentru incalzire si apa calda, Dumitrascu a spus ca nu exista o data certa, insa, daca problemele institutiei nu vor fi rezolvate, exista riscul ca in urmatoarea perioada acest lucru sa se produca

"In aceasta situatie sistemul va mai functiona din inertie. Nu se opreste caldura duminica aceasta, pentru ca exista o inertie a sistemului care va duce mai departe la furnizarea caldurii, dar nu pentru mult timp, probabil cam o saptamana. In ritmul actual de 30-40 avarii pe zi, in 7 zile se strang intre 200 si 300 de avarii, pe care din lipsa resurselor financiare nu le putem remedia, astfel incat agentul termic preluat de la ELCEN in loc sa ajunga in calorifere ar ajunge in pamant", a mai spus presedintele CA RADET.

In plus, Consiliul de Administratie al Romgaz a decis joi sa opreasca livrarea de gaze catre producatorul de energie termica Elcen din cauza unor datorii de peste 300 de milioane de lei, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniu. Fara gaze naturale, Elcen nu va mai avea cu ce sa produca apa calda si caldura.

"In data de 12 noiembrie 2015 Consiliul de Administratie al Societatii Nationale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A., in urma reanalizarii situatiei contractuale cu clientul sau S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A., a luat act de faptul ca, in ciuda eforturilor depuse de ROMGAZ pe tot parcursul anului 2015, eforturi intensificate din luna septembrie 2015, nu a fost indeplinita conditia stabilita de Consiliul de Administratie, necesara si obligatorie pentru "continuarea relatiilor contractuale dupa data de 15 noiembrie 2015 si anume "Prezentarea pana la data de 15 noiembrie 2015 a unui program ferm de stingere a datoriilor restante inregistrate fata de Romgaz". Pana la data prezentei Electrocentrale Bucuresti S.A., care inregistreaza o datorie restanta de peste 300 milioane RON catre ROMGAZ, nu a solicitat prelungirea relatiilor contractuale, cu respectarea conditiilor solicitate de ROMGAZ, respectiv prezentarea unui program asumat de stingere a datoriilor restante, insotit de instrumente de garantare", se arata in comunicatul Romgaz. Citeste aici mai mult desp[re aceasta situatie.

Si saptamana trecuta, RADET a anuntat ca opreste caldura si apa calda.