Cum apare un nou monopol in orasele din Romania: sute de firme scoase din piata serviciilor de deratizare si dezinsectie

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 29 septembrie 2015, 17:51 Actualitate | Administratie Locala


Sobolan
Foto: AGERPRES
Arbitrul pietei de utilitati publice a emis in martie 2015 un Ordin prin care firmele si persoanele fizice sunt obligate sa incheie contracte pentru deratizare, dezinsectie si dezinfectie doar cu firma care face aceste servicii pe domeniul public. Si in Legea serviciului de salubrizare se spune ca operatorii au "exclusivitatea prestarii serviciului de salubrizare pe raza unitatilor administrativ-teritoriale, acordata fie in baza hotararii de dare in administrare, fie in baza hotararii de atribuire si a contractului de delegare a gestiunii". Noile prevederi legislative inseamna scoaterea din piata si falimentul pentru sute de firme din toata tara.


Pana acum, cetatenii si firmele, pentru domeniul privat, puteau sa incheie contract cu ce firme doreau pentru aceste servicii. Acest Ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) va duce la monopolizarea pietei si disparitia firmelor mici care nu pot castiga licitatia sa presteze aceste servicii pentru intreg orasul, pe domeniul public, dar care incheiau contracte cu firme si persoane fizice pentru domeniul privat, este de parere Asociatia Romana de Combaterea Vectorilor in Igiena Publica. Aceasta a cerut in instanta suspendarea Ordinului.

ANRSC a aprobat pe 24 martie 2015 Ordinul  82/2015 privind aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului  de salubrizare a localitatilor. La articolul 109, alineatul 2 se precizeaza ca "Operatiunile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare se presteaza numai de catre operatorul licentiat de A.N.R.S.C. caruia i-a fost atribuita activitatea in gestiune directa sau delegata de catre unitatea administrativ-teritoriala, in conditiile legii". Pe intelesul tuturor, persoanele fizice sau juridice care doresc sa cumpere servicii se deratizare, dezinsectie si dezinfectie nu vor mai putea incheia contracte cu ce firma doresc, in baza unei oferte de pret, ci vor fi obligati sa incheie contracte doar cu firma care are contract primaria pentru aceste servicii pe domeniul public.


Intr-o scrisoare trimisa catre ANRSC si presedintele Romaniei - Klaus Iohannis,  Asociatia Romana de Combaterea Vectorilor in Igiena Publica, care reprezinta mai multe firme din acest domeniu, a cerut revocarea prevederilor art. 109 alin. (2) din Ordin, pe motiv ca acestea ar fi nelegale.

documente
(29 Sept 2015) PDF, 25MB
"Privitor la prevederile Ordinului 82 din 2015, publicat in Monitorul Oficial M.O. nr.195/2015, in cadrul Sectiunii 11 - dezinsectia, dezinfectia, deratizarea consideram ca o parte din aceste prevederi sunt confuze, abuzive si in contradictie cu Constitutia Romaniei, cu drepturile legislative nationale, cat si cu cele Uniunii Europene, care vor aduce prejudicii si daune deosebit de serioase Autoritatilor Administratiei Publice Locale, al Unitatilor Administrativ - Teritoriale, Directiilor de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii, Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, inclusiv Guvernului Romaniei privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare, a IMM-urilor din cadrul serviciilor de dezinsectie, dezinfectie si deratizare, prescurtat D.D.D., a producatorilor si distribuitorilor de produse specifice pentru igiena publica, si mai ales utilizatorilor, beneficiarilor, persoanelor juridice si fizice. Anumite prevederi din acest ordin din cadrul Sectiunii 11 sunt impotriva circulatiei libere a serviciilor, a liberei initiative, a competitiei, a concurentei intre prestatori si a dezvoltarii serviciilor DDD pe o piata libera, creaza un nou monopol asupra beneficiarilor, persoane juridice si persoane fizice. Mai mult ati incercat sa va justificati, sa induceti ideea apararii unui interes public major in prevederile legislative ale Ord. 82, cu scopul de a justifica emiterea prevederile neconforme, abuzive, nedemocratice contrare in mod evident cu politica economica si legislatia romana, a Constitutiei Romaniei, a politicii si legislatiei Uniunii Europene, a acquis-ului comunitar", se arata in scrisoarea trimisa de ARCVIP catre ANRSC si presedintele Romanie i- Klaus Iohannis.


