Primaria Capitalei, prin Administratia Monumentelor, va plati in acest an circa 1,6 milioane de lei pentru turnarea in bronz a basoreliefurilor din Pasajul pietonal Latin care lega terminalul de tramvai de la Sf. Gheorghe cu str. Lipscani, un pasaj intunecos si care miroase a urina. Basoreliefurile ilustreaza scene de pe columna lui Traian, harta Imperiului Roman in timpul imparatului Traian, harta Daciei in timpul imparatului Traian, harta Bucurestiului in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu, iar machete ale acestora, turnate in ipsos, au fost amplasate in pasaj inca din 2012. Acum, mulajele au fost luate, iar in locul lor vor fi aduse pana la sfarsitul anului basoreliefurile turnate in bronz. Pentru realizarea machetelor, municipalitatea a mai platit 1,86 milioane lei, iar pentru realizarea in bronz a efigiilor reprezentand portretele "Imparatul Traian" si a "Regele Decebal" inca 700.000 lei.

Pasaj Latin inaugurareFoto: PMB

Artistul care a primit aceste lucrari in valoare de peste 4 milioane lei este Valentina Adriana Ivan, contractele fiind atribuite prin negociere.

"Autorul lucrarilor de arta basorelief Pasaj Latin, d-na Valentina Adriana Ivan, a demontat aceste basoreliefuri, in vederea transpunerii in material definitiv - bronz si remontarii acestora. Costul acestor servicii artistice este de 1.250.000 lei fara TVA, cu termen de finalizare data de 15.12.2015", se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Cum arata in prezent Pasajul Latin

Pentru realizarea machetelor acestor basoreliefuri, municipalitatea a platit inca 1,86 milioane lei aceleiasi artiste, potrivit site-ului de licitatii publice. Contractul a fost atribuit pe 24 noiembrie 2010 prin negociere, fiind primita o singura oferta.

"Realizare machete la scara 1/1 din material intermediar pentru amenajarea Pasajului Latin . Machetele sunt: 1. Relief decorativ reprezentand harta Imperiului Roman in timpul imparatului Traian 2. Relief decorativ reprezentand harta Daciei in timpul imparatului Traian 3.Relief decorativ reprezentand harta Bucurestiului in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu 4. Relief decorativ reprezentand harta Tarilor Romane in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu 5.Relief decorativ reprezentand Km O 6. Relief decorativ reprezentand Sf. Gheorghe Nou 7. Relief decorativ reprezentand portretul Imparatului Traian 8. Relief decorativ reprezentand portretul Regelui Degebal. 9. doua frize decorative cu cate 10 reproduceri ale basoreliefurilor sculptate pe Columna lui Traian, una pentru fiecare latura(perete) a pasajului", se arata pe site-ul de licitatii publice.

Seprat, pentru turnarea in bronz a efigiilor reprezentand portretele "Imparatul Traian" si "Regele Decebal", amplasate deja in pasaj, municipalitatea a platit circa 700.000 lei artistei, contractul fiind incheiat pe 12 decembrie 2011, prin negociere.

Adriana Ivan a absolvit in 2002 Universitatea de Arta Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Scenografie.In 2009, Valentina Adriana Ivan a primit un contract de circa 340.000 lei pentru lucrarea de arta plastica "Obiect simbol" dedicat inventatorilor din domeniul aviatiei romanesti.

Primaria Capitalei, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, va cheltui in 2015 circa 10 milioane de lei pentru realizarea si amplasarea mai multor sculpturi in Capitala. Pentru finalizarea monumentului "Aripi", ce ar urma sa fie amplasat la Casa Presei, municipalitatea a alocat 3 milioane lei. Initial, primarul Sorin Oprescu a cerut 5,5 milioane lei, insa consilierii locali au mai taiat din suma. Pentru realizarea statuii din bronz dedicata printului Rainier al III-lea de Monaco si realizata de Ionel Stoicescu au fost alocati 3,9 milioane lei, dintre care 1,2 milioane lei pentru soclul statuii.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a mai bugetat in 2015 urmatoarele lucrari:

- soclu din piatra si lucrari de amplasare monument de for public Nicolae Cajal - 250.000 lei;

- soclu din piatra si lucrari de amplasare monument de for public Emil Cioran - 220.000 lei;

- soclu din piatra si lucrari de amplasare monument de for public Mircea Eliade - 200.000 lei;

- Realizare monument de bronz "Lacatele Dragostei" (Romeo si Julieta pe banca) - 535.000 lei;

- Altorelief bronz Corneliu Coposu - 220.000 lei;

- 1,6 milioane lei pentru lucrarile din Pasajul Latin.