Cand a fost numit in functia de primar general interimar al Capitalei, Stefanel Dan Marin a promis ca va publica toate contractele derulate de Primaria Capitalei. De atunci a trecut mai bine de o luna, iar pe site-ul Primariei a aparut o sectiune cu "Situatia contractelor atribuite conform OUG 34/2006, aflate in derulare la Municipiul Bucuresti". Surpriza insa, acolo, nu se regasesc contractele incheiate de municipalitate asa cum ne-am fi asteptat, ci o lista a acestora, la fiecare contract fiind trecuta firma/firmele cu care a fost incheiat, data incheierii, modul de atribuire, valoarea acestuia, obiectul contractului si daca se afla in derulare sau este sistat. Aceste informatii sunt insa publice de multa vreme, ele regasindu-se pe site-ul de licitatii publice, fara a fi insa sistematizate.

Stefanel Dan MarinFoto: PMB

"Trebuie sa fim constienti ca problemele bucurestenilor pot fi rezolvate doar printr-o viziune larg impartasita asupra prioritatilor pe termen scurt. Aceste prioritati sunt: demararea unui audit complex la nivelul tuturor institutiilor aflate in subordinea Primariei si a Consiliului General, transparentizarea actului administrativ prin: publicarea contractelor de achizitii publice, aplicarea riguroasa a transparentei decizionale si implicarea societatii civile in procesul de luare a deciziilor, repunerea urgenta a regiilor autonome pe baze economice corecte si urgentarea definitivarii actualelor proiecte de investitii", a declarat Stefanel Dan Marin atunci cand a fost numit in functie, pe 15 septembrie 2015.

Pe 5 octombrie, primarul interimar a dat o dispozitie prin care "in vederea asigurarii transparentei decizionale, toate contractele atribuite in baza OUG 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare de catre aparatul de specialitate al Primarului General al Municipiului Bucuresti si institutiile publice de interes local aflate sub autoritatea Consiliului General al municipiului Bucuresti, aflate in derulare, vor fi postate pe site-ul PMB, conform anexelor 1a,1b, 2a si 2b".

Prin dispozitie, Directia Generala de Operatiuni a fost obligata sa creeze o rubrica distincta pe site-ul Primariei pentru afisarea contractelor si sa actualizeze datele pana pe data de 25 a fiecarei luni.

Anexele reprezinta de fapt niste tabele in care directiile de specialitate trebuie sa completeze urmatoarele date:

- numarul contractului;

- data la care a fost atribuit;

- firma/firmele cu care a fost semnat;

- obiectul contractului;

- valoarea;

- stadiu contract.

Pe 7 octombrie 2015, Stefanel Dan Marin a trimis un comunicat de presa in care spunea ca a cerut persoanelor responsabile din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, informatii privind actiunea de transparentizare a activitatii institutiei. "In acest sens, edilul-sef a solicitat termene concrete si scurte pentru publicarea pe site-ul Municipalitatii ( www.pmb.ro) a tuturor contractelor de achizitii publice, corespunzator primei promisiuni facute in momentul preluarii functiei de primar general interimar", se arata in comunicat.

documente

Contracte Directia Transport

(19 Oct 2015) PDF, 808KB

Astazi a aparut pe site-ul municipalitatii rubrica si lista contractelor, insa nici vorba de publicare acestora. Contactat de HotNews.ro, primarul interimar a declarat ca nu se pot publica niste copii ale contractelor derulate de municipalitate. "Se vor publica date de referinata din aceste contracte, valoare lor, cum au fost atribuite, cand, cu ce firme. Am vorbit insa cu juristii si acestia spun ca nu se pot publica niste copii ale contractelor deoarece exista clauze de confidentialitate. Ca sa le publicam trebuie sa obtinem acordul celeilalte parti. Altfel ma dau in judecata", a declarat primarul interimar pentru HotNews.ro.