"Prin prevederile abuzive si ilegale, pe care le consideram, dvs. ati creat primul monopol de servicii din Romania la adresa utilizatorilor, beneficiarilor, persoanelor fizice si juridice a carei actiune se desfasoara in interiorul proprietatii private. Asociatia noastra este membru al CEPA, asociatia europeana in pest control, si am discutat cu partenerii nostri respectiv cu asociatiile profesionale in domeniu din Marea Britanie, Germania, Ungaria, Spania prinvind legislatia specifica si va comunicam pe aceasta cale ca nu exista asemenea prevederi legislative in niciuna dintre tarile UE. (...) Un alt aspect deosebit de grav este ca prin impunerea acestui nou monopol persoanelor fizice, juridice veti distruge cea mai mare parte a IMM-urilor, prestatori de servicii DDD, in special agentii economici mici si mijlocii care activau intr-o piata libera si concurentiala, conforma cu economia de piata, cu politica economica a tarii si a Uniunii Europene si veti favoriza, proteja cativa agenti economici care au deja concesiuni / delegari ale serviciului de salubritate - activitatea DDD. In fapt distrugeti o parte a adevaratului motor al dezvoltarii activitatii economice, cu concurenta normala care are efecte benefice, stimulative, astfel ca ar fi trebuit protejata, prin instituirea unui cadru legislativ conform cu legislatia nationala si a acquis-ului comunitar care sa asigure o dubla protectie, atat la nivel macroeconomic, cat si la nivel microeconomic", mai explica ARCVIP.


Doru Ciocan, presedintele ANRSC, contactat de HotNews.ro, a explicat ca daca aceasta activitate va fi realizata de un singur operator la nivelul unui oras, atunci tratamentele se fac unitar, iar daunatorii vor fi combatuti mai eficient.

"Oare de ce credeti ca este nevoie de aceasta prevedere? Firma care a castigat licitatia pentru a presta aceste servicii la nivelul unui oras face tratamentele cu aceeasi solutie si in aceeasi perioada peste tot, astfel ca vectorii de risc vor fi combatuti eficient. Daca sunt mai multe firme, fiecare face cum vrea. Nu vrem sa creem monopol. Consiliul Concurentei a explicat ce inseamna monopol. Tratamentele trebuie facute unitar", a explicat Ciocan.

Pe 29 iulie 2015, ARCVIP a cerut la Curtea de Apel Bucuresti suspendarea executarii Ordinului 82/2015. Urmeaza sa vedem ce decizie va lua instanta.

In Bucuresti, deocamdata acest Ordin nu se aplica deoarece noul contract de de delegare a serviciului de dezinsectie si deratizare inca nu a fost incheiat, acum desfasurandu-se procedurile premergatoare licitatiei, insa in cateva orase din tara care au finalizat aceasta procedura, prevederea se aplica.

De exemplu, Primaria Oradea a semnat in 2013 cu compania Romprest Service un contract in valoare de 1,6 mil. lei (circa 360.000 de euro) privind concesionarea serviciului public de deratizare, dezinsectie si tratamente fitosanitare care se aplica pe domeniul public al municipiului.

Contractul se deruleaza pe o perioada de patru ani, 2013-2017. Acum oradenii sunt obligati sa incheie contracte numai cu firma Romprest.

Si la Zalau este aceeasi situatie, serviciul de deratizare si dezinsectie fiind delegat firmei Coral Impex in 2012 pentru o perioada de 8 ani. Si aici firmele si persoanele fizice sunt obligate de Primarie sa incheie contracte pentru domeniul privat doar cu firma Coral Impex.

La nivelul tarii deja se prefigureaza impartirea pietei intre cativa mari jucatori, firmele mici fiind excluse sau fiind nevoite sa subcontracteze de la marile firme.

De exemplu, firma Coral Impex are deja contracte de delegare de gestiune pentru deratizare, dezinsectie si dezinfectie in 6 orase, unele incheiate recent, altele in urma cu multi ani si prelungite: Cluj Napoca; Brasov; Targu Mures; Zalau; Ploiesti; Tulcea.

In 2006, Primaria Cluj a concesionat societatii Coral Impex prin licitatie serviciul de deratizare, dezinfectie si dezinsectie a municipiului, la o redeventa de 5.000 de euro pe an, pe o perioada de cinci ani. Contractul cu Coral urma sa expire in 2011, insa administratia locala in mandatul fostului primar Sorin Apostu, condamnat pentru fapte de coruptie, s-a grabit sa-l prelungeasca in 2010 cu inca 7,7 ani cu o motivatie de domeniul fantasticului, dupa cum atragea atentia opozitia din Consiliul Local (CL) de la acea vreme. Si anume ca operatorul ar fi facut o serie de investitii si ar fi achizitionat utilaje pentru a face fata cerintelor primariei, dar nu a reusit sa le amortizeze pe parcursul celor patru ani de contract deja scursi la momentul 2010. Coral Impex, a incasat in 9 ani peste 15 milioane de euro de la bugetul local, scrie actualdecluj.ro.

In Bucuresti, contractul cu 3D Romania a fost incheiat in urma cu 20 de ani, el fiind prelungit/modificat prin 7 acte aditionale, pana in iunie 2015, in aceasta perioada compania incasand peste 400 milioane lei.Primaria Capitalei a platit anul trecut circa 30 milioane de lei (aprox. 6.7 milioane Euro) firmei 3D Romania pentru combaterea tantarilor si sobolanilor, la fel si in 2013, potrivit unui raspuns trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro. Acum se fac pregatirile pentru demararea licitatiei pentru delegarea gestiunii acestui serviciu.  Citeste aici mai mult.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11027 vizualizari

 • +21 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 29 septembrie 2015, 18:22)

  [anonim]

  • -9 (15 voturi)    
   Asa-i (Miercuri, 30 septembrie 2015, 1:01)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui

   "Devenim mai inapoiati pe zi ce trece..."(stingher)...neuron stingher.
   =======================

   Asa-i. Da' nu va mai alege nici dracu'. Basismul e pe duca, bolnavii mintal merg acolo unde le e locul, la spitalele de nebuni. Salutari lui M10 din salonul alaturat.
 • +18 (18 voturi)    
  Arestati-i !!! (Marţi, 29 septembrie 2015, 20:11)

  Alin Popa [anonim]

  Doamne ce mafioti!!!
  Adica de maine va avea voie sa functioneze doar Mega Image in Bucuresti, pentru ca nu si-au amortizat investitia. Super!
  Nemernicii de la putere au aroganta ca in 2015 sa dea monopoluri de parca suntem pe vremea comunistilor. Scuze, se pare ca inca suntem.
  Faza tare este ca inchid firmele mici fara sa aiba vreo lege in spate, ci doar cu un Ordin dat de o autoritate obscura. Ai nevoie de cadru legilativ te duci la stat spaguiesti bine si a doua zi ai propria lege. URA, avem Parlament, Presedinte degeaba!
  Toti care au semnat decretul ala trebuie arestati, inclusiv idiotul care i-a numit in functie.
  Sunt sigur ca PSD-ul e in spatele marsaviei. Doar ei pot fi asa comunisti.
  Apropo, parca Consiliul Concurentei trebuia sa protejeze economia de monopoluri, sau toata lumea doarme acolo.Trezirea!
  S-a vazut si azi la blatul de la motiune, PNL e mana in mana cu ei.
  Sper ca DNA-ul sa se autosesizeze.E singura noastra speranta cu hotii astia.
 • +9 (9 voturi)    
  hotie (Marţi, 29 septembrie 2015, 20:35)

  Alex [anonim]

  Parca primarii sunt prosti, de ce sa se imparta banii la firmele mici cand pot sa-si traga si ei foloase prin firmele mari care primesc contractele pe relatii.
 • +8 (8 voturi)    
  Decizii luat cu fundul!! (Marţi, 29 septembrie 2015, 20:51)

  Anonim [anonim]

  dl. Doru Ciocan nu putea sa gaseasca o motivatie mai stupida. Citez "..face tratamente cu aceeasi solutie si in aceeasi perioada peste tot, astfel ca vectorii de risc vor fi combatuti eficient". Hai sa facem monopol la solutii, la toate serviciile, activitatile posibile si imposibile!! Nasu, finu, cumatru, frate....sa le fie bine la toti!
  • +8 (8 voturi)    
   Exact (Miercuri, 30 septembrie 2015, 0:37)

   MPopa [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

   Si mie mi-a sarit in ochi aceasta afirmatie. Cum ar putea o firma, oricat de mare, sa faca un tratament "in aceeasi perioada" la nivelul unui oras mare? E mai logic sa te gandesti ca daca exista mai multe firme ce au contracte cu municipalitatea acestea pot fi contractual obligate sa respecte un anumit calendar pentru tratamente. Impartindu-si zona de aplicare ar rezulta un tratament mai eficient.
   Ori n-am inteles noi ideea ori cineva ne ia de prosti. Oricum miroase a coruptie de la o posta, o prevedere care favorizeaza anumite firme.
  • 0 (0 voturi)    
   In plus... (Miercuri, 30 septembrie 2015, 8:55)

   Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

   pot sa-ti spun ca afirmatia respectiva este o minciuna sau idiotenie crasa.

   In domeniul igienii publice, la fel ca si in agricultura, este de dorit o alternanta a substantelor active utilizate, pentru a preintampina aparitia unor forme rezistente de daunatori.

   Ma rog...Nu putea sa spuna ca vor si ei o spaga....
 • +8 (8 voturi)    
  incredibil (Marţi, 29 septembrie 2015, 20:55)

  MAFIA [anonim]

  /// si ce explicatii are bolsevicul..
  sa dispara firmele mici iar cetateanul sa fie obligat sa apeleze intr un singur loc
  pana si un guvern dintr o tara bananiera ar inventa o lege(ordin) mai creativa...DNA wake up!!
 • +8 (8 voturi)    
  siiiguurrrr.... (Marţi, 29 septembrie 2015, 21:09)

  Codruta N [utilizator]

  "Unitar" - adica PROST, cu materiale expirate si furand din ele cat mai mult, omitzand unele zone... samd....!!

  Daca "serviciul" e ATAT de bun, DE CE trebuiesc contracte pe multi ani? Inseamna ca au deratizat / dezinfectat / dezinsectizat o data si au murit toate alea - deci contractul nu trebuie facut pe mai mult de un an! :P

  Oricum, insa: e MULT mai usor sa incasezi o shpaga babana de la o firma maaaare, decat sa incasezi maruntzis de la o gramada de firme mici! >:
  NU mai spun ca aia mica pe care as chema-o eu la mine nu mi-ar lua shpaga - poate chiar mi-ar zice "merci!"
 • +9 (9 voturi)    
  Pana unde?? (Marţi, 29 septembrie 2015, 21:14)

  Angela [anonim]

  daca au ajuns aici,unde se vor opri? de ce sa nu dam afara service urile auto,spalatoriile bacaniile, toti oamenii ce sa mai... primul oras privat(privat de onestitate ,de cetateni cu drepturi ,de competitie,de bun simt) HAI OPRESCU!
 • +10 (10 voturi)    
  Turma (Marţi, 29 septembrie 2015, 21:18)

  CalutuStefan [anonim]

  suntem o turma care se lasa condusa de lupii astia deghizati in ciobani! TRIST!!!
 • +2 (4 voturi)    
  inevitabile consecințe (Miercuri, 30 septembrie 2015, 2:59)

  Ultima Găină [anonim]

  Aceste consecințe ajung inevitabile atât timp cât toleram intervenția guvernului în economie. Numai soluțiile libertariane prin care economia este lăsată să funcționeze liber, iar amestecul guvernului în treburile economice este specific interzis prin constituție, vor elimina acest incest dintre guvern şi corporații, sindicate și alte entități favorizate de cel mai mare monopol din istorie: guvernul.
  • +1 (1 vot)    
   asta de fapt tine de mafie (Miercuri, 30 septembrie 2015, 10:52)

   prenume [utilizator] i-a raspuns lui Ultima Găină

   cam in toate domeniile exista reglementari similare care de fapt tin de o mafiotizare a economiei prin crearea de monopoluri.
   la rm valcea de exemplu se face licitatie pentru ridicarea gunoiului si se da voie doar unui operator sa presteze activitatea chiar daca nu indeplineste conditiile cerute de caietul de sarcini. asadar vorbim de monopol=mafie
   tot de la rm valcea daca vrei sa calatoresti catre dragasani nu poti s-o faci decat cu un singur operator care a castigat dubios o licitatie si care ridica preturile constant si nejustificat pentru ca nu are concurenta din aceleasi motive de monopol=mafie.
  • 0 (0 voturi)    
   nu prea! (Miercuri, 30 septembrie 2015, 11:35)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Ultima Găină

   "Solutii liberale" - da! Solutii "libertariene" - NU!!
 • 0 (0 voturi)    
  Motivație (Miercuri, 30 septembrie 2015, 8:37)

  Camasa_neagra_la_gat [anonim]

  Motivație de dobitoc..unitar cica. Pai obligi tot prin ordin ca toate firmele de profil sa faca deratizarea in aceeasi perioadă si punct.
 • 0 (0 voturi)    
  ANRSC nu e la prima abatere (Miercuri, 30 septembrie 2015, 9:07)

  Justin Puscasu [anonim]

  ANRSC nu e la prima abatere de acest gen. Tot ei au inventat mega-afacerea cu repartitoarele de caldura si regula ca noi trebuie sa platim pierderile din retelele centralizate de apa si termoficare.
 • 0 (0 voturi)    
  Incredibil!!! (Miercuri, 30 septembrie 2015, 10:24)

  PopDumitru [anonim]

  Aceasta ordonanta m-a socat!!!
  Cum naiba poate o firma care a castigat un contract cu statul sa aibe monopol asupra privatilor?!?!
  Bai ANRSC-ule incapabil, da niste protocoale, norme pe care trebuie sa le urmeze firmele de deratizare, nu da fraiele la o singura firma!!! Te-ai spalat pe maini cu "..Tratamentele trebuie facute unitar.." si cu justificarile puierile despre ce inseamna monopol....
  ASTA INSEAMNA MONOPOL!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Jos coruptia (Miercuri, 30 septembrie 2015, 10:41)

  ana [anonim]

  Nu inteleg de ce eu ca si SC sa fiu obligat sa inchei contact cu firma aleasa de primarie.Nu mai avem nici libertatea de a alege cu cine sa lucram in tara asta pe banii nostri ,Miine ,poimine ne obliga sa ne facem cumparaturile la un magazin ales de primarie.
  Pentru a participa la o licitatie organizata de primarie trebuie sa indeplinesti cerintele firmei cu care lucra primaria si sa fi obligatoriu o vechime anterioara egala cu x zile pe care le are societatea vizata de primarie deci din start esti descalificat.
  Rusine pentru cele ce se intimpla ! Demisia celui care a ghicit acest ordin.
 • 0 (0 voturi)    
  ACESTA ESTE DOAR INCEPUTUL!!!! (Miercuri, 30 septembrie 2015, 20:53)

  popovici [anonim]

  Nu stiu ce nu intelegeti voi,oamenii de rand!!!
  ani de zile se >sifoneaza>banii publici prin asa zisele contracte legale.....sa va spun cum se face
  1.se scoate la licitatie publica caietul de sarcini pentru delegarea serviciilor de dezinfectie,dezinsectie si deratizare.
  2.se impun conditii care ,practic ,nu se pot indeplini decat de firmele de casa(cifra de afaceri,numar de angajati,recomandari de la alte primarii etc)
  Fac o paranteza.
  Daca maine dimineata cineva doreste sa infiinteze o firma de profil si sa zicem ca investeste 1 000 000 de euro in utilaje si echipamente etc.,nu are nici o sansa sa incheie un contract de concesiune cu NICI o primarie din Romania!
  Motivul??
  Nu a avut un contract ANTERIOR licitatie cu nici o primarie din Romaniai!!
  3.dupa castigarea licitatiei la pretul cel mai mic ,desigur ,incep aranjamentele.Se invoca diferite legi si ordine care reglementeaza aceste servicii(ord MS nr 129/2014.care stipuleaza clar perioada si frecventa operatiunilor(4 operatiuni de dezinsectie si 2 operatiuni de deratizare /an.
  Ce fac baietii destepti ?efectueaza operatiuni ori de cate ori doresc ei asa ca in loc de 4 operatiuni de dezinsectie avem 12 operatiuni / an si 6 operatiuni de deratizare.
  Sigur ca preturile sunt derizorii dar tripland suma de bani din contractul initial va dati seama la ce sume se ajunge!
  Matematica este simpla ,castigurile pe masura si garantate pe perioade indelungate de timp.
  Si toate acestea sub umbrela ANRSC care stie ea ce stie....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by